Hayssam, adus la DIICOT cu trupele speciale

de:
20 aug. 2013
45 Afișari
Hayssam, adus la DIICOT cu trupele speciale

Sirianul Omar Hayssam, condamnat la 20 de ani de închisoare pentru terorism, este cercetat de procurorii DIICOT pentru spălare de bani şi externalizarea a zeci de milioane de euro către statele arabe. Banii provin din delapidarea mai multor societăţi la care statul a fost proprietar şi pe care sirianul le-a „privatizat” fraudulos, scrie evz.ro.

Manifestarea formei de criminalitate a grupării conduse de Omar Hayssam, sub paravanul grupului de firme Manhattan – cu efecte directe asupra nivelului de trai al majorităţii populaţiei prin afectarea gravă a bugetului consolidat al statului şi a economiei naţionale, a avut loc sub „protecţia” factorilor politici sau de decizie, au stabilit procurorii DIICOT.

Conform surselor EVZ, procurorii au făcut comisii rogatorii către opt state arabe şi au cerut date despre afacerile unor firme coordonate de Omar Hayssam. Procurorii suspectează faptul că banii se duceau în conturile unor organizaţii care sprijină activităţile teroriste.

Complicii sirianului în această operaţiune ar fi Nasta Bassam, El Assal Emile Raja, Kais Khedheir, Badnouk Naoras, Violeta Pîrvan, Baloute Omar, Bakari Ibrahim, Jamal Hamad şi Adnan Khatib. Lor li se adaugă Adela Omar (soţia), Mihai Nasture (cumnatul), Nicolae Săracu (decedat), Mirela Ciolan şi Mirela Virginia Revent. Aceştia au fost descoperiţi de Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor încă din august 2005 ca făptuitori, alături de Omar Hayssam, ai infracţiunii de spălare a banilor. Oficiul a analizat operaţiunile bancare derulate de către aceştia în perioada 2000-2005, concluzionând că au transferat în afara ţării sume mari de bani.

Potrivit aceleiaşi surse, două nume atrag atenţia în lista complicilor: executorul judecătoresc Violeta Pîrvan şi sirianul Adnan Khatib. Violeta Pîrvan este mama celui mai mic dintre copiii lui Omar Hayssam şi este fosta avocată a grupului de firme ce a aparţinut sirianului. Mai mulţi martori au declarat că era avocatul în faţa căruia se semnau cesiunile de acţiuni la diferitele firme din „Manhattan Group”. Pîrvan a fost cercetată de procurorii DIICOT pentru înşelăciune în convenţii, privind un contract al firmei Best City, încheiat cu SC Panthea SRL. În biroul ei, la percheziţii s-au găsit documente ale SC Best Wood Bereşti- Taslău SRL, firmă controlată de Omar Mohamad, fratele lui Omar Hayssam.

Adnan Khatib este deja pus sub acuzare, în lipsă, pentru mai multe infracţiuni economice, printre care şi spălare de bani. Împreună cu Omar Hayssam, Adnan Khatib a format grupul infracţional organizat prin care au scos bani din România. Khatib şi fratele său, Zakaria, au ridicat sume uriaşe de bani, în numele unor firme-fantomă, de la mai multe bănci. Ambii sunt plecaţi din România. Adnan Khatib a stat un an în România, dar nu a locuit niciodată la reşedinţa declarată. După plecarea lui din 9 februarie 2002, fraţii Omar au preluat controlul asupra societăţilor pe care Khatib le reprezenta (SC Rastan Corporation SRL şi SC Laser Impex SRL, două dintre firmele prin care au fost externalizaţi banii din conturile SC Bucovina Mineral Water SRL).

Nasta Bassam, „inginerul financiar” al grupului, şi Badnouk Naoras au fost arestaţi pentru câteva luni, la sfârşitul anului 2004, fiind acuzaţi de fraude economice. Cei doi, împreună cu El Assal Emile Raja, Kais Khedheir, Khaled Alshaar, Jamal Hamad, Balloute Omar şi Bakari Ibrahim au fost cercetaţi în dosarul privatizării frauduloase a societăţii Foresta Nehoiu. Assal Emile Raja – condamnat la doi ani de închisoare – făcea parte din „palierul de execuţie”. Sirianul Jamal Hamad a fost asociat unic şi administrator al altei firmeparavan, SC Kaiser Trading 95 SRL.

Potrivit anchetatorilor, gruparea condusă de Omar Hayssam spăla bani prin intermediul următoarelor societăţi: Firma Valverde SRL, care-l avea ca unic asociat pe Luminiţa Ortansa Constantin, fost consilier superior la Ministerul Culturii şi fostă angajată în Primăria Capitalei, (firma a fost folosită într-o tranzacţie dubioasă, în 2001, prin care societatea Foresta Nehoiu a fost păcălită cu 37 de hectare de teren), Carmina Comerţ SRL, SC Best Wood Nehoiu SRL, SC Ares Total SRL, SC Moldosin Trading SRL, SC Forex Bac SRL, SC Coconot Alb SRL, SC Allah Company SRL. Prin contul Allah Company, deschis la Banca Turco-Română, a fost deja probată de DIICOT spălarea unor sume colosale – peste 111 miliarde de lei – numai de la Bucovina Mineral Water SRL.

Cookies