Harababura din sistemul de pensii de stat a atins cote maxime. Astfel, s-a ajuns în situaţia ca la sute de persoane decedate, Casa de Pensii Bucureşti să le trimită, în continuare, pensiile chiar şi la câteva luni distanţă după înmormântare.
Neregulile au fost constatate de inspectorii Curţii de Conturi în urma controlului efectuat în 2011, aferent exerciţiului bugetar din 2010.
„Numai la nivelul Casei de Pensii a Municipiului Bucureşti, s-a identificat un număr de 323 de pensionari ale căror drepturi de pensii au fost plătite în cont curent bancar, după decesul acestora. Din cele 323 înregistrări, în 42 de cazuri s-au constatat coduri numerice personale atribuite eronat, beneficiarii având în realitate un alt cod numeric personal”, se menţionează în raportul de control al Curţii de Conturi. Inspectorii notează că, între timp, plata acestor pensii şi indemnizaţii a fost sistată.
Conform sursei citate, Casa de Pensii Bucureşti a plătit morţilor aproximativ 7,7 milioane de lei (1,8 milioane de euro), reprezentând circa 10% din suma alocată greşit, la nivel naţional.
Bucureşteni care primeau de 2 ori pensie într-o lună
Din cauza CNP-urilor eronat înregistrate, peste 200 de pensionari din Capitală figurau în evidenţele instituţiei cu câte două dosare de plată fiecare.
„Din verificarea efectuată la Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti pe un eşantion de 47 înregistrări (dosare) ce aparţineau unui număr de 26 persoane a rezultat că un număr de 8 pensionari aveau în plată, la 31.12.2010, câte două dosare. Valoarea estimativă a abaterii constatate, la nivelul eşantionului analizat, este de 242.000 lei”, au exemplificat inspectorii Curţii de Conturi.
Pensii de handicap plătite peste salariu
Şi erorile nu se opresc aici. Pentru că nimeni nu s-a sinchisit să verifice, mii de bucureşteni au luat inclusiv pensie de handicap deşi munceau la particular şi obţineau salariu. Astfel, aproape 4.000 de persoane din Capitală au primit pensii anticipate, pensii anticipate parţial, pensii de invaliditate gradele I şi II şi pensii de urmaş, deşi au obţinut concomitent şi venituri de natură salarială. „Se estimează că drepturile de pensii primite necuvenit în anul 2010 se ridică la suma totală de 9.195 mii lei”, au calculat inspectorii Curţii de Conturi. La aceste daune, se adaugă pagubele de 3,3 milioane de lei, produse de alţi aproximativ 1.000 de bucureşteni, care au luat pensii de invaliditate de gradul III deşi lucrau câte opt ore pe zi sau mai mult de patru ore cât prevede legea şi obţineau salariu în acest sens.
Angajat la stat cu pensie mai mare decât salariul, în acelaşi timp
Rândurile neregulilor sunt îngroşate de alte peste 1.000 de persoane din Bucureşti care au luat pensie mai mare decât salariul mediu brut pe economie deşi, în acelaşi timp, primeau şi salariu din funcţia de angajat la stat. În acest caz, plăţile ilegale sunt estimate la suma de 11,8 milioane de lei (2,8 milioane euro).