„I-am bătut p-ăștia dimineață!” Realitatea inumană din azilele de bătrâni de lângă București. Oamenii ajunseseră să își mănânce hainele. Interceptări din anchetă, arestări și rețineri

06 iul. 2023
258 afișări
"I-am bătut p-ăștia dimineață!" Realitatea inumană din azilele de bătrâni de lângă București. Oamenii ajunseseră să își mănânce hainele. Interceptări din anchetă, arestări și rețineri | Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Patru persoane au fost arestate preventiv, iar alte 11 plasate în arest la domiciliu, în cazul privind azilele de bătrâni de lângă București, unde zeci de bătrâni și persoane cu nevoi speciale au fost supuse la tratamente inumane.

Beneficiarii erau bătuți, ținuți fără mâncare, în condiții mizere și nu li-se administrau medicamentele de care aveau nevoie. Unii dintre eu au fost găsiți un răni până la os și plini de urină sau de fecale.

Realitatea inumană din azilele de bătrâni de lângă București

Cele trei centre de îngrijiri și asistență socială se aflau în Afumați și Voluntari și aparțineau Asociației „Sf Gabriel cel Viteaz”. Aici, bătrânii erau bătuți de către angajați, ținuți în condiții inumane, fără hrană, fără medicamente și murdari.

Pe lângă cei ce se află în arest preventiv, sau în arest la domiciliu, șase persoane sunt cercetate sub control judiciar, iar pentru trei a fost respinsă propunerea de arest preventiv, transmite HotNews.ro.

Două dosare au fost deschise în urma perchezițiilor ce au avut loc la azilele de bătrâni de lângă București.

Cele patru persoane ce se află în arest preventiv pentru 30 de zile sunt:

  • Ștefan Godei –  administratorul unuia dintre căminele de bătrâni,
  • Dan Godei – coordonator de centru,
  • Andrei Răzvan Țicu – șef serviciu la Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov,
  • Ovidiu Dumitra – fost polițist la Poliția Ilfov, soțul Cristinei Dumitra (a administrat afacerea căminelor de bătrâni).

Stenograme din dosar

Pe lângă tratamentele inumane la care bătrânii erau supuși, aceștia erau și bătuți angajații căminelor, fapt ce se arată în stenogramele din dosar.

De asemenea, conform Digi24, în referatul procurorilor se arată că persoanele aflate în aceste cămine erau exploatate de către angajați:

Supunându-le la executarea de activități (munci) în cadrul centrelor, prin exercitarea de acte de violență fizică, prin lipsirea acestora de hrană suficientă și adecvată nutrițional, prin lipsa/neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, lipsa îngrijirii și asigurarea igienei persoanelor ce nu au capacitatea fizică/psihică de autoîngrijire, aceste persoane fiind ținute în stare de aservire față de membrii grupului infracțional organizat, în vederea obținerii de către liderul grupării și a apropiaților acestuia a unor sume de bani, pe nedrept.

Procurorii transmit că membrii grupului infracțional obțineau sume de bani necuvenite, prin decontarea unor servicii fictive, din fondurile alocate pentru îngrijirea persoanelor cu dizabilități în bugetul direcțiilor și serviciilor de asistență socială.

Serviciile decontare erau:

  • Cazare,
  • Masă,
  • Îngrijire,
  • Servicii medicale și de recuperare
  • Servicii de reintegrare socială.

Tot în referatul întocmit de procurori există și mai multe conversații telefonice interceptate. În acestea, suspecții discută despre rele tratamente ce le sunt aplicate oamenilor din cele trei centre. Iată o astfel de discuție, transmisă de Digi24.ro:

-Și ești pe (neinteligibil)?
-Da, i-am bătut p-ăștia de dimineață! I-am dat una lu’ unu…
-Poate-ți trage…
-Ce să dea, că le e frică de mine!
-De îți sparge fața…
-I-am dat eu lui!
-Treaba ta…
-M-am săturat, dar dă-i dracu, țipă cu noaptea în cap! Te chinui să le faci să mănânce, te chinui…ai dracu, țipă, i-am dat eu, na, să țipi, fir-ai al dracu, să ai de ce să țipi, să te satur! Mă doare un cap, așa, sunt obosită, nu știu dracu…am băi de făcut, am…
-Dar când ai intrat, azi?
-Ieri, dimineață!
-Sau când?
-Ieri!
-Ieri…ieri de dimineață?
-Îhm…am astăzi, tre’ să fac curat peste tot, am băi, am…
-Și ești singură, singură?

-Păi, da! Singură, singură, eu și cu nebunii, adică!
-Am uitat să-ți zic că la Martin… și-a scos cearșaful de protecție de pe saltea. Trebuie pus înapoi!
-Ăla cre că trebuie strâns de gât, mai repede, decât…

-Cu cearșaful, eventual…(râde)…
-De ce nu te ștergi mă, arde-te-ar focul, să te ardă pe mațe! Nesimțitul dracu’ ce ești! Ce e aicea, bă!

