Hotelul Concordia, clădirea din centrul Bucureștiului unde s-a înfăptuit Unirea din 1859 și unde renovările nu au sfârșit

10 feb. 2025
6514 afișări
Hotelul Concordia, clădirea din centrul Bucureștiului unde s-a înfăptuit Unirea din 1859 și unde renovările nu au sfârșit
Hotelul Concordia, clădirea din centrul Bucureștiului unde s-a înfăptuit Unirea din 1859 și unde renovările nu au sfârșit. Sursa foto: Google Street View & Hotnews

La etajul 1, în camera 5 a acestui hotel din centrul Bucureștiului a avut loc întâlnirea istorică ce avea să decidă Unirea Principatelor Române din 23-24 ianuarie 1859 prin dubla alegere a domnitorului Alexandru Ioan-Cuza. Este vorba despre Hotelul Concordia, care în prezent se află într-o stare permanentă de amorțeală, lucrările de renovare începute acum aproape cinci ani nefiind gata nici acum, asta deși trebuiau să fie încheiate în 2022, conform autorizației de construire. Mai mult, Primăria Municipiului București a avut ocazia în ultimii 22 de ani să intre în posesia imobilului în repetate rânduri, însă nu a făcut-o. Cine e responsabil de asta și care este istoria clădirii istorice din București, mai jos.

În Bucureștiul secolului al XIX-lea, pe Ulița Nemțească (în prezent pe strada Smârdan), se afla Hotelul Concordia, unul dintre cele mai cunoscute stabilimente de acest fel din centrul Capitalei. Hotelul concordia, care a fost inaugurat în anul 1852 are o importanță aparte în istoria orașului și a țării, fiind locul unde s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, în noaptea dintre 23 și 24 ianuarie 1859, sub domnitorul Alexandru Ioan Cuza, după lungi negocieri între conservatori și Partida Națională. Totul a avut loc la etajul 1 al acestei clădiri, la camera cu numărul 5 a hotelului.

Povestea Hotelului Concordia, imobilul istoric din centrul Bucureștiului

Imobilul a avut o istorie îndelungată, și zbucumiată de două incendii care au avut loc în 1884 (pe când aparținea maiorului Fănuță, când a ars aproape complet, conform Wikipedia), dar și în 1901. Hotelul Concordia a fost însă reabilitat de ambele dăți și și-a continuat activitatea până după cel de-al Doilea Război Mondial, fiind în cele din urmă naționalizat în anul 1948, când intră în administrația ICRAL (Întreprinderea de Construcții, Reparații și Administrare Locativă), potrivit Bucureștii Vechi și Noi. Aici au fost amenajate până la Revoluție locuințe muncitorești, modeste, destinate „poporului”.

Situația se complică după 1989, clădirea fiind retrocedată și apoi vândută în anul 2003 de către Giurchescu Maria Luiza, care a primit imobilul de la Primăria Municipiului București și care a încasat 300.000 de dolari americani de la o companie deținută de doi cetățeni italieni, în timp ce 10% din imobil îi aparținea unui cetățean maghiar. De-atunci, Hotelul Concordia a avut mai mulți proprietari, niciunul dintre aceștia fiind preocupat în reabilitarea imobilului istoric. Ăn 2012, clădirea a fost acoperită cu plăci de beton și se afla într-o stare de degradare din ce în ce mai avansată iar pericolul prăbușirii era mai real ca niciodată. Cu toate astea, în curtea interioară a hotelului a funcționat pentru scurt timp o berărie.

Autoritățile au ignorat clădirea preț de două decenii

Poate cel mai presant mister este acela legat de implicarea autorităților în reabilitarea acestei clădiri istorice din centrul Bucureștiului? „De ce nu a fost cumpărată?” „A cui e vina?”, sunt două întrebări pe care poate vi le puneți. Ei bine, Primăria Municipiului București a avut ocazia să cumpere înapoi clădirea încă din anul 2003, la un an după ce a retrocedat-o moștenitoarei de drept, fapt care nu s-a întâmplat. Același lucru s-a petrecut și de alte două ori de-a lungul ultimelor două decenii, ultima oară în 2018, în mandatul de edil al Gabrielei Firea. Puteau să facă asta autoritățile? Bineînțeles, deoarece atât Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural al Municipiului București cât și Primăria Capitalei au avut dreptul de preempțiune de fiecare dată când clădirea a fost vândută. Autoritățile au ales, însă, să nu se implice și nu și-au dat interesul în acest sens.

În cele din urmă, proprietarii actuali ai clădirii au primit dreptul de renovare și repunere în funcțiune a Hotelului Concordia, autorizația fiind acordată în 2019, iar lucrările începând în anul 2020. Proiectul inițial trebuia să dureze până în anul 2022, însă a fost prelungit până anul trecut. Problema este că și acel termen de încheiere a lucrărilor a fost depășit iar restaurarea nu se mai termină. Potrivit proiectului de construire, clădirea nu ar urma să aibă rol cultural, ci scop financiar, urmând a fi deschis un hotel cochet cu nume istoric, care poartă musai și anul inaugurării: Grand Hotel Concordia Bucharest 1852. Despre pomenirea măcar a faptelor istorice petrecute aici în urmă cu 165 de ani sau despre însemnătatea clădirii pentru istoria națională este dificil să discutăm în prezent, deoarece nu se știe când, dacă și cum se vor încheia lucrările. Imobilul este înscris în Lista Monumentelor Istorice la nr. crt. 2025, având codul LMI B-II-m-B-19708.

Citește și

Cookies