ȘTIRI

Haos total: în prima zi cu restricții noi și dure, se modifică restricțiile. De la București, CNSU propune excepții

"25 octombrie 2021 - ziua în care intră în vigoare restricții noi și foarte dure" - asta ni se comunică oficial de vreo cinci zile. Ce înseamnă? Deciziile de până mai adineauri spuneau, practic, vreo două lucruri mari și late: că oamenii care nu s-au vaccinat intră în carantină de noapte (în case după pra 22:00, care inițial a fost ora 21:00), iar peste zi nu mai au voie nici în, să zicem, mall-uri și cinematografe, nici în instituțiile publice. Cum ar fi ANAF. Sau Tribunal. De-aici, lucrurile se complică. Cea mai la îndemână îndreptățită întrebare; "Cum își mai plătesc oamenii taxele, de exemplu?". Și e doar una. Așa că vine azi CNSU și modifică noile restricții.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență anunță că, în dimineața zilei în care intră în vigoare noile restricții, a adoptat o  hotărâre – Hotărârea numărul 94 – care propune să se modifice puțin noile restricții.

Noile restricții – cum propune CNSU să se modifice

Hotărârea 94 a CNSU propune o serie de excepții, după cum arată fiecare dintre cele primele trei articole. Astfel:

Articolul 1 – (1) Se propune ca accesul în incintele operatoriilor economici care au ca obiect principal de activitate comercializarea produselor nealimentare să fie  permis doar persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. (2) Măsura prevăzută la alin. (1) nu se aplică unităților farmaceutice dispuse în afara centrelor și parcurilor comerciale precum și benzinăriilor.

Haos total: în prima zi cu restricții noi și dure, se modifică restricțiile. De la București, CNSU propune excepții
Raed Arafat; Au fost niște neclarități juridice, a fost nevoie de corectări și clarificări

Restricții noi, excepții noi

Articolul 2Se propune exceptarea de la măsura de interzicere a accesului în incintele instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatoriilor economici cu capital public, aplicabilă persoanelor care nu fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau nu prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore și a următoarelor categorii:

a) participanții în cadrul procedurilor administrative derulate pentru motive de ordine și siguranță publică;

b) participanții în cadrul procedurilor judiciare, disciplinare, contravenționale sau administrativ-jurisdicționale;

c) persoanele care necesită acces la servicii medicale și prestații sociale; d)persoanele care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării vaccinului.

Articolul 3 –  Se propune exceptarea de la măsura de interzicere a accesului în centrele și parcurile comerciale aplicabilă persoanelor care nu fac dovada vaccinării sau trecerii prin boală în ultimele 180 de zile a: a) persoanelor care se deplasează la serviciile publice comunitare ce funcționează în cadrul acestora dacă prezintă rezultatul negativ al unui test PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore și fac dovada deplasării în acest scop prin prezentarea unui document justificativ în format letric sau electronic;

b) persoanelor care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării vaccinului și pentru care sunt stabilite culoare dedicate și controlate de intrare, deplasare și ieșire.

CNSU propune modificarea noilor restricții. ce urmează

Pentru a-și produce efectele, propunerile cu care vine azi Comitetul Național pentru Situații de Urgență  trebuie să ajungă la Guvern să să fie aprobate fie prin acte normative ale Executivului, fie prin ordine ale miniștrilor.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button