I like Balls. Chifteluțe de vită cu sos marinara, parmezan, pătrunjel, chiftele de năut cu halloumi, sos de roșii ușor picant, paste și busuioc. Bilă din salam de biscuiți cu vișine și nuci sărate. Plus un ștrudel.

17 ian. 2021
323 Afișari
I like Balls. Chifteluțe de vită cu sos marinara, parmezan, pătrunjel, chiftele de năut cu halloumi, sos de roșii ușor picant, paste și busuioc. Bilă din salam de biscuiți cu vișine și nuci sărate. Plus un ștrudel.

Salutare. Articolul de față face parte din seria “Mănânc pentru tine”. Cum se joacă: săptămânal, cumpăr mâncare de la bistrouri, food trucks sau vanuri, businessuri mici și locale etc din București, după care scriu niște păreri sincere, chiar aici. Așa a fost să fie. Scopul nobil și declarat e să descoperim împreună locuri mișto, cu mâncare bună, gustoasă și cinstită.

Brain Balls

Sigur există un loc special în creier, ca un fel de pată în formă de chiftea, unde se strâng toate amintirile cu pârjoale și chiftele. Tot felul de amintiri: amintiri simple, amintiri cu sos, dar mai ales cu carne. Le ținem acolo și le mai scoatem din când în când, să mai ciugulim din dânsele.

Ch̶i̶f̶t̶e̶l̶e̶ pârjoale is love

E anul o mie nouă sute nouăzeci și un pic. Maică-mea e schimbul doi și eu tocmai m-am întors acasă, de la școală, flămând ca un lup c-un ghiozdan de 30 de kile în spinare. Miroase a pârjoale de pe hol. Fug în bucătărie. Pe masă, fixat cu o lingură, e un bilețel de dragoste. Zice așa: “Pune mâna și încălzește-ți. Nu-ți fie lene”. Tigaia de pe aragazul Ignis e puțin călduță. Încă nu s-a răcit de tot. Ridic ușor capacul și le văd. My brain instant goes: “Duamneee, pârjoale cu soos!” Nici măcar nu trebuie încălzite sau ceva. Totul e mură-n gură, la temperatura optimă și la botul calului. Sosul are o mică pâclă formată deasupra, de la cum a stat acoperit, da’ nu-i bai. Tot ce tre’ să mai fac acum e să rup un colț de franzelă, să-nting în sos și să mă bucur. AUR.

Balls don’t judge

Chiftelele sunt, probabil, cel mai simplu și gustos mod de a mulțumi un om. Chiftelele nu te judecă. Ele doar te împlinesc. Discuția despre chiftele vs pârjoale poate dura o veșnicie și, oricum, afinitatea variază în funcție de locul de baștină al fiecăruia. Până la urmă, ce mi-e una, ce mi-e alta. Important e să fie. Și să aibă gust bun.

It’s Balls time!

E duminică, cam friguț, afară plouă și mi-e poftă de ceva rapid și bun, fără figuri. Vreau o mâncare simplă, o prăjeală care să-mi încălzească stomacul și sufletul. Îmi aduc aminte de Balls. Googlesc rapid și intru pe siteul Balls să văd meniul. Siteul e o prăjeală. Am râs. O bilă albă.

Pe Dorobanți în gios

La numărul 69 (ikr), cum vii dinspre partea bogată a Dorobanților, e locul ăsta numit Balls, care promite “colourful feel-good quick service restaurant, meatballs of the world in a bowl, melted cheese hot sandwiches with balls”. Plin de stickere, foarte colorat, intim, micuț și, totodată, interzis la interior.

A 5-a chifteaaaaaaa

Din cunoștințele mele generale, aici se filmează “Ușor Picant”, showul ăla unde vedetele se pun la masă și balotează chiftele cu sos din ce în ce mai picant.

Tranzacție acceptată

Am cumpărat de la Balls. următoarele:

  • Americano – chiftele de vită cu sos marinara, parmezan, pătrunjel
  • Veggie Pasta – chiftele de năut cu halloumi și sos de roșii puțin picant, paste și busuioc.
  • Bilă din salam de biscuiți cu vișine și nuci sărate
  • Ștrudele cu mere

Timp de așteptare: doar 10 minute. Fast balls.

