Cel mai mare festival dedicat industriilor creative locale, RDW – Romanian Design Week, un proiect The Institute, prezentat de UniCredit Bank, va avea loc anul acesta între 12 și 28 mai. Se anunță una dintre cele mai ample ediții, în care Bucureștiul devine scena designului românesc timp de 2 săptămâni și jumătate.
Peste 100 de evenimente-satelit sunt parte din circuitul RDW Design GO! din acest an, iar multe dintre inițiative au scopul de a stârni conversații în jurul ideilor de sustenabilitate în design, consum responsabil, slow fashion și susținerea designerilor locali.
Vă propunem un tur/ ghid al business-urilor locale sustenabile care își deschid porțile pe durata RDW, dar și al evenimentelor centrale care nu trebuie ratate la cea de-a 11 ediție.
Pe 12 mai, de la ora 18.00, în Piața Amzei, se deschide Circular Catalysts. Expoziția va prezenta obiecte, texte, sunet și o documentare fotografică semnată de Ioana Cîrlig, generate în cadrul a cinci rezidențe în care meșteșugari contemporani din Marea Britanie au fost găzduiți de organizații locale care lucrează cu meșteri tradiționali.
Pornind de la premisa că relația dintre oameni și resursele naturale din România rurală poate reprezenta un avantaj în dezvoltarea durabilă și o inspirație de reconectare la natural, participanții au făcut schimb de cunoștințe și practici și au experimentat împreună, explorând intersecțiile dintre rural și urban și potențialul practicilor meșteșugărești în bunăstarea individuală și a comunităților.
Expoziția va fi însoțită de o serie de activități de implicare a comunității (ateliere, podcasturi, întâlniri), cu scopul de a stârni conversații în jurul sistemelor de cunoștințe tradiționale și a practicilor comunitare cu rol în creație și dezvoltare durabilă.
Programul Circular Catalysts sprijină schimbul de competențe și cunoștințe între Marea Britanie, România și Europa. Circular Catalysts face parte din răspunsul British Council la urgența climatică.
În cadrul formatului RDW Design GO!, festivalul a pregătit cea mai amplă rețea de evenimente conexe de până acum, care vor fi grupate în 4 cartiere din Capitală: Ioanid-Icoanei, Cotroceni, Dorobanți-Floreasca, respectiv Cartierul Creativ (zona cuprinsă între Bd. Elisabeta și Calea Griviței,respectiv între Buzești și Calea Victoriei).
Business-uri creative, de design, arhitectură și fashion își așteaptă publicul în spațiile lor, cu workshop-uri, conferințe, evenimente, ateliere cu vânzare de design local și sustenabil, care vor aduce efervescență timp de peste 2 săptămâni în București.
Iată doar câteva dintre ele.
Pe 25 mai, de la ora 17.00, la APARTERRE, concept-store-ul de branduri vestimentare de lux de lângă Grădina Icoanei, are loc talk-ul APARTERRE: Între intimitate și comercial, între public și privat, o discuție despre cum revenirea la slow fashion și la nevoia unei experiențe de shopping intim pot influența designul interior al unui spațiu. Va fi o conversație despre granița dintre o abordare personală și regulile clasice ale unui spațiu comercial, între arhitectul Bogdan Ciocodeică și Domnica Mărgescu, fondator APARTERRE.
ALTRNTV Shop (Bulevardul Regina Elisabeta 26)
CIRCUIT24 se deschide pe 12 mai, de la ora 19.30. Este o expoziție de produse (cu vânzare în cadrul ALTRNTV shop) ale studenților de la modă din anul al II-lea ai Universității Naționale de Arte, aflați sub coordonarea profesorului Sergiu Chihaia.
Obiectivul principal este de a încuraja practIcile unei mode de tip circular, prin reciclarea jeansilor și transformarea lor în piese noi, unice și multIfuncționale. Produsele vor fi expuse în shop ALTRNTV și pot fi achiziționate pe toată perioada festivalului. Intrarea este liberă.
ALTRNTV Shop mai găzduiește și alte evenimente printre care: workshop de parfumerie artizanală, atelier de cosmetice organice, workshopuri de creare de produse sustenabile derulate de designeri români, un tur de businessuri sustenabile și de artă ALT BUCHAREST, dar și o seară de film la ALTRNTV despre destinația originală a spațiului, un fost cinema de bulevard.
