Ia cu Pâine și Vin! Soba de acasă și Focul Bengal, adică plăcinte de povestit, cât și chec cu lămâie și busuioc, servit cu cremă de mascarpone

25 apr. 2021
1609 afișări
Ia cu Pâine și Vin! Soba de acasă și Focul Bengal, adică plăcinte de povestit, cât și chec cu lămâie și busuioc, servit cu cremă de mascarpone

Salutare, prieten drag, și bun venit la “Mănânc pentru tine”! Săptămână asta am mâncat pentru tine la “Pâine și Vin”, pe Brezoianu 4, colț cu Energiea. Urmează un nou articol cu păreri proaspete, moi, numai bune de întins pe pâine. Poftă mare!

 

In a relationship with pâine

Băiet fiind, escaladam gratiile fabricii de pâine Panmont din Piatra Neamț și spionam de la înălțime tot procesul de facere a pâinii. Malaxoarele gigantice, cuptoarele, oamenii în uniformă albă pudrând totul cu făină. Un spectacol gratis, pe care-l iubeam cu toată ființa. Ca pe pâine. Din când în când, brutarii ne mai omeneau cu câte-o franzelă fierbinte de căciulă. Ador pâinea! Iubesc gustul, textura, dar mai ales mirosul de pâine proaspătă, de franzelă fierbinte. Personal, am mâncat pâine aproape în orice formă, sub orice formă: pâine cu pâine, pâine uscată, pâine mai mult sau mai puțin mucegăită, rotundă, pătrată, triunghiulară, baton, baghetă, japoneză, pâine turcească (din aia buburuzată pe spate) combo cu TEC de kiwi, cu maia sau fără, pâine pe vatră, cu cartofi, coaptă pe plită, prescură (Doamne iartă-mă!), prinos și colac “rămas de la părintele”, sau pâine coaptă în aparat pentru leneși, pâine de pe jos și de pe sus, pâine udă cu zahăr, lipie, mumie! You name it! Genul pe care-l trimiți să-ți cumpere 3 franzele calde și ajunge acasă doar cu una jumate, dacă ai noroc.

Pâine, vin și soare  

Cum spuneam, pe Brezoianu 4 există (de multișor deja) acest loc minunat numit Pâine și Vin.

Interiorul, dominat de lemn, aranjat cu bun gust, iar ca piesă de rezistență, evident, cuptorul unde se întâmplă toată magia cea de toate zilele. Momentan, mâncatul la interior e interzis, însă terasa nu e de lepădat. Mese de două sau trei persoane, pe trotuar, cu loc suficient la picioare. După-amiaza, soarele “bate” direct în ea (în terasă) iar senzația e minunată. Închizi ochii și trăiești. Ești doar tu, ea și o pâine. Fericiți cei cu biroul aproape, căci a lor este împărăția gusturilor.

O bilă dodoloață și albă pentru scaunele destinate copiilor, atât de absente în multe alte localuri bucureștene. Foarte drăguț din partea lor.

Am ales din meniul pâine și vin:

Soba de acasă – Plăcintă cu mozzarella, brânză telemea proaspătă de vacă și caș afumat din Mărginimea Sibiului, ceapă verde, usturoi verde și mărar, servită cu salată de ridichi.

Focul Bengal – Plăcintă indiană umplută cu mozzarella și carne de vită condimentată, servită cu hummus sos de iaurt, jalapenos, coriandru proaspăt.

Chec cu lămâie și busuioc, servit cu cremă de unt cu mascarpone și busuioc, alături de căpșune proaspete

Timp de așteptare: 15 minute. Am ajuns acasă cu ele calde, aproape fierbinți.

Unboxing Pâine și Vin

Judecata de Apoi

Soba de acasă – Plăcintă cu mozzarella, brânză telemea proaspătă de vacă și caș afumat din Mărginimea Sibiului, ceapă verde, usturoi verde și mărar, servită cu salată de ridichi.

Doamne-Dumnezeule! Blatul ăsta este minunat. Moale(ish) la interior și ferm la exterior, cu nițică crustă la la suprafață și totuși elastic cumva. Absolut delicios! Iar combinația de telemea cu caș afumat, mărar și usturoi mi se pare ideală. Îmi aduce aminte de plăcintele cu mărar de la Piața de Miercuri, din Brașov. Nu știu de ce aș încerca altceva când există Soba de acasă, de la Pâine și Vin. O plăcintă gustoasă, îndesată cu brânză, fresh, foarte puțin sărată, cu iz de caș afumat și, pentru amatori, suficient usturoi. God bless usturoi! De împărțit la doi doar dacă se dorește.

E tare greu să scrii despre Soba de acasă fără să-ți plouă-n gură.

Focul Bengal Plăcintă indiană umplută cu mozzarella și carne de vită condimentată, servită cu hummus sos de iaurt, jalapenos și coriandru proaspăt

Și eu care credeam că Soba de acasă va fi vedeta zilei…

Același blat, altă mâncare de pește! Indiană, mai exact. O plăcintă doldora de mozzarella și carne gustoasă de vită, condimentată în consecință. Pe ici pe colo dai cu dinții de câte o feliuță de jalapenos, suficient cât să întrețină focul bengal. Nu arde foarte tare. Am îmblânzit flacăra cu sos fin de iaurt și hummus de înaltă calitate. Cele două vin la pachet cu plăcinta. Dacă nu-ți place coriandrul, îl dai deoparte. Cu mâna. E la fel de bună și fără el. Probat. Garantat.

În imaginea de mai sus se distinge cu ochiul liber cantitatea generoasă de mozzarella folosită în cazul plăcintei mele. Focul Bengal face toți banii pe care îi cere. Nu te arde la buzunar. Mai ales că poate fi împărțit, așa cum zice și poetul.

Foarte bun!

Chec cu lămâie și busuioc, servit cu cremă de unt cu mascarpone și busuioc, alături de căpșune proaspete

Într-o mare de cheesecake, fii chec. Cu lămâie și busuioc.

Un desert frumos colorat și fresh looking, într-un ambalaj drăguț, cu vedere la chec. În pachet, două felii groase de prăji, niște căpșune proaspete tăiate în juma’ și o cremă de unt cu mascarpone “sfințită” pe deasupra cu două frunzulițe de busuioc. Nu prea știi de unde s-o apuci. Improvizezi. Mai un chec, mai o căpșună, întingi în mascarpone și te bucuri ca la cartea de bucate.

Checul e aromat, se simte un iz de lămâie, dar vedeta rămâne crema de unt cu mascarpone. Prea puțină și prea delicioasă. Și totuși, niște mango în loc de căpșune, cum ar fi fost? Mmm? Încă nu e sezonul căpșunilor, deci la capitolul gust de căpșună adevărata n-am pretenții. Un desert foarte decent. Mi-a plăcut. În meniu, la capitolul dulcegării, mai există o plăcintă cu mere, migdale, scorțișoară și merișoare, dar și salam de biscuiți cu fistic și portocale confiate. Notate pentru următoarea vizită.

Total Pâine și Vin: 90 de lei.

Aș mai mânca de la ei? Da. Chiar și în post.

Disponibili pe Bolt | Glovo | Tazz | și pe https://painesivin.ro/

Fotografiile sunt făcute cu Huawei Mate10Pro.

Să ne fie de bine! Am mâncat și azi pentru tine.

Dacă nu știi ce să mai mănânci, uite pe unde-am mai fost:

Cookies