Hotel Ambasador, clădirea impunătoare din centrul Bucureștiului care a adus pe Magheru aer de New York. Povestea unui simbol

07 mart. 2024
7670 afișări
Hotel Ambasador, clădirea impunătoare din centrul Bucureștiului care a adus pe Magheru aer de New York. Povestea unui simbol
Hotel Ambasador, clădirea impunătoare din centrul Bucureștiului care a adus pe Magheru aer de New York. Povestea unui simbol. Sursa foto: Wikipedia

A adus pe Magheru aerul clădirilor de la New York si Chicago și se înalță cu ale sale 12 etaje și în ziua de azi. Este vorba despre Hotel Ambasador, clădirea care fură privirile bucureștenilor la mai bine de opt decenii de la inaugurare. Aflat între garajul Ciclop și cinematograful „Patria”, acest colț de Art Deco din inima Bucureștiului adus parcă de peste ocean are o poveste pe măsură în spate.

Pe bulevardul Magheru, la numărul 10A, se află hotelul Ambasador, o clădire cu aspect unic, impunător, care impresionează trecătorii cu design-ul său. Realizat după planurile arhitectului Arghir Culina, responsabil și pentru hotelurile Union și Stănescu (Negoiu), imobilul a fost construit între anii 1937 și 1939, deci spre apusul perioadei interbelice.

Între timp, hotelurile Union și Stănescu au fost proiectate mai devreme, între 1932 și 1934, respectiv 1928 și 1929, amândouă mai aproape de „inima” orașului, la o aruncătură de băț de Palatul Regal. Arghir Culina a fost în acea perioadă un adept al stilului Art Deco, acesta fiind stilul arhitectural pe care l-a ales de altfel și pentru construirea acestor trei hoteluri, inspirat fiind de bulevardele largi flancate de clădiri impunătoare din mari orașe americane, precum New York sau Chicago.

Hotel Ambasador, superba clădire în stil Art Deco din centrul Bucureștiului

După ce s-a aflat în construcție timp de doi ani, hotelul Ambasador a fost inaugurat pe data de 4 mai 1939, fiind situat chiar între masivul garaj „Ciclop” și blocul ARO (unde se află cinematograful Patria). Proiectat de Horia Creangă, blocul ARO a fost prima clădire realizată în stil modernist din România și, alături de hotelul Ambasador, formează un colț arhitectural unic în întregul București.

Înainte de inaugurare, ziarele din București au fost împânzite de reclame ce spuneau: „Hotelul cu 300 de camere şi 300 de băi cu cea mai modernă instalaţie sanitară din Europa va fi deschis la 4 mai”.

Pe locul hotelului s-au aflat înainte casa lui Constantin S. Mihăescu și „Garajele Mihăescu”, acestea fiind demolate la scurt timp după vânzarea terenului. Fiind un teren îngust, Culina a trebuit să dezvolte hotelul pe verticală, fapt care deși a fost o provocare, a oferit Bucureștilor un imobil unic. Dispus pe 12 etaje, cu trei dintre acestea retrase în spatele fațadei simetrice, „Ambasador” are un aspect unic, similar unei cascade, tipic clădirilor realizate în stil Art Deco.

Hotelul este descris și în literatura vremii

Damian Stănoiu menționează în romanul său din 1942 „Dâmboviță, apă dulce…” hotelul Ambasador, care este scena unei întâmplări comice, care îi are în roluri principale pe trei cetățeni sosiți din Fălticeni în vizită la capitală.

Sursa foto: Willy Pragher

Ajunși în București fără „teme” făcute, cei trei pun mâna pe ghidul hotelurilor din oraș și aleg primul nume din listă – luxosul Ambasador. Fără să știe cum arată sau unde se află, naratorul povestește cum cei trei nu au în minte confort sau priveliști aparte, ci speră să nu dea în camere de… ploșnițe sau igrasie. După un drum plin de peripeții de la Gara de Nord până în fața impunătorului hotel, în roman se prezintă o descriere amănunțită a hotelului și a priveliștii pe care o oferă asupra orașului:

„Când coborâră și dădură cu ochii de imensul bulevard, care pe această porțiune poartă numele lui Take Ionescu, făcură ochii cât cepele și se priviră speriați. Erau mai degrabă dispuși să creadă că visează. Așa stradă largă, atâtea automobile, care de care mai luxoase, gonind într-o muțenie de necrezut, atâtea clădiri uriașe care tind să stingherească libertatea norilor – nu puteau să existe decât în vis. Sau cel mult în Paris și în America. Iar când își dădură ochii peste cap, ca să vadă unde se isprăvesc etajele hotelului de care se temeau să nu aiba ploșnițe și igrasie, le veni amețeală și se sprijiniră reciproc.”

Cei trei, uimiți de luxul hotelului, de candelabrele sale și de finisajele din marmură, sunt și mai profund impresionați de priveliștea panoramică de pe terasa de la Ambasador, asupra Bucureștiului care pare „că nu se mai isprăvește”:

„De pe terasa de deasupra celor douăsprezece etaje, ochiul îmbrățișează aproape trei pătrimi din Capitală. Se zărește până hăt departe de ultimele ei clădiri. Ai atunci o mică decepție. Bucureștii ți-a făcut de multe ori impresia că nu se mai isprăvește, că întinderea lui e nemărginită – și iată-l acum limitat în spațiu, ca orice așezare omenească. Când cauți în jos, la furnicarul de pe bulevard, ai senzația că picioarele ți se topesc și pe ochi se așterne o pânză de păianjen, care tinde să se îngroașe, mai cu seamă dacă nu ești obișnuit cu înălțimile.”

Hotelul Ambasador în cel de-al Doilea Război Mondial și în anii ce au urmat

În prima parte a celui de-al Doilea Război Mondial, pe când România era aliată cu Germania nazistă, hotelul Ambasador a găzduit în camerele sale ofițeri germani și a fost implicat în lupte dure purtate între armata română și cea germană odată cu întoarcerea armelor de pe 23 august 1944.

Mai mult, la 18 ianuarie 1941, în fața hotelului a fost asasinat maiorul de aviație neamț Helmuth Doring, membru al Misiunii Militare Germane stabilite în România.

După instaurarea regimului comunist, hotelul este închis până spre jumătatea anilor 1950, acesta fiind renovat și reamenajat în anul 1952. La cafeneaua și restaurantul de la parter se adunau adesea scriitori în perioada regimului comunist, fiind un loc preferat al acestora pentru petreceri și evenimente.

În prezent, hotelul Ambasador dispune de 209 camere, dintre care 156 de camere duble, 41 de camere normale, 4 garsoniere și 8 apartamente. Înăuntru, la primul etaj, funcționează un restaurant cu același nume, cu specific românesc și internațional.

CITEȘTE ȘI

FOTO | Opulență pe Magheru, cu Jaguar nou-nouț parcat peste drum de Hotelul Ambasador, în vremurile în care mașinile rusești erau „ce trebuie” (și Volga confirmă😉)

Hotelul Ambasador, una dintre clădirile interbelice iconice din București, va fi cumpărat de grupul Julius Meinl. Austriecii promit investiții de peste 30 de milioane de Euro

Hotelul Ambasador, scos la vânzare. Care este preţul cerut de proprietari

Cookies