Hala Obor din București – una dintre cele mai vechi clădiri de negoț -, degradată și pe afară și în interior, ar putea sta închisă până la un an

22 iul. 2022
4402 Afișari
Hala Obor din București - una dintre cele mai vechi clădiri de negoț -, degradată și pe afară și în interior, ar putea sta închisă până la un an
FOTO: SOS Patrimoniu

Hala Obor, cândva cea mai importantă piaţa din estul Europei, are propunere de la Protecția Consumatorilor de a fi închisă pentru o perioadă între 6 și 12 luni. Hala, clădire distinctă de piață, a mai fost închisă anul trecut 6 luni tot pentru mizerie și produse alterate.

Inaugurată în 1950, Hala Obor a fost una dintre primele clădiri moderniste din Capitală, un concept la care a lucrat nepotul lui Ion Creangă, arhitectul Horia Creangă. Potrivit SOS Patrimoniu, Halale Obor sunt astăzi într-o stare de degradare majoră atât din punct de vedere architectural cât si tehnic.

ANPC propune azi închiderea Halei Obor

Inspectorii Protecției Consumatorilor au propus, în urma unui control, închiderea Halei Obor, care se află lângă Piața Obor, pentru o perioadă între 6 și 12 luni pentru abateri repetate. Este vorba de vechea hală, unde se vinde carne, pește și alte produse alimentare, dar și produse nealimentare.

„În urma unei acțiuni de verificare efectuată de Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor (CRPC) București-Ilfov, la Hala Obor din București, echipele de control au constatat din nou o serie de nereguli importante, desi această locație a fost controlată periodic, constatându-se, de fiecare dată, repetitivitatea multora dintre abaterile de la prevederile legale. Cu toate aceste ocazii, atât societatea care administrează Hala, SC CI-CO SA, cât și operatorii economici care comercializează, în mod special, produse alimentare, în complex, au fost amendați și au primit măsuri complementare de reparare a spațiului și de remediere a stării de curățenie și a echipemantelor folosite, care nu au fost duse la îndeplinire sau realizate parțial”, se arată în comunicatul transmis de ANPC.

”Lipsa flagrantă de curățenie și siguranță trebuie oprită aici. Modul de desfășurare a activităților comerciale este desprins din anii ’70″, a declarat Horia Constantinescu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

Mai poți citi și:

În urma verificărilor a 28 de operatori economici, care activează în Hala Obor, comisarii CRPC București-Ilfov au aplicat mai multe sancțiuni, după cum urmează:

– amenzi contravenționale în valoare de 171.000 lei
– au dispus oprirea temporară a prestării de servicii a 14 operatori economici până la remedierea deficiențelor
– a fost propusă închiderea temporară a unității (Hala Obor) pe o durată de la 6 luni la 12 luni pentru săvârșirea repetată a unor abateri sancționate de organele de control în decurs de 6 luni de la prima constatare.

„Această ultimă sacțiune, alături de amendă contravențională și oprirea temporară a prestării de servicii, a fost aplicată administratorului Halei, SC CI-CO SA, ca urmare a neducerii la îndeplinire a măsurilor anterior dispuse, în mod repetat, de remediere a neregulilor constatate, în ceea ce privește condițiile de comercializare, gradul de deteriorare al spațiului, precum și curățenia generală din centrul comercial”, se mai arată în comunicatul transmis de ANPC.

Care au fost abaterile constatate

În ceea ce privește locația Halei Obor, deficiențele constatate aici au fost:

– existența, în continuare, a unor pavimente cu denivelări sau spărturi
– tranzitarea unor fire electrice în zone circulabile
– existența, în continuare, a unor margini ale zonelor placate cu gresie (în hala de pește) sparte, ciobite sau lipsă
– prezența, la nivelul gurilor de scurgere a apei în rețeaua de canalizare, a unor protecții metalice desprinse parțial si care pot produce leziuni consumatorilor
– existența, în hala de comercializare a peștelui, a unei portiuni asimilate unui acoperiș, care prezintă, pe suprafață, porțiuni de rugină, obiecte abandonate sau resturi de ambalaje și praf acumulat

– neigienizarea corespunzătoarea a căilor de acces pentru clienții din Hala Obor
– neigienizarea ventilatoarele amplasate la nivelul plafonului, în perimetrul de vânzare a produselor din carne și lactate
– prezența păsărilor în incinta halei, existând posibilitatea impurificarii produselor alimentare expuse la vânzare
– existența unor cabluri electrice neprotejate, la partea superioară a pereților exteriori ai spatiilor închiriate de la SC CICO S.A., deși au fost întreprinse lucrări de refacere a instalațiilor, acestea fiind, însă, nefinalizate
– existența, la momentul controlului, a unor ambalaje depozitate în afara spațiilor special destinate depozitării deșeurilor (cutii carton; pet-uri; moloz rezultat în urma lucrărilor de reparare a unor zone din pavimentul halei) și, de asemenea, prezența, în acest spațiu a unui miros respingător provenit de la zona de depozitare
– existența unor zone de tencuială desprinse, pe pereții exteriori ai intrării în hala de peste
– existența, în subsolul Halei, a unor condiții insalubre, cu exfolieri ale tavanelor și pereților, mucegai, miros dezagreabil, depozitarea unor cantități importante de moloz și ambalaje provenite de la diverse produs.

Starea de conservare

Organizația SOS Patrimoniu trage un semnal de alarmă că Halale Obor sunt astăzi într-o stare de degradare majoră.

Imaginea exterioară a volumului compact este în continuare impresionantă deși finisajele sunt degradate de vreme și alterări ulterioare.

Amenajările interioare improvizate și cu materiale ieftine sunt însă cele care creează imaginea cea mai dezolantă. Utilajele tehnice interioare și exterioare sunt majoritate în paragină, reprezentativ fiind răcitorul exterior halei.

Intervențiile exterioare cele mai nocive sunt însă adosările exterioare halei de dughene și tarabe care fac aprope imposibilă vizibilitatea volumului din imediata apropiere.

Locație: Bucureşti, Str. Ziduri Moși 3-5, sector 2.

Îți mai recomandăm:

Cookies