HERMANN RORSCHACH, inventatorul testului RORSCHACH, care-ți scoate la iveală latura ascunsă

de:
08 nov. 2013
1 Afișari
HERMANN RORSCHACH, inventatorul testului RORSCHACH, care-ți scoate la iveală latura ascunsă

HERMANN RORSCHACH, omul care a citit suflete în pete de cerneală
HERMANN RORSCHACH – Motorul de căutare Google celebrează, vineri, 129 de ani de la nașterea psihoanalistului elvețian HERMANN RORSCHACH, faimos pentru testul psihologic cu pete de cerneală care îi poartă numele, printr-un Doodle special.

Google Doodle-ul creat pentru a-l celebra pe HERMANN RORSCHACH conține mai multe pete de cerneală, iar utilizatorii motorului de căutare Google sunt îndemnați să împărtășească interpretările lor pe rețelele de socializare Google +, Facebook și Twitter.

În fundal poate fi văzut HERMANN RORSCHACH ținând în mâini un pix și un caiet de notițe, în timp ce logo-ul Google este alcătuit din patru ferestre, o floare într-o vază și o fereastră.

HERMANN RORSCHACH – în ce constă testul pe care l-a inventat
În cele zece de cerneală pe care le conține testul lui HERMANN RORSCHACH, oamenii văd de multe ori lucruri diferite în timp ce se uită la aceeași imagine.

 

Testul RORSCHACH este alcătuit din 10 pete de cerneală, pe care participanții trebuie să le interpreteze, iar răspunsurile nu sunt exacte. Testul RORSCHACH a fost comparat cu interpretarea viselor, în cel mai bun caz, și chiar cu ghicitul în palmă, în cel mai rău caz.

Planul lui HERMANN RORSCHACH a fost de a folosi testul care a ajuns să-i poarte numele nu pentru a testa personalitatea pacienților, ci pentru diagnosticarea schizofreniei. Cu toate astea, continuatorii lui HERMANN RORSCHACH au „denaturat” idelile lor și au început să-l folosească ca test proiectiv de personalitate.

HERMANN RORSCHACH, o viață pusă în slujba psihanalizei
HERMANN RORSCHACH (8 noiembrie 1884 – 1 aprilie 1922) a fost un psihiatru freudian și psihoanalist elvențian, cunoscut cel mai bine pentru testul psihologic proiectiv bazat pe pete de cerneală care îi poartă numele.

HERMANN RORSCHACH a creat testul care îi poartă numele cu scopul de a identifica personalitatea reală a pacienților, prin sondarea zonelor greu accesibile ale psihicului.

HERMANN RORSCHACH, poreclit „pată de cerneală”
HERMANN RORSCHACH s-a născut în Elveția, iar în copilărie a căpătat porecla de „pată de cerneală” din cauza pasiunii lui pentru realizarea unor pete de cerneală cu modele complexe, practică des întâlnită în rândul elevilor în acea perioadă. Spre deosebire de colegii săi, HERMANN RORSCHACH a transformat petele de cerneală în cea mai importantă realizare profesională din cariera sa.

La fel ca tatăl său, profesor de artă, HERMANN RORSCHACH a fost pasionat de pictură, iar la sfârșitul liceului s-a hotărât cu greu între a alege o carieră artistică sau una științifică. Drept urmare, HERMANN RORSCHACH i-a trimis o scrisoare faimosului biolog german Ernst Haeckel, în care i-a cerut ajutorul. Haeckel i-a recomandat știința, iar HERMANN RORSCHACH s-a înscris la Facultatea de Medicină din Zurich. HERMANN RORSCHACH a început să învețe limba rusă iar în 1906 a mersi într-o vacanță în Rusia. HERMANN RORSCHACH a terminat facultatea în 1909, iar în același an s-a logodit cu rusoaica Olga Stempelin. HERMANN RORSCHACH s-a măritat cu ea în 1913, iar cei doi s-au mutat în Rusia. Un băiat li s-a născut în 1917, iar doi ani mai târziu au avut și o fată.

Întrebându-se de ce persoanele vedeau de multe ori lucruri diferite în aceleași pete de cerneală, HERMANN RORSCHACH a început încă de când era student să le arate unor copii pete de cerneală și să analizeze și să documenteze răspunsurile lor.

În 1914, HERMANN RORSCHACH s-a întors în Elveția, unde s-a angajat ca director adjunct la spitalul psihiatric din Herisau. În 1921 a scris volumul „Manual de psihodiagnostic”, ce avea să formeze temelia pentru testul RORSCHACH.

La numai un an după ce a scris cartea, HERMANN RORSCHACH a murit din cauza peritonitei, la vârsta de 37 de ani.

Cookies