Hala Traian, piața cu aspect de gară europeană unde bucureștenii găseau răsfățuri de la „coloniale”, și unde peștii vii erau ținuți la subsol, în bazin

02 nov. 2024
15895 afișări
Hala Traian, piața cu aspect de gară europeană unde bucureștenii găseau răsfățuri de la „coloniale”, și unde peștii vii erau ținuți la subsol, în bazin
Sursa foto: Inquam Photos / Alberto Groșescu

În prezent este cea mai veche hală de piață din București, este și monument istoric și totodată este „inima” fostului cartier evreiesc, și actualului cartier căruia chiar îi dă numele. Este vorba despre Hala Traian, spațiul comercial cu aer de gară și totodată de piață acoperită precum cele din Paris, Viena ori Budapesta. Atât că acum aproape 130 de ani aici se vindeau mărfuri rare în „coloniale”, iar astăzi hala găzduiește un supermarket.

A doua jumătate a secolului al XIX-lea a adus în capitalele europene moda halelor comerciale, clădiri frumoase din punct de vedere estetic, similare cu gările prin dimensiune și proporții, care reuneau la un loc negustori și fel de fel de magazine și magazinașe. Un fel de piețe, acoperite și mai igienice și organizate dacă vreți. Exemple de genul găsiți în Paris, în Budapesta, unde se află impunătoarea Nagycsarnok (Hala Comercială Mare), sau în București, unde astăzi cel mai bun exemplu este Hala Traian, cea mai veche hală de piață rămasă în picioare în Capitală.

Hala Traian, locul din București unde puteai să cumperi bunătăți de peste mări și țări

Hala Traian se află în centrul cartierului cu același nume, pe locul pe unde odinioară era periferia Cartierului Evreiesc, unul dintre cele mai importante din vechiul București. Clădirea a fost inaugurată în anul 1896, și a fost realizată de arhitectul italian Giulio Magni, conform bucureștiivechișinoi.ro. Caracteristica principală a halei este tavanul cu boltă înaltă, care este acompaniat de grinzile de metal vizibile, similare cu cele întâlnite în marile gări europene și de multitudinea de ferestre, care permit luminii să intre după bunul plac înăuntru.

În forma sa inițială, hala era compusă din parter și subsol și fusese gândită să găzduiască 44 de magazine, fie ele aprozare, măcelării, carmangerii sau pescării. De asemenea, nu putem să uităm despre „coloniale”, băcăniile cu specific exotic de unde bucureștenii puteau să cumpere produse provenite din țările coloniale.

Peștii de exemplu erau ținuți la subsol, în cele 12 bazine speciale, iar tot la subsol se găseau spații de depozitare, ventilatoare ce aeriseau spațiile comerciale și utilaje, conform Colin 2Door/Flickr.

Hala Traian în prezent

În perioada de după cele două Războaie Mondiale, Hala Traian a continuat să funcționeze, însă aspectul i-a fost „corectat” de regim, fiind văruită în totalitate, chiar și brâurile de cărămidă care sunt o caracteristică esențială a halei. De asemenea, au fost ridicate spații comerciale noi în exteriorul halei.

Hala Traian în anii ’70. Sursa foto: Facebook / Via București

După Revoluție, hala a fost într-un con de umbră până a fost preluată în administrație de grupul belgian Delhaize care a deschis în spațiul istoric un magazin, fapt care este întâlnit și în locația similară din Budapesta, de pildă. De asemenea, Hala Traian este încadrată în lista monumentelor istorice, având poziția B-II-m-A-18393. Delhaize a restaurat brâurile de cărămidă și per total aspectul exterior al clădirii, fiind asemănător cu cel inițial.

Trista demolare a Halei Matache din 2013 a făcut ca Hala Traian să devină cea mai veche hală de piață încă existentă din București.

Citește și

Cookies