Iată cum scapă adolescenții din Marea Britanie de școală. Aceștia își falsifică testele COVID cu… suc de portocale

04 iul. 2021
113 Afișari
Iată cum scapă adolescenții din Marea Britanie de școală. Aceștia își falsifică testele COVID cu... suc de portocale

Tinerii din Marea Britanie au descoperit că dacă torni suc de portocale pe un test COVID acesta poate să devină „pozitiv”. Metoda a devenit virală pe TikTok și a strâns zeci de milioane de vizualizări.

Metoda ingenioasă și atipică de a falsifica testele rapide de depistare a virusului SARS-CoV-2 a fost testată și de jurnaliștii de la The Guardian, care au ajuns la concluzia că, într-adevăr, acest truc funcționează, însă sucul nu afectează rezultatul testului deoarece ar fi infestat cu SARS-CoV-2. Aparent, aciditatea din suc influențează rezultatul testului, și, prin urmare, testul pozitiv poate fi „fraudat” și cu alte substanțe, alimente și băuturi. Spre exemplu, poți obține un test fals „pozitiv” și dacă torni ketchup, kiwi, oțet, dezinfectant sau Coca Cola pe acesta, potrivit Gândul.

Astfel, cu cât un suc este mai acidulat și mai reactiv, cu atât posibilitatea de a influența rezultatul unui test de detectare a COVID-19 este mai ridicată.

Sunt peste 6,5 milioane de videoclipuri pe TikTok la categoria #fakecovidtest

Unui profesor de știință din Marea Britanie i-au arătat elevii de bunăvoie cum funcționează metoda „sucului de portocale”. Potrivit acestuia, elevii spuneau că este un mod ușor de a scăpa de ore timp de două săptămâni.

Prof. Andrea Sella de la University College London a precizat că această descoperire nu este una surprinzătoare.

„Dacă cineva influențează în mod intenționat rezultatul unui test atunci este evident că vei avea un rezultat alterat. Țin totuși să spun că nu este un test fals „pozitiv” în adevăratul sens al cuvântului. Deoarece testele fals „pozitive” sunt cele care dau greș deși se iau toate măsurile de siguranță”, a declarat aceasta.

Trucul a devenit popular pe platforma de socializare TikTok, unde tot mai mulți tineri au postat videoclipuri în care încercau pe cameră diverse substanțe, în speranța că testul va deveni pozitiv. Astfel, există cel puțin 6,5 milioane de videoclipuri încărcate pe aplicația de socializare TikTok sub termenul de căutare #fakecovidtest.

Jon on Deeks, profesor de biostatistică la Universitatea din Birmingham, a criticat acest trend, și îi acuză pe elevi de egoism în cazul în care recurg la acest lucru, deoarece un test pozitiv în familie influențează pe toată lumea.

„Falsurile pozitive afectează nu doar acel copil, ci și familia, așa că este un lucru destul de egoist. Există modalități mai puțin dăunătoare de a falsifica testele COVID-19.”, a spus el.

Cum poate fi identificat un test COVID pozitiv falsificat

Mark Lorch, profesor de comunicare științifică și chimie la Universitatea din Hull, a spus că este posibil să se identifice un test pozitiv „falsificat” prin spălarea acestuia cu o soluție tampon care restabilește pH-ul corect al dispozitivului. După acest proces, linia „pozitivă” dintr-un test fals dispare, dezvăluind rezultatul negativ.

Geoff Barton, secretarul general al Asociației Conducătorilor de Școli și Colegii, a declarat că descurajează total aceste practici de falsificare a testelor pozitive și este de părere că doar o mică parte a elevilor utilizează aceste practici.

Cookies