Hanul Solacolu va fi conservat, după ce Consiliul General a adoptat hotărârea. În prezent, se află într-o stare avansată de degradare

29 iun. 2023
806 afișări
Hanul Solacolu va fi conservat, după ce Consiliul General a adoptat hotărârea. În prezent, se află într-o stare avansată de degradare
Hanul Solacolu va fi conservat, după ce Consiliul General a adoptat hotărârea. În prezent, se află într-o stare avansată de degradare | Sursa foto: Facebook - Nicușor Dan

Joi, 29 iunie, Consiliul General al Capitalei a adoptat hotărârea privind punerea în siguranță, conservarea și protejarea Hanului Solacolu, situat pe Calea Moșilor nr.134. Proiectul valorează în total 8,2 milioane de lei, durata de execuție estimată fiind de 16 luni, a transmis Agerpres.

Lucrările de conservare pentru Hanul Solacolu trebuie realizate cât mai curând

Hanul Solacolu se află pe Lista Monumentelor Istorice ale Municipiului București, iar acesta se află într-o stare avansată de degradare. Construcția este considerată periculoasă, având în vedere că se află în clasa I de risc seismic, conform referatului de aprobare a hotărârii. În document este menționat și faptul că lucrări de conservare trebuie făcute în regim de urgență pentru a fi pus în siguranță.

Anul trecut, în iulie, Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a anunțat că Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic a preluat în administrare Hanul Solacolu pentru a efectrua lucrări de consolidare, conservare şi protejare.

În prezent, Hanul Solacolu, care are un etaj, este nefuncțional și se află într-o stare avansată de degradare din cauza lipsei de întreținere și a lucrărilor de reparații, a mai precizat Nicușor Dan.

Clădirea situată pe Calea Moșilor nr.134-134A a fost ridicată de frații Solacolu în anul 1859. Aici se afla, inițial, prima fabrică de paste făinoase din București. Fațada principală era prevăzută cu prăvălii, având deschidere pe renumita arteră comercială a Bucureştiului, Calea Moşilor sau Podul Târgului de Afară, a transmis G4Media.ro.

În două săptămâni se va deschide șantierul în Teatrul de Vară „Nicolae Bălcescu”

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a transmis că în următoarele două săptămâni șantierul pentru consolidarea, restaurarea și modernizarea Teatrului de Vară din Parcul Bazilescu va fi deschis.

Clădirea care găzduiește Teatrul de Vară „Nicolae Bălcescu” a fost construită în anul 1953. În prezent, se află într-un stadiu avansat de degradare. Pentru a evita orice posibil accident, accesul pietonilor a fost interzis.

Acestea sunt cele mai degradate lucruri:

  • Zona amfiteatrului (tencuiala, structurile, infiltrații la nivelul plafoanelor),
  • Pardoselile clădirii,
  • Învelitoarea care a dispărut aproape integral în zona porticului.

Aceasta a fost declarația lui Clotilde Armand:

Prin revitalizarea acestui imobil, va fi redat comunității locale și orașului un spațiu pentru desfășurarea spectacolelor de dimensiune medie, cu public de aproximativ 1.550 de persoane (concerte, festivaluri, spectacole de varietăți, film și teatru).

Demarăm această investiție de anvergură prin care vom repune Cartierul Bucureștii Noi pe harta culturală a Capitalei.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies