Hotnews: Bucureștiul are un frumos palat venețian, clădire ”eșuată” în arhitectura orașului, care riscă să se prăbușească

15 mai 2022
3546 Afișari
Hotnews: Bucureștiul are un frumos palat venețian, clădire ”eșuată” în arhitectura orașului, care riscă să se prăbușească

Ascuns pe străduțele din centrul Bucureștiului, frumosul ”palat venețian” vechi de peste 100 de ani, aflat în proximitatea Grădinii Istorice Cazzavillan, zona Cișmigiu, a fost lăsat în paragină și este în pericol de prăbușire.

Ferestrele au fost distruse, cade tencuiala, pe fațadă sunt crăpături imense, iar în interior a crescut vegetație, scrie Hotnews, care a întrebat Primăria Capitalei și ONG-ul care se ocupă cu salvarea patrimoniului în București ce se poate face pentru clădirea monument istoric.

Despre palatul venețian de pe strada Temișana nr. 2-4

  • Clădirea a fost construită la începutul secolului XX, între anii 1901 și 1911. Deși îi se mai spune casa ”Luigi Cazzavillan”, nu există date care să stabilească clar că acesta ar fi locuit aici, autorizația de construire fiind obținută în 1901, cu doar 2 ani înainte de moartea acestuia.
  • Luigi Cazzavillan, ziarist român de origine italiană, a fondat în 1884 ziarul Universul. În grădina istorică aflată vizavi de clădire se află o fântână decorată cu trei putti şi o coloană ce susţine bustul din bronz al lui Luigi Cazzavillan, realizat de sculptorul Filip Marin.
  • Datorită decorațiunilor fațadei, istoricul Andrei Pippidi a numit casa de pe strada Temișana nr. 2-4 „un palat venețian eșuat în București”.

 

Ce a făcut Primăria Capitalei, ce spune societatea civilă

Clădirea este proprietate privată, însă este clasată ca monument istoric și trebuie protejată, iar amenzile nu au motivat proprietarii să întreprindă ceva cu palatul venețian, fie să-l vândă, fie să-l conserve.

Potrivit unui răspuns transmis de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro, proprietarii au fost amendați în 2021 cu 16.000 de lei pentru că nu au întreținut imobilul. Pe de altă parte, Primăria Capitalei nu are un proiect pentru exproprierea/cumpărarea acestui imobil.

„Cazul Palatului venețian din centrul Bucureștiului, din dreptul Grădinii Istorice Cazzavillan, e un caz tipic pentru București, din păcate..”, a declarat pentru Hotnews, Edmond Niculușcă, fondatorul asociației ARCEN, un ONG dedicat salvării patrimoniului construit din Capitală, care spune că legislația trebuie corectată.

Niculușcă a mai afirmat că situația s-ar putea rezolva printr-un dialog între administrație, investitori și societatea civilă, dar și prin îmbunătățirea legii.

 

Îți recomandăm și:

 

Cookies