Iar nu e vina nimănui

23 aug. 2023
796 afișări
Iar nu e vina nimănui
Iar nu e vina nimănui | Foto: Oana Titică

Există multă furie în fiecare dintre noi săptămâna asta, pe care încercăm să ne-o liniștim urmărind știrile în așteptarea unor vești mai bune, în așteptarea unor cuvinte de bun simț din partea conducătorilor, în așteptarea unei speranțe că poate, va ieși cineva la televizor, neașteptat, și va scoate în sfârșit pe gură ceva care să ne facă să zicem ‘da, bă, în sfârșit, un om’.

În așteptarea zilei în care nu va mai fi ‘vina nimănui’

De fiecare dată când se întâmplă o tragedie, cel mai mare dezastru pentru politicienii pe raza geografică pe care a avut loc aceasta nu îl reprezintă suferința umană și viețile pierdute, nici măcar când e vorba de tineri (2 Mai) sau femei însărcinate (Botoșani), nici măcar bătrâni (cazurile azilelor). Ci îi scoate din minți că s-a petrecut pe raza lor. 

În secunda următoare, singurul lor scop este să își pună mâinile în șold și să se dezică de absolut orice responsabilitate și să zică DAR NU ESTE VINA NOASTRĂ, CI A ĂLORA CARE *inserați aici ceva*.

***

Reacția Consiliului Județean Botoșani după ce o fată de 25 de ani a murit la spital pentru că, pe scurt, nu a băgat-o nimeni în seamă, a fost  – după ce le-a sărit lumea în cap  – să scrie o postare pe Facebook care a început cu ‘Nu abdicăm în fața cadrelor medicale care nu își fac datoria!’.

Această retorică imperialistă, domnească, arată imaginea despre sine pe care o au acești politicieni și arată atitudinea față de ‘supușii’ lor. Știți cine a mai abdicat? Regele Mihai. CUZA!!! Vă vor spune că ‘abdicare’ există și în DEX, la 14-a liniuță, cu sensul de ‘renunțare’, dar în realitate nu zice nimeni ‘abdic din a mai merge la supermarket la insistențele nevestei’. Nu. Abdică cei care dețin puterea supremă care le este contestată în timp ce ei stăteau liniștiți.

***

Întrebat de jurnaliștii de la Libertatea ‘de ce nu există trotuar între Vama Veche și 2 Mai’, un drum pe care vara se circulă pietonal noaptea în draci, fiindcă nu există suficiente locuri de cazare în Vamă și lumea se întoarce după party pe jos, primarul comunei Limanu, de care țin cele două localități, ne-a asigurat că nu este vina lui. Asta era foarte important. ‘Drumul pe care s-a petrecut oribilul eveniment este un drum național, prin urmare administrarea intra în responsabilitatea Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Constanța.’, a declarat el, după ce a explicat că proiectul există, dar nu s-a găsit finanțarea și că în localitate este trotuar, dar ei erau în afara localității.

Toată atitudinea politicienilor de după tragedii ne-a adus în halul de disperare în care dacă cineva ar ieși la televizor după un dezastru să zică ‘da, mă, eu îmi asum, uite, ăștia erau în subordinea mea, am greșit, UITAȚI CE O SĂ FACEM DE ACUM ÎNAINTE’, cred că ne-am încolona toată țara și l-am vota cu câte două mâini.

Cei care pot face diferența în acest moment sunt politicienii, de fapt. Fiindcă din păcate, cel puțin momentan este imposibil de eliminat complet eroarea umană și posibilitatea ca cineva să se urce la volan sub influență și să omoare oameni. Întodeauna o să existe cineva care o să pună pe alții în pericol. Oricât ne-ar plăcea să credem că nu va mai conduce nimeni beat, drogat, cum vreți, după episodul ăsta, tot va fi unul căruia i se va părea o idee bună. Nu știm de ce, nu avem o explicație, dar se va întâmpla. De aceea avem legi și structuri, care să ne protejeze în eventualitatea situației. 

Iar în orice instituție de stat, medicală, SRL, firmă, orice, va exista întotdeauna eroarea umană. Diferența este că, dacă cineva ca noi face o eroare, maximum o să scrie pe acest site ‘capre murate’ în loc de ‘capere murate’ într-un review de restaurant, iar dacă face un polițist sau un medic o greșeală se pot întâmpla tragedii. Este riscul asumat în aceste meserii, o presiune imensă și un respect față de uniformă pe care nu cred că ar trebui să îl pierdem.

Catastrofele din sistemele aferente pot fi schimbate doar de politicieni, ei sunt cei care pot să nu mai ‘numească politic’ șefi-de-whatever, manageri de spitale, ei sunt cei care ar putea, în timp ce se plimbă de la cârciumă spre casă și văd că nu e trotuar, să zică secretarei ‘Magdaleno hai să vedem aici cum ptem să tragem un gard sau o chestie că poate trece unul mai în viteză și calcă pe cineva, nu contează că nu avem bani acum, mai tăiem luna viitoare de la protocol, cumpărăm mai puține șnițele sau hai să vorbim cu ăia de la drumuri, cine știe.’

Pe ăla l-am vota cu toate mâinile pe care le avem.

Cookies