ȘTIRI

Hayat Boumeddiene se află în Siria din 8 ianuarie. Nu se afla în Franţa în momentul atentatelor

„Ea a intrat în Siria pe 8 ianuarie”, a declarat Cavusoglu într-un interviu acordat agenţiei de presă guvernamentale Anatolia.

O sursă turcă din domeniul securităţii a declarat pentru AFP că partenera lui Amedy Coulibaly – unul dintre cei trei jihadişti împuşcat mortal vineri în încheierea luării de ostatici, după ce a executat patru persoane, într-un magazin cu specific evreiesc de la periferia pariziană – a intrat în Turcia pe 2 ianuarie şi că, probabil, de aici a plecat în Siria.

„A intrat în Turcia pe 2 ianuarie, venind de la Madrid. Există imagini (în care apare), pe aeroport”, a confirmat şeful diplomaţiei turceşti.

„Ea a rămas după aceea împreună cu altă persoană într-un hotel din Kadiköy (un district de pe malul asiatic al Istanbulului). Ulterior a trecut în Siria, pe 8 ianuarie, arată datele ei telefonice”, a adăugat ministrul.

Potrivit sursei din domeniul securităţii, contacte sâmbătă de AFP, tânăra avea un bilet dus-întors Madrid.

La fel ca această sursă, cotidianul proguvernamental Yeni Safak afirma în ediţia de luni că Hayat Boumeddiene s-a dus, după aceea, în oraşul Sanliurfa (sud-est), situat în apropiere de frontiera siriană.

Ziarul adaugă că ea a intrat în Siria prin postul de frontieră Akçakale, unul dintre punctele de trecere frecventate de străini care se alătură unor mişcări jihadiste, ca gruparea Statul Islamic (SI), aflate în război cu regimul de la Damasc.

Yeni Safak mai afirmă că bărbatul împreună cu care femeia s-a cazat în Turcia a fost identificat de către serviciile turceşti ca fiind Mehdi Sabry Belhoucine, un cetăţean francez în vârstă de 23 de ani.

Poliţia franceză a emis un aviz de căutare, pentru a stabili eventualul rol pe care l-a jucat în atacul armat comis de către Amedy Coulibaly la Montrouge – în sudul Parisului, joi dimineaţa, soldat cu un mort – şi pentru un eventual ajutor pe care i l-ar fi putut da în timpul luării ostaticilor în magazinul evreiesc – soldat cu patru morţi – la Vincennes, la intrarea în Paris, vineri.

Informaţii furnizate de către autorităţile turceşti arată că tânăra, în vârstă de 26 de ani, nu se afla în Franţa în timpul crimelor reproşate lui Amedy Coulibaly, informează Mediafax.ro.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button