Situație alarmantă: Hidranții din Capitală nu funcționează, sunt asfaltați sau obturați de mașini

de:
07 oct. 2012
2 Afișari
Situație alarmantă: Hidranții din Capitală nu funcționează, sunt asfaltați sau obturați de mașini

„Problemele apar din cauza faptului că există hidranţi care nu mai sunt în stare de funcţionare, sunt înfundaţi, sunt asfaltaţi din greşeală şi acestea sunt lucrurile care ne întârzie intervenţia. (…) În acel moment, căutăm o altă sursă de apă. După ce se termină intervenţia, colaborăm cu Apa Nova, le spunem că noi ştim că în locul respectiv trebuia să existe un hidrant şi facem verificări. Au mai fost cazuri în care s-a spart asfaltul şi a fost găsit hidrantul. O altă problemă este că şi acolo unde hidranţii sunt marcaţi există autoturisme parcate şi practic nu putem folosi acea sursă de apă. Au fost cazuri în care a trebuit să solicităm sprijin pentru ca maşinile să fie ridicate pentru că ne încurcau intervenţia sau ne acopereau sursele de apă”, a declarat Daniel Vasile, purtător de cuvânt al ISU Bucureşti, citat de Agerpres.

În Capitală sunt 15.330 de hidranţi, dintre care peste 3.600 în Sectorul 1, aproximativ 2.800 în Sectorul 2, în jur de 2.200 în Sectorul 3, 1.900 în Sectorul 4, circa 3.000 în Sectorul 5 şi aproximativ 1.700 în Sectorul 6.

Pompierii cunosc exact zonele unde există hidranţi amplasaţi de către Apa Nova sau de autorităţi, dar ştiu şi care sunt locurile unde întâmpină greutăţi pe timpul misiunilor din cauza lipsei sau a disfuncţionalităţii acestora.

„Sunt pompieri care pleacă în patrule, cu cheia de hidrant în mână, pe o stradă care se ia cap-coadă şi se verifică situaţia de pe teren cu cea înscrisă în documente. Mai exact, se verifică dacă sunt hidranţii de natura celor pe care noi îi avem în evidenţă şi dacă între timp s-a schimbat ceva în starea de funcţionare a acestora. Până nu se verifică la faţa locului nu se poate şti dacă te poţi baza pe acel hidrant. Periodic se fac aceste verificări, iar statistica se actualizează după ce este acoperit tot raionul de intervenţii. Deci, o dată la o jumătate de an, să spunem, se face un bilanţ, unde se vede ce apare în minus, ce s-a remediat şi ce alte probleme au mai apărut. Odată identificaţi, este foarte bine că nu mergem să-i căutăm, să umblăm din casă în casă, din poartă în poartă, căutând hidranţi sau întrebând cetăţenii unde se află hidrantul „, a explicat Daniel Vasile.

El a spus că, după ce pompierii constată toate aceste probleme în teren, sunt aduse la cunoştinţa celor de la Apa Nova sau a administraţiilor locale, care ar trebui să remedieze situaţia în cel mai scurt timp.

Zonele unde pompierii întâmpină cele mai multe probleme la intervenţii sunt cartierele aflate la periferia Capitalei, cum ar fi zona Pipera-Tunari, cartierele către şoseaua Alexandriei sau cartierul dezvoltat în judeţul Ilfov către Popeşti-Leordeni.

„Se cunoaşte situaţia. Cele mai mari dificultăţi sunt întâmpinate la periferia oraşului, unde reţeaua de alimentare cu apă este în curs de modernizare, unde sunt cartiere rezidenţiale în extindere. Bucureştiul s-a extins foarte mult, dar reţeaua a rămas aşa cum a fost proiectată sau s-a extins într-o mică măsură. Depinde tot de noi să îmbunătăţim aceste lucruri. Cereri sunt, colaborări există, dar trebuie mai mult decât atât”, a punctat purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti.

În Bucureşti există două tipuri de hidranţi: subterani şi supraterani. Chiar dacă numărul total al acestora depăşeşte 15.300, potrivit statisticii Apa Nova, tot nu sunt suficienţi pentru intervenţiile pompierilor.

„Sectorul 6 are cei mai puţini hidranţi subterani, iar la nivelul celor supraterani – sectoarele 2 şi 5. De dorit ar fi ca numărul acestora să fie mai mare, iar starea lor să fie funcţională. La intervenţii, când arde, nu ai timp să te cerţi cu nimeni. Pompierii trebuie să găsească toate alternativele pentru a le salva vieţile oamenilor, bunurile, animalele. Dacă hidranţii aparţin domeniului public, situaţia se poate remedia repede. Dacă este vorba despre o administraţie locală şi un complex privat, atunci este altceva”, a menţionat Daniel Vasile.

El a adăugat că ar fi bine dacă şi hidranţii subterani ar fi marcaţi pentru ca pompierii să-i vadă mai repede.

Cookies