Huruitul tramvaielor și claxoanele sunt insuportabile și-n parcurile din București, plus hărmălaia de la terase. Scrisoare deschisă pentru reducerea poluării fonice

11 apr. 2025
1475 afișări
Huruitul tramvaielor și claxoanele sunt insuportabile și-n parcurile din București, plus hărmălaia de la terase. Scrisoare deschisă pentru reducerea poluării fonice
Huruitul tramvaielor și claxoanele sunt insuportabile și-n parcurile din București, plus hărmălaia de la terase. Scrisoare deschisă pentru reducerea poluării fonice. Sursa foto: Nicușor Dan/Facebook

Peste 20 de grupuri civice și organizații, din cadrul comunității Platforma de mediu pentru București, transmit o scrisoare deschisă către Primăria Municipiului București, Consiliul General și ALPAB, privind reducerea poluării fonice din parcurile Capitalei. Grupurile de activiști solicită administrației locale să ia măsuri pentru protejarea liniștii, sănătății publice și a biodiversității urbane în parcurile Capitalei.

Scrisoare deschisă a grupurilor civice către PMB privind reducerea poluării fonice din parcurile Capitalei

Platforma de mediu pentru București informează, pe pagina sa de Facebook, că peste 20 de grupuri civice și organizații au semnat o scrisoare deschisă în care solicită ca administrația locală să ia măsuri pentru a diminua poluarea fonica și pentru a proteja mai bine biodiversitatea din parcurile Capitalei. Documentul se adresează către Primăria Municipiului București, Consiliul General și ALPAB.

Peste 20 de grupuri civice și organizații din comunitatea Platforma de mediu pentru București au transmis o scrisoare deschisă către Primăria Municipiului București, Consiliul General și ALPAB. Solicitarea este clară: protejarea liniștii, sănătății publice și a biodiversității urbane în parcurile orașului, transmite Platforma de mediu pentru București.

Comunitatea de activiști atrage atenția asupra faptului că parcurile sunt menite pentru activități de recreere și reconectare cu natura. De aceea, acestea ar trebui să dispună de spații cât mai mari și verzi, totodată ferite de poluarea fonică.

Astfel, grupurile civice cer administrației generale a Capitalei să redirecționeze evenimentele mari în alte zone, departe de parcuri. Pentru ca bucureștenii să se poată bucura de liniștea spațiilor verzi.

Parcurile sunt locuri de relaxare, joacă și reconectare. În lipsa unor spații dedicate pentru concerte, festivaluri sau cluburi, evenimentele zgomotoase ajung adesea în parcuri, cartiere sau în vecinătatea spitalelor. Consecința? Tot mai puține zone în care locuitorii orașului se pot odihni, scrie Platforma de mediu pentru București.

Zgomotele excesive afectează mintea și corpul

Totodată, în cadrul scrisorii grupurile civice fac referire la efectele zgomotelor excesive asupra sănătății fizice și mintale. Afectată este și biodiversitatea din zona parcurilor.

Platforma de mediu pentru București scrie că bucureștenii ar vrea ca Primăria Municipiului București, Consiliul General și ALPAB să ia în considerare următoarele propuneri:

  • Excluderea activităților comerciale cu sunet amplificat din parcuri, prin noul Plan Urbanistic General (PUG);
  • Definirea unor zone liniștite în fiecare parc, prin Planul de Acțiune pentru Gestionarea Zgomotului;
  • Tratarea acestor instrumente ca parte reală și coerentă a planificării urbane.

Scrisoare poate fi parcursă integral aici.

Te-ar mai putea interesa:

VIDEO | Munte de gunoaie într-o curte de pe Strada Munteniei. PS1 a intervenit, la sesizările vecinilor, 400 de metri cubi de deșeuri au fost scoși

Cookies