Vești bune privind istoria Bucureștiului, după ce Hanul Solacolu, o clădire iconică a Capitalei, va fi expropriat și urmează să fie restaurat și transformat într-un centru cultural. Astfel, o filă de poveste din istoria Bucureștiului revine la viață în viitorul apropiat.
Hanul Solacolu de pe Calea Moșilor, o clădire istorică importantă, urmează să fie restaurat și transformat în centru cultural. Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a aprobat încă de vineri actualizarea costurilor pentru exproprierea hanului amplasat pe Calea Moșilor, una dintre multele clădiri istorice care sunt la un pas să fie distruse în totalitate. Primăria București a votat într-un final proiectul.
Practic, costul aferent exproprierii a scăzut de la 5,6 milioane lei la 4,5 milioane lei după ultima hotărâre. Acum, clădirea va fi pusă în siguranță în prima fază, mai ales că se află într-o stare majoră de degradare, ca apoi să fie reabilitată și transformată într-un centru cultural.
Exproprierea a fost aprobată încă din 2019, de pe timpul administrației conduse de Gabriela Firea, însă pentru că nu s-a făcut în 90 de zile de la aprobare, nu mai putea fi făcută, a explicat recent Edmond Niculușcă, directorul Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, instituția care se va ocupa de proceduri, potrivit Hotnews.
Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate (ARCEN) a salutat recent inițiativa PMB care a decis exprorpierea hanului construit încă din 1859 în București.
O veste bună pentru patrimoniul din București: Hanul Solacolu va fi expropriat și urmează să fie pus în siguranță, restaurat și adus în circuitul public. Consiliul General al Municipiului București a votat în ședința de astăzi exproprietarea hanului de pe Calea Moșilor, monument istoric ridicat în anul 1859.
Restaurarea hanului Solacolu este un pas important pentru revitalizarea Căii Moșilor, una din cele mai importante artere istorice ale capitalei, aflată în acest moment într-o stare avansată de degradare.
Felicitări, Edmond Niculușcă pentru această reușită!, a anunțat ARCEN într-un mesaj pe Facebook.
Hanul Solacolu este numit impropriu han pentru că a fost de fapt o fabrică de produs paste făinoase din București, dar așa i-a rămas numele.
Aceasta era amplasată de-a lungul Căii Moșilor, care în trecut era o stradă comercială folosită pentru a se face legătură între Târgul Dinlǎuntru al Bucureștiul și cea mai mare piață din oraș din vremea respectivă, piața Obor, redeschisă în 2006. Arhitectura sa combină contururi tradiționale românești, cu câteva elemente occidentale.
Aceasta a fost construită în anul 1859 de frații Solacoglu, negustori din Sviștov, Bulgaria. Aceștia s-au stabilit în Valahia și au început să aibă activtăți comerciale aici. Mai mult, conform istoriei, în acest han a locuit Liuben Karavelov, lider al emigrației revoluționare bulgare, în ajunul războiului ruso-româno-turc din anii 1877-1878. La aceste lupte au participat și voluntari bulgari. Acum câțiva ani a fost amplasată și o placă comemorativă pe această clădire de către amabasada Bulgariei.
La începutul anilor 1990, administrația din București a evacuat locuitorii ilegali ai hanului, însă fără să facă nimic apoi. Cu toate că mulți au crezut că va începe procesul birocratic de refacere a clădirii, acest lucru nu s-a întâmplat până în prezent. Mai mult, în anul 2003, hanul a fost retrocedat urmașilor familiilor Solacolu. Ulterior, în 2007 au fost evacuați din han o serie de „chiriași”, care desfășura de fapt activități infracționale acolo, în special prostituție.
Zeci de ani clădirea a fost lăsată în stare de ruină, cu ușile și geamurile blocate, fără vreo intervenție de recuperare a acesteia. Alte hanuri vechi ce încă există în București sunt Hanul lui Manuc, Hanul Gabroveni și Hanul cu Tei.