Harta Capitalei va fi redesenată. Primăria va plăti aproape zece milioane de euro

de:
21 oct. 2013
1 Afișari
Harta Capitalei va fi redesenată. Primăria va plăti aproape zece milioane de euro

Asocierea Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” – Centrul de Cercetare, Proiectare, Expertiza si Consulting, Arnaiz Arquitectos SLP, SC Aecom Ingenieria SRL, SC Intergraph Computer Services SRL, SC Compania de Consultanta si Asistenta Tehnica SRL, SC Synergetics Corporation SRL va redesena Planul Urbanistic General al Capitalei. Firmele au fost desemnate câștigătoare în urma unui concurs. Din juriu au făcut pare 23 de specialiști din domeniu (arhitecți, profesori, sociologi, ingineri). Contractul, în valoare de 43,6 milioane lei (9,8 milioane euro) a fost atribuit pe 7 octombrie. 

„Noul Plan Urbanistic General va fi mult mai exact. Vor fi reglementări pe teme care nu vor mai putea fi modificate, unele mai elastice, dar și altele care vor putea fi modificate prin PUZ-uri (n.r. Planuri Urbanistice Zonale)”, a precizat pentru B365.ro, arhitectul-șef al Capitalei, Gheorghe Pătrașcu. Astfel, vor exista zone din Capitală, care, după adoptarea noului PUG, nu vor putea fi modificate în nicin fel prin derogări. Din această categorie fac parte și zonele protejate. 

De asemenea, o noutate adusă de noul PUG este și actualizarea în timp real a reglementărilor. Astfel, atunci când un PUZ va modifica indicatorii urbanistici stabiliți prin PUG pentru o anumită zonă, această modificare se va regăsi automat și în Planul Urbanistic General. 

Unul din obiectivele noului PUG este acela de a stabili și consolida o identitate a Capitalei.

Termenul pentru finalizarea noul PUG este de 41 de luni. Prin urmare, Capitala va avea un nou Plan Urbanistic General  abia în 2017. 

PUG-ul Capitalei a fost aprobat de Consiliul General al Municipiului București în 2000, având un termen de valabilitate de zece ani. În decembrie 2010 a fost prelungit cu un an, la fel și în următorii doi ani. Ultima prelungire a fost făcută chiar de Guvernul României. Conform unei ordonanțe, PUG-ul Bucureștiului expiră în decembrie 2015.

Primăria Capitalei a organizat și în 2011 o licitație pentru revizuirea PUG-ului însă rezultatul a fost contestat, iar licitația anulată. 

Dacă până în prezent PUG reglementa doar înălțimea și poziționarea noilor clădiri, noul plan va încerca să impună clădirilor noi să fie „frumoase”, reglementând designul arhitectural al unei clădirii. „Vrem sa cream calitate si pentru constructiile noi. Arhitectura va conta. Nu vei putea face orice oriunde”, sustin surse apropiate proiectantilor care lucrează la noul PUG pentru Hotnews. De asemenea, PUG va avea și anumiți parametri care vor impune standarde de calitate la construcțiile noi. 

Noul Plan Urbanistic General (PUG) se va baza pe consolidarea identității orașului. Astfel, în realizarea planului se va face un inventar al problemelor care au dus la dezvoltarea haotică a construcțiilor, iar noile reglementări vor fi bazate pe prevenirea acestor probleme.

PUG va fi trasat pe baza a trei obiective esențiale: a răspunde la nevoile fundamentale ale bucureștenilor (transport public, utilități), crearea unor noi simboluri ale Capitalei și respectarea parametrilor stabiliți de Uniunea Europeană privind spațiile verzi, poluarea și alte facilități. 

În toate etapele elaborării noului PUG se va realiza consultarea populației, iar bucureștenii vor putea să-și exprime punctul de vedere privind reglementările și încadrarea zonei în care locuiesc.

Cookies