AlbAlb (Str. Lt. Av. Șerban Petrescu nr. 1)
AlbAlb și YKO-YKO invită publicul pe 18 mai, între orele 16.00 – 20.00, la Design Sustenabil și Inovație cu YKO-YKO și AlbAlb, un eveniment de celebrare a design-ului sustenabil și inovației în modă. O după-amiază relaxată cu design românesc de calitate, dar și produse sustenabile de la branduri internaționale: design circular, produse upcycled, inovații textile, alternative vegane.
AlbAlb este un magazin boutique dedicat creatorilor români. O vilă interbelică din zona Dorobanți este convertită într-un spațiu în care obiectele, de la bijuterie la ceramică, textile, marochinărie și artă, așteaptă să fie descoperite și să-și spună povestea.
Bazar de Cotroceni este sărbătoarea comunității, un eveniment de tip open-doors, în care micile afaceri locale și curțile locuitorilor se deschid vizitatorilor, care descoperă asfel fața ascunsă a unuia dintre cele mai iubite cartiere din București.
Harta Bazarului cuprinde peste 160 de curți private și mici business-uri locale, care, în weekendul 27–28 mai, își deschid porțile și organizează o varietate de actIvități în spațiul propriu. Este un event de tip outdoor, deci o oportunitate pentru bucureșteni să ia la pas cartierul și să descopere “the hidden gems” din oraș. Pe lângă yard sale-urile din curți, comunitatea pregătește ateliere, concerte în curți, concerte de muzică clasică în case de patrimoniu, tururi ghidate, bingo arhitectural.
Pe 13 mai, Printoteca își propune propune să convingă mai mulți oameni să cumpere mai puțin, iar parte din acest proiect este să deschidă un dialog despre felul în care ei relaționează cu hainele lor, atât înainte, cât și după ce nu le mai folosesc. Discuția începe cu The Way We Wear, o expoziție de lucrări imprimate pe hârtie din bumbac rezidual din producția Printoteca și o instalație despre procesul prin care textilele uzate pot fi transformate în hârtie.
Debutul expoziției este marcat cu un atelier de print pe textIle, folosind atât mijloace moderne cât și tradiționale.
Fiecare participant va realiza un obiect imprimat și va explora universul printului, pentru a înțelege cum decorarea textilelor îi conectează la ele.
Ițe Urbane și Random Space (Str. Popa Petre, nr. 21) se conectează și creează spațiul perfect pentru o joacă creativă La Random Space, pe 13, 14, 23 și 25 mai, Ițe Urbane organizează workshop-uri de vopsire textile cu plante. Participanții pot învăța subtilitățile meșteșugului de vopsire cu plante tinctoriale și vor pleca acasă cu propria eșarfă Ițe Urbane din bumbac produs local.
Ițe urbane este un atelier slow fashion născut în București pe principii sustenabile de producție. Experimentează cu tehnici ecologice de vopsire cu plante, fac upcycling și reintroduc resturile de materiale rămase în urmă producției în circuit, încorporându-le în produse unicat.
Nu în ultImul rând, una dintre atracțiile principale ale festivalului rămâne RDW Exhibition, care va avea loc în spațiul din Piața Amzei, spațiu emblematic pentru București, ce va fi redeschis pentru festIval.
Începând cu 12 mai, vizitatorii se pot familiariza și conecta la noutățile din design-ul local, reprezentat de cele mai recente lucrări ale creativilor locali, emergenți și consacrați, din categoriile: arhitectură, design interior, modă, design grafic, ilustrație și design de produs. Creațiile au fost selectate în acest an de curatori români și specialiști internaționali de renume, pentru a prezenta cele mai bune și inovatoare proiecte din industriile creative. Expoziția din acest an este realizată de Primăria Sectorului 1, împreună cu The InstItute.
Tot în Piața Amzei, publicul adult va avea ocazia să descopere, instalația „Echoes of Presence”. Aceasta își propune să ofere o experiență prin care prezența vizitatorilor influențează ambientul și percepția celorlalți, printr-o serie de senzori ce declanșează efecte spectaculoase în trei spații diferite. Instalația a fost aleasă de comunitate, în urma unui concurs RDW x IQOS, și este dezvoltată de Alina Rizescu, Bogdan Stefănescu, Alin Tatu și Denis Flueraru, cu sprijinul IQOS.
Peste 100 alte evenimente din cadrul Romanian Design Week 2023, pot fi descoperite în întreg BucureștIul, între 12 și 28 mai. Aici este programul complet al festIvalului.