Hanul Solacolu, scanat 3D. „Realizăm expertiza tehnică pentru punerea în siguranță”, anunță Nicușor Dan

17 oct. 2022
446 afișări
Hanul Solacolu, scanat 3D. „Realizăm expertiza tehnică pentru punerea în siguranță”, anunță Nicușor Dan
Hanul Solacolu, scanat 3D. „Realizăm expertiza tehnică pentru punerea în siguranță”, anunță Nicușor Dan. Sursa foto: Facebook/ Nicușor Dan

Primăria Capitalei realizează expertiza tehnica pentru punerea în siguranță a monumentului istoric Hanul Solacolu. Nicușor Dan anunță că, în prezent, imobilul este scanat 3D.

Hanul Solacolu, scanat 3D

Într-o postare pe Facebook, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, transmite că săptămâna trecută a fost emis Ordinul de Începere pentru Servicii de elaborare a expertizei tehnice de punere în siguranţă, dar și pentru realizarea documentaţiilor tehnico-economice, inclusiv asigurarea asistenţei tehnice din partea proiectantului pe toată perioada de execuţie a lucrărilor de “Punere în siguranţă, conservare şi protejare a imobilului monument istoric Hanul Solacolu”.

În prezent, Hanul Solacolu este scanat 3D, iar această activitate face parte din etapa de elaborare a expertizei tehnice.

Lucrările fac parte dintr-un contract încheiat la sfârșitul lunii septembrie între Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic din București (AMCCRS) și Trustul de Clădiri Metropolitane Bucureşti S.A.

Clădirea a fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea

Imobilul se află pe Calea Moșilor, nr.134-134A. A fost construit la sfârșitul secolului al XIX-lea și este monument istoric.

„Construit în anul 1859 de frații Solacolu, clădirea a fost, inițial, prima fabrică de paste făinoase din București. Fațada exterioară era prevăzută cu prăvălii, având deschidere pe artera cea mai comercială a Bucureștiului: Calea Moșilor sau Podul Târgului de Afară”, declară Nicușor Dan.

În prezent, Hanul Solacolu este nefuncțional și într-o stare de degradare avansată. Clădirea nu a fost întreținută și nici nu s-au făcut reparații după cutremurele majore din anii 1940, 1977, 1986, 1990 care au afectat structura de rezistență, a acțiunii factorilor meteorologici, a coroziunii etc, spune Primarul Capitalei.

„Clădirea care o să apară în urma restaurării trebuie să trăiască acum, nu să fie un imobil muzeificat ca o cruce pusă pe perete”, a declarat președintele O.A.R Filiala București, Emil Ivănescu, într-un interviu exclusiv pentru B365.ro.

Cookies