Hrănirea porumbeilor ar putea fi interzisă în Sectorul 2, potrivit unui proiect de hotărâre. Bucureștenii sunt invitați să vină cu propuneri și sugestii până pe 10 aprilie

26 mart. 2024
332 afișări
Hrănirea porumbeilor ar putea fi interzisă în Sectorul 2, potrivit unui proiect de hotărâre. Bucureștenii sunt invitați să vină cu propuneri și sugestii până pe 10 aprilie
Hrănirea porumbeilor ar putea fi interzisă în Sectorul 2, potrivit unui proiect de hotărâre. Bucureștenii sunt invitați să vină cu propuneri și sugestii până pe 10 aprilie | Sursa foto: Primăria Sectorului 2 - Facebook

Primăria Sectorului 2 a lansat în consultare proiectul de hotărâre care prevede interzicerea hrănirii porumbeilor sau a altor păsări sălbatice pe domeniul public. În acest sens, administrația publică le cere bucureștenilor propuneri și sugestii până pe data de 10 aprilie.

Proiect de hotărâre privind interzicerea hrănirii porumbeilor

Primăria Sectorului 2 pune în consultare un proiect de hotărâre de interes pentru bucureșteni prin care prevede interzicerea hrănirii porumbeilor sau a altor păsări sălbatice pe domeniul public.

Proiectul de hotărâre este lansat ca urmare a sesizărilor primite de la locuitorii Sectorului 2, care sunt deranjați de mizeria pe care o lasă în urmă păsările hrănite cu resturi alimentare, dar și mizeria făcută de porumbei pe clădiri, mașini și trotuare.

Resturile rămase pe domeniul public devin focare de infecție care atrag gândacii, muștele și șobolanii.

În urma acestei decizii, păsările nu vor fi afectate. De exemplu, porumbeii, care creează cele mai multe probleme, sunt perfect capabile să-și procure singure hrana. Ele nu au nevoie să fie hrănite.

Hrănirea porumbeilor are un impact negativ asupra mediului, dar și a oamenilor:

  • Favorizează apariția focarelor de infecție prin resturile de alimente aruncate (pâine, mămăligă, semințe etc.) și pune în pericol sănătatea publică.
  • Porumbeii sunt purtători de boli şi de paraziți și pot transmite o boală severă, cauzată de Chlamydia psittaci, numită psitacoză.
  • Excrementele porumbeilor sunt acide și afectează pavelele din piațete și locuri publice, fațadele clădirilor, acoperișuri, monumente, jgheaburi, mașini, mobilier stradal etc.
  • Prin hrănirea lor, păsările rămân în același loc, nu-și mai caută singure hrana și suprapopulează anumite zone din Capitală.

La nivel european există un consens potrivit căruia păsările sălbatice trebuie să aibă habitatele în mijlocul naturii, parcuri, păduri, nu în centrul orașelor.

La nivelul Capitalei nu există o astfel de reglementare, însă în multe țări europene hrănirea porumbeilor este deja interzisă din cauza daunelor pe care le provoacă, precizează PS2.

Propuneri și sugestii

Bucureștenii își pot spune părerea despre acest proiect de hotărâre până pe data de 10 aprilie 2024, la adresa de e-mail dezbateri.publice@ps2.ro.

Primăria Sectorului 2 transmite că există posibilitatea organizării unei întâlniri, în cazul în care acest lucru este cerut în scris până pe data de 10 aprilie 2024 de către o asociație legal constituită sau de către o altă autoritate sau instituție publică.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies