Harry Eliad, directorul Teatrului Evreiesc din București, a murit

de:
07 aug. 2012
7 Afișari
Harry Eliad, directorul Teatrului Evreiesc din București, a murit

Harry Eliad s-a născut la 8 octombrie 1927, la Craiova și a învățat la Liceul Evreiesc precum și la Liceul Frații Buzești, apoi la Conservatorul Cornetti. Acesta a debutat în stagiunea 1949- 1950 la Teatrul Naţional din Craiova, iar în 1953, la oferta lui Toma Caragiu, s-a mutat la Teatrul de Stat din Ploieşti unde a rămas până în 1989, ca regizor şi apoi ca director.

Artistul a venit la Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti în decembrie, unde a fost regizor şi director până la sfârşitul vieţii. De asemenea, el a mai fost animator şi conducător a 29 de turnee internaţionale ale acestui teatru, a colaborat cu mari actori şi regizori ai teatrelor din România, din SUA şi din Germania, scriind numeroase articole şi studii despre arta actorului şi a regizorului.

Harry Eliad a fost prim-vicepreşedinte al Fundaţiei Culturale ‘Avram Goldfaden’ şi membru în Consiliul de Conducere al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, iar în anul 2002, preşedintele României l-a decorat cu Ordinul Meritul Cultural în Grad de Cavaler. Viaţa lui Harry Eliad a fost consacrată promovării culturii şi Teatrului Idiş, „un exemplu de muncă îndârjită şi de mari eforturi depuse cu pasiune”, mai spun reprezentanții Federației Comunităților Evreiești, pe site-ul lor oficial.

Cookies