BAZAR

Hayssam, chemat la DNA în dosarul IPRS Băneasa, fabrica cumpărată la preț de apartament

Sirianul a şi fost chemat, ieri, în faţa procurorilor anticorupţie pentru a fi audiat în dosarul privatizării dubioase a IPRS Băneasa, fabrică pentru care sirianul a plătit puţin peste 200.000 de euro. Adus din Penitenciarul Rahova să dea explicaţii în acest caz, Omar Hayssam a stat doar 30 de minute la sediul DNA, după ce le-a spus anchetatorilor că vrea să îşi angajeze propriul avocat şi nu vrea unul din oficiu.

Firma Ogharit Trading Co Siria, controlată de afaceristul acuzat de terorism, a cumpărat societatea de la stat, pe 26 septembrie 2003. În condiţiile în care fabrica avea terenuri estimate la circa 20 milioane de euro, firma siriană a plătit 204.854 euro, pentru pachetul de 51,4% din acţiuni.

Afacerea a fost parafată, din partea statului, de Autoritatea pentru Privatizarea şi Administrarea Participaţiilor Statului (APAPS). Ulterior, succesoarea APAPS – Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) – a anulat contractul de privatizare, pe motiv că firma siriană nu şi-a respectat obligaţiile asumate. În 2005, Ogharit a dat în judecată AVAS, dar procesul a fost suspendat în octombrie 2006.

Privatizare suspendată

Procesul dintre firma siriană şi stat a fost oprit după ce societatea olandeză Elmefa Bedrijven BV, care participase la licitaţia din 2003, a obţinut, la Tribunalul Bucureşti, reluarea negocierilor. Şirul proceselor a continuat la Curtea de Apel şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde a fost suspendat până la soluţionarea dosarului DNA, privitor la activitatea lui Omar Hayssam. Urmărind traseul dosarului, se observă că, deşi contractul de vânzare către Ogharit fusese anulat, deoarece acest verdict nu este definitiv, firma deţine, încă, fosta IPRS.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button