Harta Bucureștiului creativ sau ce poți face la Romanian Design Week 2023. O propunere de circuit 

08 mai 2023
168 Afișari
Harta Bucureștiului creativ sau ce poți face la Romanian Design Week 2023. O propunere de circuit 
Harta Bucureștiului creativ sau ce poți face la Romanian  Design Week 2023. O propunere de circuit  | Sursa foto: RDW

Cel mai mare festival  dedicat industriilor creative  locale, RDW – Romanian Design Week, un proiect The Institute, prezentat de UniCredit Bank, va avea loc anul acesta între 12 și 28 mai. Se anunță  una dintre cele mai ample ediții, în care Bucureștiul devine scena designului românesc  timp de  2 săptămâni și jumătate. 

Peste 100 de evenimente-satelit sunt parte din circuitul RDW Design GO! din acest an, iar multe  dintre inițiative au scopul de a stârni conversații în jurul ideilor de sustenabilitate în design,  consum responsabil, slow fashion și susținerea designerilor locali.  

Vă propunem un tur/ ghid al business-urilor locale sustenabile care își deschid porțile pe durata  RDW, dar și al evenimentelor centrale care nu trebuie ratate la cea de-a 11 ediție. 

Expoziția Circular Catalysts @ RDW Creative Corner

Pe 12 mai, de la ora 18.00, în Piața Amzei, se deschide Circular Catalysts. Expoziția va prezenta  obiecte, texte, sunet și o documentare fotografică semnată de Ioana Cîrlig, generate în cadrul  a cinci rezidențe în care meșteșugari contemporani din Marea Britanie au fost găzduiți de  organizații locale care lucrează cu meșteri tradiționali. 

Pornind de la premisa că relația dintre oameni și resursele naturale din România rurală poate  reprezenta un avantaj în dezvoltarea durabilă și o inspirație de reconectare la natural,  participanții au făcut schimb de cunoștințe și practici și au experimentat împreună, explorând  intersecțiile dintre rural și urban și potențialul practicilor meșteșugărești  în bunăstarea  individuală și a comunităților. 

Expoziția va fi însoțită de o serie de activități de implicare a  comunității (ateliere, podcasturi, întâlniri), cu scopul de a stârni conversații în jurul sistemelor  de cunoștințe  tradiționale și a practicilor comunitare cu rol în creație și dezvoltare durabilă. 

Programul Circular Catalysts sprijină schimbul de competențe și cunoștințe între Marea  Britanie, România și Europa. Circular Catalysts face parte din răspunsul British Council la  urgența climatică. 

RDW Design GO în patru cartiere istorice din București

În cadrul formatului RDW Design GO!, festivalul a pregătit cea mai amplă rețea de evenimente conexe de până acum, care vor fi grupate în 4 cartiere din Capitală: Ioanid-Icoanei, Cotroceni,  Dorobanți-Floreasca, respectiv Cartierul Creativ (zona cuprinsă între Bd. Elisabeta și Calea  Griviței,respectiv între Buzești și Calea Victoriei).  

Business-uri creative, de design, arhitectură și fashion  își așteaptă publicul în spațiile lor, cu  workshop-uri, conferințe, evenimente, ateliere cu vânzare de design local și sustenabil, care  vor aduce efervescență timp de peste 2 săptămâni în București.  

Harta Bucureștiului creativ sau ce poți face la Romanian  Design Week 2023. O propunere de circuit 
RDW Design GO! | Sursa foto: RDW

Iată doar câteva dintre ele. 

1. Cartierul Ioanid – Icoanei

  • APARTERRE (Str. Jean Louis Calderon nr. 80) 

Pe 25 mai, de la ora 17.00, la APARTERRE, concept-store-ul de branduri vestimentare de lux  de lângă Grădina Icoanei, are loc talk-ul APARTERRE: Între intimitate și comercial, între public și privat, o discuție despre cum revenirea la slow fashion și la nevoia unei experiențe de shopping  intim pot influența designul interior al unui spațiu. Va fi o conversație despre granița dintre  o abordare personală și regulile clasice ale unui spațiu comercial, între arhitectul Bogdan  Ciocodeică și Domnica Mărgescu, fondator APARTERRE. 

  • Cartierul Creativ

ALTRNTV Shop (Bulevardul Regina Elisabeta 26) 

CIRCUIT24 se deschide pe 12 mai, de la ora 19.30. Este o expoziție de produse (cu vânzare în  cadrul ALTRNTV shop) ale studenților de la modă din anul al II-lea ai Universității Naționale de  Arte, aflați sub coordonarea profesorului Sergiu Chihaia.

Obiectivul principal este de a încuraja  practIcile unei mode de tip circular, prin reciclarea jeansilor și transformarea lor în piese noi,  unice și multIfuncționale. Produsele vor fi expuse în shop ALTRNTV și pot fi achiziționate pe  toată perioada festivalului. Intrarea este liberă. 

ALTRNTV Shop mai găzduiește și alte evenimente printre care: workshop de parfumerie  artizanală, atelier de cosmetice organice, workshopuri de creare de produse sustenabile derulate  de designeri români, un tur de businessuri sustenabile și de artă ALT BUCHAREST, dar și o seară  de film la ALTRNTV despre destinația originală a spațiului, un fost cinema de bulevard. 

