ICAR a lansat Centrul de Resurse și Servicii pentru Migranți

de:
21 mai 2014
0 Afișari
ICAR a lansat Centrul de Resurse și Servicii pentru Migranți

Fundația ICAR va avea ca partener în cele 24 de luni de derulare a proiectului organizația norvegiană Resource Centre of Violence Traumatic Stress and Suicide Prevention Region West din cadrul Helse Bergen HF, Haukeland University Hospital.

Migranții din România formează un grup distinct de persoane vulnerabile, al căror număr este în continuă creștere. Conform datelor statistice oferite de Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI), la finele anului 2012 erau înregistrați, în România, 55.8223 de străini cu ședere legală: 44.992 cu ședere temporară și 10.831 cu ședere permanentă. Cei mai mulți dintre ei au emigrat din Moldova, Turcia, China și Siria.

Datorită fluxului tot mai mare de cetățeni străini care tranzitează sau se stabilesc în România, problema serviciilor de sănătate acordate lor a devenit prioritară în politicile migraționale. Prin Centrul de Resurse și Servicii pentru Migranți, ICAR își propune să vină în întâmpinarea acestei nevoi, oferind imigranților serviciile de sănătate și de consiliere psihologică necesare, servicii neacoperite de sectorul public sau privat actual.

„În plus, prin campanii media și de sensibilizare, ne propunem ca în cei doi ani de implementare a proiectului să includem problematica azilului, migrației și sănătății în agenda publică, pentru a reduce distanța socială dintre cetățenii români și migranți și pentru a dezvolta parteneriate care să consolideze colaborarea în domeniu și să îmbunătățească situația migranţilor din țară.

Migranții, oamenii veniți de te miri unde pe meleagurile noastre, diferiți de noi în multe privințe, dar asemănători cu noi în dorințe, vor să aibă un viitor sigur și prosper. Pentru asta, noi va trebui să știm ce să le oferim, iar ei vor trebui să știe cum să primească”, spune Camelia Doru, coordonatoarea proiectului și fondatoare ICAR.

Fundația ICAR are o activitate de peste 20 de ani, cu misiunea de a asista grupurile de persoane vulnerabile, marginalizate, victime ale încălcărilor grave ale drepturilor omului și care, datorită apărării valorilor democratice, au fost supuse persecuțiilor.

ICAR este printre puținele organizații din România cu experiență în probleme migraționale și singura cu un program de servicii de sănătate directe pentru migranți.

Cookies