HARTA mall-urilor si clădirilor de birouri din Bucuresti. Cum se dezvoltă Capitala, fără industrie

de:
06 aug. 2013
4 Afișari
HARTA mall-urilor si clădirilor de birouri din Bucuresti. Cum se dezvoltă Capitala, fără industrie

Stocul modern de spaţii de birouri din Bucureşti este estimat la 2,04 milioane m2, din care 51% este de clasa A, spun realizatorii studiului Bucharest City Report Q2 2013 al Jones Lang LaSalle . Câteva proiecte de anvergură se anunţă a fi finalizate spre sfârșitul anului 2013, printre care proiectul Floreasca Park, care este în stadiul cel mai avansat din punct de vedere al lucrărilor de construcţie.

CLICK PE HARTĂ: 

„Lipsa unor potenţiale cereri sau concluzionări de contracte importante de pre-închiriere, poate determina amânarea pentru anul viitor a unor proiecte anunţate spre finalizare în a doua parte a lui 2013”, consideră realizatorii studiului

Rata medie de neocupare este estimată la 15,66%. Aceasta reprezintă o uşoară scădere trimestrială, cu 22 de puncte de bază. Cele mai mari rate de neocupare au fost înregistrate în zonele de nord ale oraşului, Băneasa şi Pipera Nord, depășind 35% în fiecare dintre acestea.

Spații comerciale 

În Bucureşti, cea mai importantă inaugurare de centru comercial este cea a proiectului Promenada Mall cu o suprafaţă închiriabilă de 35.000 m2, amplasat pe Calea Floreasca, în centrul celei mai dinamice zone de afaceri a oraşului. Centrul comercial este pre-închiriat în proporţie de 80%, inaugurarea fiind anunţată pentru luna octombrie 2013. La acesta se alătură proiectul Vulcan Value Center, ce va fi construit pe terenul fostei uzine Vulcan din Rahova.

În ultimele luni, trei mari proiecte de centre comerciale au fost reanunţate pe harta Bucureștiului: ParkLake Plaza (în cartierul Titan, pe terenul fostei baze sportive Spartac, 63.000 m2 suprafaţă închiriabilă), Mega Mall (în Pantelimon, pe terenul fabricii Electroaparataj, 60.000 m2 suprafaţă închiriabilă) şi Victoria City Lifestyle (cartierul Bucureștii Noi, pe terenul fabricii de textile Dacia, 35.000 m2 suprafaţă închiriabilă).

S-a observat o scădere a chiriilor spaţiilor comerciale din centrul istoric al Bucureştiului, „având în vedere că zona şi-a mai pierdut din farmecul iniţial şi a devenit o destinaţie pentru un segment ţintă al populaţiei cu venituri mai mici. Competiţia dintre restaurantele, barurile şi cafenelele din zonă este puternică şi foarte multe dintre unităţi au o durată de funcţionare scurtă”, spun realizatorii studiului.

Bucureștiul găzduiește peste o treime din spațiile moderne de retail din toată România, suprafața totală fiind estimată la 850.000 m2, în timp ce restul ţării contribuie cu aproximativ 1,5 milioane m2.

B365.ro vă prezintă un infografic pe baza listei tuturor unităţilor comerciale din Capitală din cadrul principalelor reţele de retail, în funcție de cartiere 

Industrie

Studiul arată că pe piața spațiilor industriale, investițiile sunt cvasi-inexistente în Capitală. Cu excepţia proiectului construit şi ocupat de H. Essers, o unitate de 33.000 m2 amplasată pe autostrada A1 la km 23 şi a cărei finalizare este anunţată pentru sfârşitul anului 2013, niciun alt proiect nu se afla în construcţie în zonele industriale aferente oraşului Bucureşti.

În ultimii ani, multe din terenurile fostelor fabrici din București au fost cumpărate și transformate de dezvoltatori în spații de comerț. 

Hoteluri

Bucureștiul adăpostește un total de 77 de hoteluri, cu un total de circa 9.500 de camere. Cele mai multe dintre acestea sunt de 4 stele, totalizând 60% din totalul hotelurilor din București. La acestea se alătură hotelurile de 5 stele, cu 22% și hotelurile de 3 stele, 18% din totalul de hoteluri din Capitală. Trei mari hoteluri au fost finalizate și deschise în 2012 în București: Europa Royal București (4 stele), Hotel Cișmigiu (4 stele) și Marshall Garden Hotel (5 stele).

În ceea ce privește dezvoltarea viitoare a pieței de hoteluri, grupul Marriot are în plan deschiderea celei de-a doua unităţi hoteliere în Bucureşti, Courtyard by Marriott, ce ar fi inaugurată în prima parte a anului 2015, în zona centrală a Capitalei.

Despre studiu

Jones Lang LaSalle va prezinta ultimul studiu de piata – Bucharest City Report Q2 2013, care cuprinde analiza pietei investitiilor, a spatiilor de birouri, comerciale, industriale si hoteliere. Statisticile realizate de Jones Lang LaSalle includ evaluări semestriale și anuale a activității din sectorul imoiliar, sondaje de specialitate și previziuni despre tendințele în domeniu.

Cookies