  • Cartierul Dorobanți-Floreasca 

AlbAlb (Str. Lt. Av. Șerban Petrescu nr. 1) 

AlbAlb și YKO-YKO invită publicul pe 18 mai, între orele 16.00 – 20.00, la Design Sustenabil și  Inovație cu YKO-YKO și AlbAlb, un eveniment de celebrare a design-ului sustenabil și inovației  în modă. O după-amiază relaxată cu design românesc de calitate, dar și produse sustenabile  de la branduri internaționale: design circular, produse upcycled, inovații textile, alternative vegane.  

AlbAlb este un magazin boutique dedicat creatorilor români. O vilă interbelică din zona  Dorobanți este convertită într-un spațiu în care obiectele, de la bijuterie la ceramică, textile,  marochinărie și artă, așteaptă să fie descoperite și să-și spună povestea. 

  • Cartierul Cotroceni 

Bazar de Cotroceni este sărbătoarea comunității, un eveniment de tip open-doors, în care  micile afaceri locale și curțile locuitorilor se deschid vizitatorilor, care descoperă asfel fața ascunsă a unuia dintre cele mai iubite cartiere din București.

Harta Bazarului cuprinde peste 160 de curți private și mici business-uri locale, care, în  weekendul 27–28 mai, își deschid porțile și organizează o varietate de actIvități în spațiul  propriu. Este un event de tip outdoor, deci o oportunitate pentru bucureșteni să ia la pas cartierul și să descopere “the hidden gems” din oraș. Pe lângă yard sale-urile din curți,  comunitatea pregătește ateliere, concerte în curți, concerte de muzică clasică în case de  patrimoniu, tururi ghidate, bingo arhitectural. 

2. RDW Design GO! în alte cartiere 

  • The Way We Wear – atelier de print pe textile și expoziție @ Printoteca (Splaiul Unirii 243- 245) 

Pe 13 mai, Printoteca își propune propune să convingă mai mulți oameni să cumpere mai  puțin, iar parte din acest proiect este să deschidă un dialog despre felul în care ei relaționează  cu hainele lor, atât înainte, cât și după ce nu le mai folosesc. Discuția începe cu The Way We  Wear, o expoziție de lucrări imprimate pe hârtie din bumbac rezidual din producția Printoteca  și o instalație despre procesul prin care textilele uzate pot fi transformate în hârtie.

Debutul expoziției este marcat cu un atelier de print pe textIle, folosind atât mijloace moderne  cât și tradiționale. 

Fiecare participant va realiza un obiect imprimat și va explora universul  printului, pentru a înțelege cum decorarea textilelor îi conectează la ele. 

  • Atelier de vopsire textilă cu plante IȚE URBANE la Random Space (Str. Popa Petre nr. 21) 

Ițe Urbane și Random Space (Str. Popa Petre, nr. 21) se conectează și creează spațiul perfect  pentru o joacă creativă La Random Space, pe 13, 14, 23 și 25 mai, Ițe Urbane organizează  workshop-uri de vopsire textile cu plante. Participanții pot învăța subtilitățile meșteșugului de  vopsire cu plante tinctoriale  și vor pleca acasă cu propria eșarfă Ițe Urbane din bumbac produs  local. 

Ițe urbane este un atelier slow fashion născut în București pe principii sustenabile de  producție. Experimentează cu tehnici ecologice de vopsire cu plante, fac upcycling și  reintroduc resturile de materiale rămase în urmă producției în circuit, încorporându-le în  produse unicat. 

  • RDW Exhibiton din Piața Amzei 

Nu în ultImul rând, una dintre atracțiile principale ale festivalului rămâne RDW Exhibition, care  va avea loc în spațiul din Piața Amzei, spațiu emblematic pentru București, ce va fi redeschis  pentru festIval.  

Începând cu 12 mai, vizitatorii se pot familiariza și conecta la noutățile din design-ul local,  reprezentat de cele mai recente lucrări ale creativilor locali, emergenți și consacrați, din  categoriile: arhitectură, design interior, modă, design grafic, ilustrație și design de produs.  Creațiile au fost selectate în acest an de curatori români și specialiști internaționali de renume,  pentru a prezenta cele mai bune și inovatoare proiecte din industriile creative. Expoziția din  acest an este realizată de Primăria Sectorului 1, împreună cu The InstItute. 

Tot în Piața Amzei, publicul adult va avea ocazia să descopere, instalația „Echoes of Presence”.  Aceasta își propune să ofere o experiență prin care prezența vizitatorilor influențează  ambientul și percepția celorlalți, printr-o serie de senzori ce declanșează efecte spectaculoase  în trei spații diferite. Instalația a fost aleasă de comunitate, în urma unui concurs RDW x IQOS,  și este dezvoltată de Alina Rizescu, Bogdan Stefănescu, Alin Tatu și Denis Flueraru, cu sprijinul  IQOS.  

Peste 100 alte evenimente din cadrul Romanian Design Week 2023, pot fi descoperite în întreg  BucureștIul, între 12 și 28 mai. Aici este programul complet al festIvalului.

Cookies