Harababură imensă în deciziile autorităților privind restricțiile din București. CMBSU schimbă măsurile după HG dat de Guvern. Noile reguli intră în vigoare la miezul nopții

02 oct. 2021
488 Afișari
Harababură imensă în deciziile autorităților privind restricțiile din București. CMBSU schimbă măsurile după HG dat de Guvern. Noile reguli intră în vigoare la miezul nopții
Harababură imensă în deciziile autorităților privind restricțiile din București. CMBSU schimbă măsurile după HG dat de Guvern. Noile reguli intră în vigoare la miezul nopții

Harababură imensă în deciziile autorităților privind restricțiile din București, după anunțul făcut de Prefectura Capitalei vineri seară. CMBSU s-a întrunit, deoarece era obligat legal să facă asta la cel mult 48 de ore de când Capitala a trecut de pragul de 6 și a dat o serie de măsuri de implementat în funcție de vechea Hotărâre de Guvern. Sâmbătă, Executivul s-a reunit și a votat noua hotărâre, iar acum CMBSU trebuie să schimbe măsurile anunțate ieri după noile reguli. Raed Arafat a clarificat într-un final situația.

Restricțiile anunțate vineri seară pentru București nu vor mai intra în vigoare duminică, 3 octombrie, fiind așteptate altele noi, în funcție de Hotărârea de Guvern votată sâmbătă de Executiv. Astfel, Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență din București (CMBSU), din cadrul Prefecturii Capitalei, trebuie să se întâlnească din nou pentru a modifica decizia luată vineri privind măsurile impuse după ce rata de infectare trece de 6 la mia de locuitori. Practic, măsura nu mai este conformă cu cea a Guvernului și trebuie să fie modificată.

Se renunță la restricțiile draconice pentru Capitală

Astfel, magazinele nu se vor mai închide la 18.00 de fapt, ci vor fi deschise până la 22.00. Mai mult, restaurantele rămân deschise pentru vaccinați sau pentru cei trecuți prin boală care dețin certificat verde. De asemenea, masca redevine obligatorie în orice spațiu public închis sau deschis și nunțile vor putea avea loc cu maxim 200 de invitați, dacă aceștia sunt vaccinați. Totuși, se impune carantină de noapte zilnică pentru persoanele neimunizate atunci când rata de infectare trece de 7.5 la mie, cum se întâmplă deja în București unde a ajuns la 8.28.

Raed Arafat a venit cu noile explicații privind măsurile ce vor fi implementate de duminică

Șeful DSU, Raed Arafat a venit sâmbătă cu explicații suplimentare, după ședința Executivului, pentru a explica harababura legislativă de vineri seară din București. Acesta spune că decizia CMBSU ținea cont de Hotărârea de Guvern aflată în vigoare atunci, și, conform procedurii, la 48 de ore de la constatarea depășirii incidenței de 6 la mie Comitetul trebuia să se întrunească pentru a aplica măsurile aflate în momentul respectiv în vigoare.

Totuși, vorbind de București, a spus că în prezent, nu se discută despre posibilitatea de a carantina orașul, fiind luate alte măsuri pentru a stopa răspândirea coronavirusului. Acesta a mai menţionat că nu sunt restricţii suplimentare la o rată de peste 8 la mie, însă a făcut un apel pentru respectarea măsurilor adoptate deja.

“La acest moment nu s-a discutat şi până la măsura carantinării se iau alte măsuri care să limiteze răspândirea. Dorinţa noastră este să nu blocăm un oraş mare, cu economie cu tot, mai ales că avem căile de a rezolva problema. Noi cerem oamenilor să se vaccineze cât mai repede, cât mai mulţi, ca să ieşim din această situaţie”, a anunțat Arafat, secretar de stat în MAI.

Arafat mai spune că sunt ţări cu un număr mare de cazuri, dar cu puţine persoane care ajung la ATI. Totuși, asta nu este situația României din cauza numărului mic de vaccinați.

O nouă ședință a CMBSU

Comitetul Municipal se întâlnește din nou sâmbătă, într-o nouă ședință, pentru a emite o nouă decizie conformă cu Hotărârea de Guvern, în contextul în care Bucureștiul a trecut și de pragul de 7,5 la mia de locuitori.

„Hotărârea CNSU a fost scoasă deja și se știa că urmează să se adopte. Predictibilitate pentru oameni și o informare că acest lucru urmează a fost făcută. Că nu s-a ținut ședința de Guvern ieri, ci azi, asta e alt lucru”, a mai explicat Arafat.

Guvernul a adoptat astăzi Hotărârea de Guvern care include măsurile adoptate joi de CNSU pentru localitățile care au depășit rata de infectare de 6 cazuri noi la mia de locuitori în ultimele 14 zile.

Prin aceasta, masca devine obligatorie în spații publice, programul magazinelor se reduce până la ora 22:00 în weekend și în timpul întregii săptămâni când incidența trece de pragul de 7,5 la mie, restaurantele vor fi deschise la jumătate din capacitate pentru cei vaccinați sau trecuți prin boală și nunțile și botezurile vor avea loc cu maxim 200 de invitați vaccinați sau trecuți prin boală.

Mai mult, de la carantina de noapte sunt exceptați toți cei vaccinați, iar școlile rămân deschise indiferent de rata de infectare, asta dacă nu sunt elevi bolnavi.

Cookies