La prima vedere, poate părea că am luat cam multe și chiar așa este. E mult, dar am zis să încerc și ceva vegetarian. Așa sunt eu, mai nebun.

Balls @ home.

Am ajuns acasă cu cumpărăturile. Bonus, un sticker. Să mi-l lipesc în frunte.

Let’s eat some Balls

Americano – chiftele de vită cu sos marinara, parmezan, pătrunjel

Un castron generos de chiftele destul de mărișoare (cred că au fost vreo 5 sau 6 la număr. Nu sunt genul care numără chiftelele), care băltesc efectiv într-un sos roșu, iar pe deasupra o cantitate hai să zicem optimă de parmezan. Pătrunjel n-am mai prins. Nu-i un capăt de țară.

Chiftelele sunt moi, nici prea prăjite, nici prea crude, puțin aromate, dar nu-mi dau seama cu ce. Mă rog, aici e vina mea. Carnea e proaspătă și gustoasă.

Ballsection

Combinația cu sosul roșu și parmezan merge la corason. E un combo excelent pentru o după amiază leneșă de duminică, tolănit în canapeaua de acasă. Poți să dai și pe tine, nu te verifică nimeni. Ești în hainele de scandal, faci ce vrei cu viața ta.

A! Că mi-ar fi plăcut mie cu ȘI mai mult parmezan, asta e altceva. Știi cum e: niciodată nu e prea mult parmezan. Overall, gustos. Cinstit. Să nu uit. Mi-am permis să fac pairing cu un colț de pâine țărănească cu susan, de la brutăria Miez. N-am apucat să-i mai fac poză. Altfel întingi în sos cu o bucată de pâine. Perfect match.

The Veggie Balls

Veggie Pasta – chiftele de năut cu halloumi și sos de roșii puțin picant, paste și busuioc

Măi să fie. Nu sunt rele deloc. De obicei, chestiile astea vegetariene tind să fie înecăcioase. Aici nu e cazul. Astea-s puțin crunchy la exterior, iar combinația de năut cu brânză e foarte interesantă. Nu mi-au displăcut și cred că ăsta-i un mare lucru, venind din partea unui carnivor convins. Dacă iei o furculiță și amesteci totul, gen brânza topită, pastele, busuiocul proaspăt, toate la un loc, obții un maglavais destul bun. Bun și cuprinzător.

Sweet Balls

Bilă din salam de biscuiți cu vișine și nuci sărate

Gumos. Ăsta e cuvântul. Atât de gumos încât îți vine să faci baloane cu el. E chiar amuzant. Un salam de biscuiți potrivit de dulce. Mereu o să-mi placă chestia asta, să nu fie foarte dulce. Ici-colo o vișină și câteva sferturi, chiar jumătăți de miez de nucă. Super bun. Mi-a plăcut. Să mai facă. Poate cu zmeură?

Mein Ștrudel

Ștrudel cu mere de la Balls

Ștrudelul meu cu mere cumpărat de la Balls n-a avut sâmburi și pentru asta merită un premiu. Cel mai ștrudel de mere fără sâmburi. De asta nu m-au atras niciodată ștrudelele cu mere. Din cauza gospodinelor leneșe care scapă sau uită sâmburi de măr în prăji. Ori chestiile astea nu se fac. Ori faci copilului o prăjitură de care să se bucure fără impedimente, ori n-o mai faci. Lasă merele jos. Du-te și fii femeie de succes. Ștrudelitul sigur nu-i de tine. Apucă-te de altceva. Strici generații de ștrudelieni.

Ștrudelul de la Balls și-a făcut treaba între două spaceuri pe Netflix. Simplu și la obiect. Fără ifose.

Total: 88 de lei.

Aș mai mânca de la Balls? Da.

I like Balls. Pentru diversitate. Încă un loc excelent de pit stop pentru o bere și-o chiftea cu prietenii sau vreun musafir rătăcit prin București. Majoritatea recipientelor folosite sunt biodegradabile, deci nu pot decât să mă bucur.

Îi găsești pe Bolt și Tazz.

La final, las și eu aici câteva posibile titluri pentru acest articol, dar care n-au prins tiparnița: When I had some Balls / How I like my Balls / Tasty Balls / The balls and the beautiful / Eat these balls / Balls, please.

Să ne fie de bine. Am mâncat și azi pentru tine.

Pe unde-am mai mâncat pentru tine:

Cookies