-Lasă-l dracu’….ho…ho…
-Ce bă, animalu’ dracu’! Ce… (pe fundal se aude un zgomot specific unei lovituri) fir-ați ai dracu’, să fiți cu plămânii voștrii!

-Aoleu…
-De nenorociții dracului ce…
-Adă-i altă pereche, nu vezi că s-a murdărit?!…Hai tată, că vorbim!

-Când vorbim?

-Nu știu! -Păi nu pot să mai vorbesc.
-Hai, că am treabă!
-Ai treabă…bine. -Hai!..
-Ce dracului e mă pe tine, măi animalu’ dracu’! Mă, javră ce ești!.

Medicii au găsit nasturi și mărgele în stomacul victimelor

Persoanele ce necesitau îngrijiri medicale au fost transportate la spital, imediat după preluarea din cele trei azile aflate în Ilfov. Medicii din cadrul spitalelor Floreasca și Gerota au evaluat bătrânii supuși la tratamente inumane.

Un cadrul medical de la secția UPU SMURD – Spitalul Floreasca, a declarat pentru Libertatea.ro:

Niciodată nu am văzut persoane atât de slabe și de murdare ca cele aduse de la aceste azile. Iar noi ne confruntăm zilnic cu cazuri sociale, cu oameni ai străzii!

Bătrâni deshidratați, înfometați și murdari din cap până-n picioare. Persoane bolnave, incapabile să se îngrijească singure, au fost lăsate să moară.

În total, 100 de persoane au fost evaluate de către medici. Dintre acestea, 42 au avut nevoie de investigații medicale, care au fost făcute la următoarele unități medicale: Militar Central, Floreasca și Gerota.

Șase persoane au fost internați, necesitând îngrijiri suplimentare.

O altă declarație tulburătoare a fost făcută, sub protecția anonimatului, de un medic de la Spitalul de Urgență Dimitrie Gerota:

Când au sosit la noi am rămas șocați de starea precară în care se aflau. Ca și cum ar fi fost închiși și uitați într-un container. Deshidratați, slabi și extrem de murdari. Investigațiile medicale au depistat în două cazuri obiecte străine în stomac. Nasturi și mărgele. Probabil că de foame și-au mâncat hainele.

Deoarece bătrânii și persoanele cu afecțiuni psihice erau flămânde, angajații spitalului au făcut o chetă pentru a le cumpăra hrană.

Când le-am dat parizer cu pâine, s-au repezit și au mâncat ca și cum ar fi fost prima masă din viața lor!

A fost cerută retragerea licenței pentru cele două centre

În urma informațiilor ce au apărut în spațiul public, privind cele două centre din Afumați și Voluntari, Ministerul Muncii a anunțat miercuri că Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități a propus retragerea licenței de funcționare a centrelor.

Adresa privind propunerea de retragere a licenței de funcționare a fost trimisă către Autoritatea Națională pentru Plăți și Inspecții Sociale. Astfel că, a fost solicitată sistarea demersului de licențiere și revocarea licenței de funcționare.

HotNews.ro a transmis că, ANPIS a început deja procedura de retragere a acreditării pentru cele două centre ale Asociației ”Sf. Gabriel cel Viteaz”.

Două instituții publice sunt investigate în această cauză

În urma cercetărilor, a reieșit că încă din 2021, până în prezent, două instituții publice cu responsabilități în domeniul asistenței sociale și protecției copilului ar fi atribuit contracte de prestări servicii sociale de tip rezidențial pentru persoanele adulte, încadrate în grad de handicap, către o asociație.

Respectiva asociației nu avea licență de funcționare, astfel că, au fost încălcate prevederile Legii nr. 98/2016 privind achizițiile publice. Bugetul celor două instituții a suferit astfel, un prejudiciu de 3,5 milioane de lei.

Condițiile groaznice în care erau ținuți beneficiarii respectivelor centre au fost prezentate, în luna februarie a acestui an, într-o investigație realizată de Centrul de Investigații Media și Buletin de București.

În urma investigațiilor făcute, s-a constata că bătrânii din centrele aflate în Afumați și Voluntari erau ținuți în condiții inumane.

O fost angajată a unuia intre respectivele centre a declarat, pentru jurnaliștii de investigație, ororile ce aveau loc în centrul de la Gerbera și la Casa Cora. Femeia a povestit cum bătrânii erau lăsați să moară, fiind privați de:

  • Hrană,
  • Asistență medicală,
  • Medicamente,
  • Haine.

Pe lângă asta, bătrânii stăteau în paturi pline de fecale, urină și ploșnițe, fiind chiar și bătuți de către angajații care ar fi trebuit să aibă grijă de ei.

Investigațiile complete pot fi citite accesând următoarele link-uri: Lagărele Cristinei  și „Armonia” Sfântului Gabriel cel Viteaz: ploșnițe și miros de urină și fecale.

ATENȚIE! Imaginile și situațiile descrise în cele două articole sunt cu puternic impact emoțional.

Cookies