Hanul Solacolu era cândva simbolul luxului din București și a devenit simbol al patrimoniului uitat, ruinat, dezintegrat. Și nu mai este orba doar despre degradarea în sine a unei clădiri formidabile, ci și de pericolul public în care s-a transformat în anii de abandon.
Azi, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, anunță ceea ce el numește “încă un pas pentru renovarea Hanului Solacolu.”: Clădirea, spune el, într-o postare pe pagina sa de Facebook, trece în adminitarea Primăriei Generale tocmai pentru consolidare și protejare:
După finalizarea tuturor documentațiilor necesare, Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS) a preluat în administrare Hanul Solacolu pentru realizarea lucrărilor de consolidare, conservare și protejare. Au fost demarate deja procedurile pentru achiziția serviciilor de elaborare a expertizei tehnice de punere în siguranță, a documentațiilor tehnico-economice, inclusiv asigurarea asistenței tehnice din partea proiectantului pe toată perioada de execuție a lucrărilor.
Hanul Solacolul este pe Calea Moșilor, la nr. 134-134A și este monument istoric. A fost construit de frații Solacolu în anul 1859. Clădirea a fost inițial prima fabrică de paste făinoase din București, iar fațada exterioară era prevăzută cu prăvălii cu deschiderela cea mai renumita arteră comercială a Bucureștiului de atunci – Calea Moșilor sau Podul Târgului de Afară.
Acum, clădirea este o ruină nefuncțională, într-o stare de degradare majoră din cauza lipsei întreținerii și a lucrărilor de reparații. Primarul general spune și care ar fi pașii urmărori:
În prima fază se va face o expertiză tehnică de punere în siguranță, care va evalua starea tehnică a clădirii și se vor stabili măsuri de intervenție imediate pentru punere în siguranță ce vor fi preluate în DALI.
După ce, în ianuarie anul acesta, Nicușor Dan, anunța că vor începe lucrările de punere în siguranță a clădirii hanului Solacolu din București, Emil Ivănescu, președintele O.A.R Filiala București, a recomandat administrației un concurs de soluții de arhitectură. “Clădirea care o să apară în urma restaurării trebuie să trăiască acum, în timpul nostru, nu să fie un imobil muzeificat”, a declarat Emil Ivănescu, într-un interviu exclusiv pentru B365.ro. Emil Ivănescu spunea atunci:
Clădirea care o să apară în urma restaurării trebuie să trăiască acum, nu să fie un imobil muzeificat ca o cruce pusă pe perete
Citește, mai jos, întregul interviu despre Hanul Solacolu acordat B365.ro de către președintele O.A.R Filiala București: