Haleu adevărat, la singura Shandra’ma bucureșteană

08 apr. 2022
8315 Afișari
Haleu adevărat, la singura Shandra’ma bucureșteană

Shandra’ma.  ȘANDRAMÁ, șandramale, s. f. 1. Construcție rudimentară de scânduri; p. ext. clădire veche, deteriorată, gata să se dărâme. 2. (Reg.) încăpere de scânduri, făcută de obicei în spatele casei și care servește pentru păstrarea uneltelor, pentru adăpostirea vitelor etc.; șopron.

Vecinii. Tot un fel de Șandrama

Astăzi vorbesc despre un loc nou cu mâncare, intitulat Shandra’ma, proaspăt deschis în buricul Bucureștiului, printre case dărăpănate și clădiri de sticlă, pe unde, mai acu’ ceva timp puteai zări puradei în cucu gol zburdând liberi precum caii din Letea. Nimic nu se compară cu o șandrama ce se încăpățânează să stea în picioare în ciuda tuturor rechinilor imobiliari care îi dau târcoale. Curtea de mai sus e gard în gard cu Shandra’ma. Vecini, cum s-ar zice.

Interior – Exterior Shandra’ma

Adevărata Shandra’ma zace pe bulevardul Alexandru Ioan Cuza nr. 24 (în spatele Mecului de pe Buzești, mai mergi 2 minute pe drumul pietruit) și reprezintă un local tip joint venture cultural gastronomic creat de Spațiu Tehnic în colaborare cu Hala Mahala, despre care am mai povestit aici.

O curte mărișoară, generoasă, protejată de un gard destul de înalt, scorojit, dar viu colorat, cu una bucată casă renovată complet la interior pe stil neglijento-controlat. Da, se vede cărămida, dar doar pentru că așa a vrut artistul. Locul e îngrijit, curat, cu băi impecabile. Lucru nou, dom’le. E plăcut să vezi familiști la un loc cu bicicliștii rebeli și corporatiști bărboși veniți la o bere și-un pulled pork cinstit într-o după amiază însorită de duminică.

Interior Shandra’ma

Meniul de mâncare e semnat aproape în totalitate (99,99%) de Hala Mahala, deci predominant cărnet. Mult cărnet. Foarte mult cărnet afumat, slow cooked de la 7 ore în sus. Coaste de porc, pulled chicken, pulled pork, aripioare, printre care se mai strecoară și niște midii proaspete din Marea Neagră îmbătate din plin cu vin alb și servite cu pâine prăjită. Meniul de cocktailuri e lung cât o zi de post. Mai ține cineva post?

Am mâncat pentru tine de la Shandra’ma

  1. Ribs. Coaste de porc a la Hala Mahala, cu cartofi prăjiți și salată coleslaw | 55 lei

  2. Drunken Mussels. Midii de Marea Neagră, în sos de vin, servite cu pâine prăjită | 40 lei

  3. Cheesecake cu spanac și căpșuni | 17 lei

Judecata de Apoi

Ribs. Coaste de porc a la Hala Mahala, cu cartofi prăjiți și salată coleslaw | 55 lei

Coaste de porc Shandra’ma by Hala Mahala

Pentru cei ca mine, care plângeau că nu mai există terasa Hala Mahala, e ca și cum ar fi reînviat Iisus. Un spectacol, o binecuvântare, o sărbătoare macră, un festin, porceala supremă. După mintea mea, acestea sunt cele mai bune coaste de porc din București și, cu voia audienței, din România. Divine! Mai fraged și mai gustos nu există. E greu, greu de tot să concurezi cu așa ceva, cu o asemenea bunătate. Provoc pe oricine să meargă la Shandra’ma să încerce coastele astea nemaipomenite. Luați, mâncați, căci acestea sunt cele mai bune coaste din lume.

Drunken Mussels. Midii de Marea Neagră, în sos de vin, servite cu pâine prăjită | 40 lei

De ce-am comandat și midii? De Marea Neagră. Chiar nu puteam rata ocazia de a le gusta. O porție înseamnă un castron generos, plin ochi de midii proaspete, cu miros autentic de mare. O felie de lămâie și niște rondele de jalapeno pe deasupra și tabloul e complet. Sosul ăla de pe fundul castronului e tot ce-ți trebuie pentru o după amiază perfectă de weekend. Ce-aș mai fi băut un pahar de vin alb rece…arză-l-ar focu’ de permis auto.

Midiile au fost atât de rele încât am golit castronul. Vorba aia, cât să mănânci? Până plesnești. Coaste de porc, midii, așa că merge și un deserțel. Un dulcic acolo.

Cheesecake cu spanac și căpșuni | 17 lei

Desert Shandra’ma

Nici pe departe un cheesecake. E o felie de tort de casă în toată regula. Tort cu spanac și cremă intensă de căpșuni. Foarte bine balansat, fresh, cremos și deloc extra dulce. E binevenit, căci sunt sătul de tot felul de experți în torturi și tarte dulci de ți se strepezesc dinții.

Un desert delicios.

Total Shandra’ma: 112 lei.

O să mai mănânc pentru tine la Shandra’ma: Da.

Mă bucur enorm că Hala Mahala are din nou casa ei. Mă rog, nu chiar casă. O Shandra’ma.

Să ne fie de bine. Am mâncat și azi pentru tine.

Uite pe unde-am mai mâncat pentru tine? Uite niște linkuri cu idei:

Cookies