FRUMOASA RISIPĂ A BUCUREȘTIULUI. Pomi în locul acoperișului prăbușit, la hanul ruinat. GALERIE FOTO

de:
15 dec. 2015
26 afișări
FRUMOASA RISIPĂ A BUCUREȘTIULUI. Pomi în locul acoperișului prăbușit, la hanul ruinat. GALERIE FOTO

Hanul Solacolu se află în centrul Capitalei, pe Calea Moșilor, în apropiere de Piața Rosetti. 

Imobilul a fost constrit în 1859, de către frații Alexei și Hristo Solakov, fiind al treilea construit în București, după Hanul Manuc și Hanul Gabroveni. Pentru o lungă perioadă de timp a fost locuit de intelectuali și revoluționari, timp în care era considerat o bijuterie a urbeni de pe Dâmbovița. 

Hanul Solacolu este cu atât mai important cu cât aici a locuit Liuben Karavelov, lider al emigrației revoluționare bulgare, în ajunul Războiului de Independenţă.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, hanul a ars puternic, iar în jurul anilor 1980 a fost pe cale de a fi demolat. 

După căderea comunismului, clădirea a fost preluată de Primăria Capitalei. 

În prezent, Hanul Solacolu este o adevărată ruină pe cale de prăbușire, reprezentând un real pericol pentru trecători. 

Deși este monument istoric, autoritățile nu au găsit o modalitate de a-l conserva. Așa se facă ce, timp de mai mulți ani, hanul a fost ocupat, ilegal, de către oamenii străzii, timp în care s-a degradat încontinuu. Aceștia au fost evacuați în 2007.

Imobilul a fost retrocedat în aprilie 2003 urmașilor familiei Solacolu. Este vorba despre Emilia, Theodora și Bucur-Cristian Solacolu. 

Unul dintre moștenitori susține că nu dispun de fondurile necesare pentru reabilitarea monumentului.

“Ni s-a luat decentă în centrul Bucureștiului și ni s-a dat înapoi o groapă de gunoi. Am alcătuit un proiect de reabilitare a clădirii, de redare a funcționalității ei. Realizarea acestui proiect implică o sumă foarte mare de bani pe care nu o avem. Am încercat să găsim investitori însă nu am găsit”, a declarat Gheorghe Solacolu (foto), proprietarul clădirii pentru Știrile ProTV, în 2010.

Foto: stirileprotv.ro

În același an, 2010, clădirea a rămas fără acoperiș, care s-a prăbușit din cauza stadiului avansat de degradare. În locul acoperișului au crescut copaci.

Imobilul stă să cadă, iar oamenii care trec prin fața acestuia sunt puși în pericol atât de starea clădirii, cât și de trotuarul îngust, care îi obligă să circule foarte aproape de zidurile distruse. 

 

Ușile și geamurile au fost blocate cu scânduri sau zidite, astfel încât oamenii străzii să nu mai aibă acces în clădire. 

Primăria Capitalei, singura șansă de salvare

Primăria Capitalei ar putea salva Hanul Solacolu, dacă l-ar expropria și, ulterior, reabilitata. Este părerea Roxanei Wring, preşedinta Asociației Pro.Do.Mo.

„Primăria poate să-l exproprieze şi să-l restaureze. Proprietarul, dacă nu are bani, ar trebui să insiste pe lângă Primăria ca să găsească o soluție. De ce a așteptat Primăria Capitalei atât de mult timp încât această clădire să devină o ruină, pericol public? Așa cum are bani să exproprieze pentru cauză de utilitate publică, când vine vorba de proiecte de infrastructură, având în vedere importanţa acestei clădiri, municipalitatea ar putea expropria și aici. Și așa Bucureștiul are nevoie de spații publice. În ceea ce îl privește pe proprietar, ar trebui să se inspire de la proprietarii Hanului lui Manuc care a fost recent restaurat. Nimeni nu o să vină să iți dea bani să restaurezi clădirea şi să faci ce vrei tu acolo. Trebuie negociat, lăsat la preț”, a declarat Roxana Wring pentru România Curată.

Cu toate acestea, nu există, în prezent, semne că această clădire va mai fi salvată. Dacă proprietarul și autoritățile nu se vor implica în reabilitarea urgentă a Hanului Solacolu, acesta va fi distrus, fie de timp, fie de un cutremur. 

Calea Moșilor riscă să devină, astfel, locul unei adevărate tragedii. Nu doar pentru istoria Bucureștiului, ci și pentru cei care vor avea ghinionul să treacă pe acolo, dacă zidurile care abia se mai țin în picioare vor pica. 

Mai multe fotografii cu starea Hanului Solacolu, în galeria foto de mai sus.

FRUMOASA RISIPĂ A BUCUREȘTIULUI, materiale anterioare:

Lacul Morii, soartă tragică. Ce se întâmplă cu cel mai mare lac al Capitalei. GALERIE FOTO-VIDEO

Fântâni arteziene lăsate în paragină, cu gunoaie în loc de apă. Ce promit autoritățile FOTO-VIDEO 

Regresul Gării Progresul: Cum arată acum cea mai importantă stație CFR din sudul Capitalei FOTO-VIDEO

FOCAR DE INFECȚIE în centrul Capitalei: Spitalul Caritas, aproape de prăbușire GALERIE FOTO-VIDEO


Cookies