Iarna bate la ușă cu problemele de termoficare din București. Primarul spune că va fi puţin mai bine decât iarna trecută, dar nu cu mult

01 sept. 2021
111 Afișari
Iarna bate la ușă cu problemele de termoficare din București. Primarul spune că va fi puţin mai bine decât iarna trecută, dar nu cu mult
BREAKING Bucureștenii sunt puși „în așteptare”. Devine incertă creșterea subvenției gigacaloriei, în iarna 2021-2022, de către Primăria Capitalei

Iarna bate la ușă cu problemele de termoficare din București așa că ar fi bine să vă pregătiți din timp cu pături mai groase și calorifere electrice de rezervă. Primarul Nicușor Dan spune că va fi puţin mai bine decât iarna trecută, dar nu cu mult. Raiul termoficării este însă aproape și în 2-3 ani frigul din sezonul rece va fi doar o amintire.

Astăzi este deja 1 septembrie, așa că mai avem câteva luni până când sistemul de termoficare din București trebuie repornit. După haosul provocat anul trecut, când mulți bucureșteni nu s-au putut bucura de apă caldă și căldură, primarul Nicuşor Dan a ținut să îi liniștească din timp și să le promită că o să fie puțin mai bine decât anul trecut.

Totuși, nu trebuie să ne facem speranțe prea mari și probleme cu siguranță vor fi și în această iarnă.

Promisiunea lui Nicușor Dan privind rezolvarea problemelor de termoficare

Edilul general al Capitalei, Nicușor Dan, a venit recent cu o promisiune importantă cu privire la rezolvarea problemelor de termoficare din această iarnă. Se anunță noi necazuri pentru bucureșteni din cauza stării precare a sistemelor din București. Totuși, situația ar trebui să fie puțin mai bună decât anul trecut, însă tot vom suferi, spune șeful PMB.

De asemenea, se pare că totul va fi rezolvat însă în următorii doi-trei ani.

„Promisiunea pe care am făcut-o a fost că iarna aceasta va fi un pic mai bine decât iarna trecută (…) S-au făcut mai multe lucrări de întreţinere în această vară (…) Sunt în lucru procedurile pentru acea centrală provizorie din zona Titan, care va aduce un surplus de energie în sistem care să compenseze numeroasele găuri.

Acesta este motivul pentru care iarna aceasta va fi puţin mai bine decât iarna trecută (…) Sper ca în doi-trei ani să fim mult mai bine, adică, pe măsură ce se desfăşoară proiectul acesta de 53 de kilometri de conductă, pe măsură ce începem proiectul de 210 kilometri de conductă pe bani europeni”, a transmis primarul Nicuşor Dan, marţi, într-o conferinţă de presă.

Bucureștenii ar putea rămâne fără subvenția la căldură

Mai mult, puțini știu asta, dar bucureştenii riscă să rămână fără subvenţie la încălzire şi apă caldă în acest an. Acest lucru trebuia să se întâmple încă de acum două ierni, însă măsura a tot fost amânată. Noua măsură ar putea duce la o explozie a preţului gigacaloriei şi implicit a facturilor celor racordați la sistemul centralizat de termoficare.

„În ce priveşte preţul căldurii în această iarnă, urmează să vedem. Este, din nou, un întreg ciclu, gazul de la Romgaz, negocierea Romgaz-Elcen, preţul gigacaloriei pe care urmează să-l fixeze ANRE şi o eventuală hotărâre de guvern pentru consumatorii vulnerabili. Toate acestea sunt discuţii pe care urmează să le avem”, a mai spus primarul Capitalei, Nicuşor Dan.

Întrebat dacă preţul gigacaloriei va fi mai mare în 2021 şi implicit întreţinerea mai scumpă, edilul nu a negat acest lucru, însă a evitat un răspuns concret.

„Răspunsul la această întrebare depinde de răspunsul pe care toate instituţiile enumarate îl vor da”, a transmis Nicușor Dan care apoi a ajuns să fie deranjat de întrebările pe acest subiect, mai ales când un jurnalist l-a întrebat dacă există bani la Primăria Capitalei pentru subvenții. Primarul le-a spus: „Haideți să vedem discuţia din Consiliul General. În plus, răspunsul depinde și de rectificarea bugetară”.

Ce prevede legea privind eliminarea subvențiilor pentru termoficare

Se pare că în prezent există o lege care a fost prorogată în ultimii doi ani cu privire la eliminarea subvenţiilor la încălzire.

„Deci, practic, începând cu această iarnă, conform legislaţiei, ar trebui să fie eliminată subvenţia. În momentul de faţă, aproximativ 565.000 de apartamente plătesc gigacalorie subvenţionată care e semnificativă la Bucureşti”, a explicat Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă la Antena 3.

Practic, dacă s-ar elimina subvenția, creşterile de preţ ar fi de circa 365%, spun specialiștii.  Astfel, pentru un apartament de două camere costurile de termoficare ar crește de la 1000 de lei pe an la circa 3.600 de lei pe an, spun specialiștii, în timp ce la un apartament de trei camere, de la 1.300 de lei pe an ar putea ajunge la aproximativ 5.000 de lei, mai spune Dumitru Chisăliță.

Cookies