Clădirea istorică de pe Calea Moșilor nr. 134-134A, Hanul Solacolu, continuă să se dezintegreze pe zi ce trece, riscând să cadă bucată cu bucată peste trecători și peste linia tramvaiului 21. Aceasta a fost expropriată de Primăria Municipiului București acum mai bine de un an și până în prezent ar fi trebuit să sprijine zidurile pentru a nu se produce vreun accident.
PMB este responsabilă pentru sprijinirea zidurilor clădirii care riscă să provoace un accident grav. Motivul invocat de autorități pentru care acest lucru nu s-a întâmplat este procedura birocratică care trebuie parcursă, a explicat Răzvan Munteanu, directorul executiv al Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), instituția din subordinea Primăriei Capitalei care se ocupă de clădire, conform HotNews.ro.
Procedura de sprijinire a zidurilor hanului nu este chiar atât de simplă pe cât ne-am putea imagina. Pentru acest lucru este nevoie de:
Primăria Capitalei, la solicitarea HotNews.ro, a răspuns, în octombrie 2022, că lucrările ar putea să înceapă în această primăvară. Noul termen, însă, este toamna 2023.
La noi Hanul a ajuns anul trecut în iulie. În ianuarie a fost dată hotărârea pentru expropriere și din ianuarie până în iulie s-au făcut pașii pentru preluarea proprietății, intabularea. De când a ajuns la noi, nu am stat deloc, dar trebuie făcuți mai mulți pași înainte de punerea în siguranță: expertizarea clădirii, elaborarea DALI-ului și aprobarea indicatorilor rezultați în Consiliul General, obținerea avizelor și emiterea autorizației de construire.
După ce clădirea a ajuns la noi, am contractat și am făcut expertiza, dar a durat deoarece experții nu puteau intra în clădire din cauza stării avansate de degradare a clădirii, a molozului și a vegetației. După ce am terminat expertiza, ne-am apucat de DALI, l-am făcut, acum este la verificare. Trebuie verificat de un verificator de proiecte, am încheiat contractul de verificare, se verifică.
După ce se termină verificarea, vom intra în Consiliul General cu indicatorii tehnico-economici, dar și asta durează, estimăm că vom ajunge în Consiliul general în iunie sau iulie. Urmează proiectul tehnic și autorizația de construire, apoi lucrările de punere în siguranță.
Am luat avizul de la Ministerul Culturii, urmează emiterea autorizației de construire. Lucrările vor fi făcute de Trustul de Clădiri Metropolitane. Estimez că în această toamnă vor începe, a fost explicația dată de Răzvan Munteanu pentru HotNews.ro.
În ianuarie 2022, PMB a consemnat banii pentru expropierea clădirii. Până la realizarea efectivă a expropierii și până când banii au fost luați de la proprietar, până la intabularea imobilului și la transferarea la Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Siesmic, care se ocupă efectiv de lucrările de punere în siguranță și consolidare, s-a făcut luna iulie.
La sfârșitul lunii septembrie, contractul de prestări servicii nr. 633/27.09.2022 a fost semnat. Acesta are ca obiect „Servicii de elaborare a expertizei tehnice de punere în siguranță, a documentațiilor tehnico-economice inclusiv asigurarea asistenței tehnice din partea proiectantului pe toată perioada de execuție a lucrărilor de „Punere în siguranță, conservare și protejare a imobilului monument istoric Hanul Solacolu”.
Pe data de 11 octomrbie 2022 a fost dat ordinul de începere a expertizei.
Termenul pentru realizarea expertizei era de 30 de zile, 15 zile pentru Documentația de Avizare a Lucrări de Intervenție și încă 30 de zile pentru efectuarea proiectului pentru autorizarea lucrărilor de intervenție.
Hanul Solacolu este un monument istoric ce se află pe Calea Moșilor nr. 134-134A, aflându-se într-o stare de degradare avansată.
Această clădire istorică a fost restituită în 2003 către Solacolu Emilia, Solacolu Teodora – Emilia, Solacolu Bucur – Cristian şi Solacolu Ion Şerban. Acțiunea s-a făcut în baza Dispoziţiilor Primarului General nr. 981/2003 şi nr. 1192/2003.
Monumentul istoric a fost ridicat în 1859, la comanda fraților Solacoglu din Istanbul. Imobilul a fost afectat de un incendiu în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial. Acesta a rămas locuință până spre finalul anilor ’80, când s-a aflat în pericol de demolare.
Clădirea a ajuns în grija PMB după anii ’90. A fost locuită de mai multe familii repartizate de fostul ICRAL sau care ocupau ilegal spațiul. În 1997, Hanul Solacolu a fost introdus în Planul Naţional de Restaurare pentru reabilitarea centrului istoric.
În 2010, acoperișul hanului s-a prăbușit. Proprietarii au fost amendați de multe ori din cauza stării în care se afla.
În 2019, exproprierea clădirii a fost aprobată, însă termenul de 90 de zile pentru realizarea acesteia a expirat.
În noiembrie 2021, Consiliul General a aprobat actualizarea costurilor pentru expropierea Hanului Solacolu. Costul expropierii a scăzut de la suma de la 5,6 milioane lei la 4,5 milioane lei. La începutul anului 2022, clădirea a fost în sfârșit expropriată.
Avem undă verde pentru începerea lucrărilor la Hanul Solacolu, una dintre clădirile-simbol din patrimoniul Bucureștiului, construită în 1859. Chestiunile financiare privind exproprierea au fost rezolvate, suma fiind consemnată în cont, deci Municipiul București devine proprietar, urmând să fie începute în curând lucrările de punere în siguranță a clădirii.
Vom accesa apoi banii pentru restaurare, cu scopul de a transforma Hanul Solacolu într-un spațiu cultural de ținută pentru bucureșteni, a transmis Nicușor Dan pe Facebook, în ianuarie 2022.
Te-ar mai putea interesa și: