Hotelul Concordia din Bucureşti, clădirea în care s-a decis Unirea, acum în paragină

de:
24 ian. 2015
0 Afișari
Hotelul Concordia din Bucureşti, clădirea în care s-a decis Unirea, acum în paragină

Hotelul Concordia, bijuteria coroanei Bucureştiului, a fost construit în anul 1852, iar cele 90 de camere pe care le avea, restaurantul la care luau masa cele mai importante numele ale vremii şi meniul sofisticat l-au clasat pe lista celor mai selecte din oraş.

Elita politică a acelor vremuri, mari industriaşi şi diplomaţi străini alegeau acest hotel datorită reputaţiei sale.

De-a lungul timpului, hotelul a fost mistuit de flăcările a două incendii devastatoare: în 1884 şi în 1901. De fiecare dată, hotelul a fost refăcut, reuşind astfel să treacă cu bine de încercările la care a fost supus.

Decăderea hotelului a început odată cu instaurarea regimului comunist. Clădirea a trecut în ograda ICRAL-ului, deseori fiind cazaţi aici oameni din clasa muncitoare care nu au ţinut cont de valoarea istorică a construcţiei, făcând modificări după bunul plac.

După Revoluţie, Hotelul Concordia stă în paragină circa zece ani, apoi este câştigat de un bărbat din străinătate care îl vinde destul de repede firmei Ro Naturstein SRL în toamna lui2003.

De atunci, prin „grija” propietarilor şi indiferenţa autorităţilor, hotelul în care s-a scris o filă esenţială din istoria României ajunge o ruină lipsită de strălucirea vremurilor de altădată.

Citește continuarea pe adevarul.ro.

Cookies