Hala Matache vandalizată de hoţi

de:
19 feb. 2012
1 afișări
Hala Matache vandalizată de hoţi

„Ministrul Culturii cere imperativ Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti, personal domnului Primar General Sorin Oprescu, precum şi Prefecturii Municipiului Bucureşti şi instituţiilor abilitate să acţioneze urgent şi energic pentru stoparea actelor de vandalism, recuperarea furturilor, identificarea şi pedepsirea făptaşilor”, se precizează într-un comunicat de presă remis, duminică, B365.ro.

Conform sursei citate, ministrul Hunor a solicitat Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu a Municipiului Bucureşti un raport detaliat asupra situaţiei de la faţa locului.

Hala Matache, monument istoric de clasa B, se află pe traseul proiectat al noii magistrale rutiere Buzeşti-Berzei. Iniţial, Primăria Capitalei a vrut să o demonteze şi să o mute mai în spate faţă de amplasamentul actual. După intervenţia Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, Inspectoratul de Stat in Construcţii a oprit lucrările pe Bd. Uranus, iar Primăria Capitalei a intrat la negocieri cu Ministerul Dezvoltării. În urma discuţiilor s-a ajuns la un acord. Cele două instituţii au stabilit să se ia măsuri de conservare şi punere în siguranţă până la demararea unui proces de restaurare a monumentului istoric.

Prin urmare, responsabilitatea pentru paza şi integritatea Halei Matache revine Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti, susţine Ministerul Culturii.

În replică, reprezentanţii municipalităţii spun că au luat măsurile legale pentru a proteja clădirea monument istoric Hala Matache.

„Astfel, a fost închis perimetrul, au fost construite grilaje în scopul prevenirii actelor de vandalism, s-a acoperit construcţia cu materiale de calitate pentru a preveni infiltraţiile de ape meteorice, s-au scos scările de acces către acoperiş şi s-au asigurat patrule ale Poliţiei Locale”, susţin oficialii Primăriei Capitalei care au adăugat că în perioada următoare, Direcţia de Infrastructură şi Servicii Publice din PMB va iniţia un proiect de hotărâre de Consiliul General prin care se va solicita modificarea indicatorilor tehnico-economici, astfel încât să fie alocate fonduri în vederea conservării obiectivului.

„Considerăm că faptele care ţin de violarea proprietăţii, semnalate de ministrul Kelemen Hunor, sunt de natură penală şi este de competenţa şi datoria organelor statului abilitate în acest sens să acţioneze pentru stoparea lor”, au conchis oficialii PMB.

Curtea de Apel Cluj a suspendat, la sfârşitul anului trecut, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) şi autorizaţia de construire pentru Bulevardul Uranus. Victoria ONG-urilor nu pune însă capăt lucrărilor. Primăria Capitalei a dobândit noi autorizaţii care îi permit să lucreze în continuare în centrul Capitalei pentru Diametrala Nord-Sud.

Printre procese şi contestaţii, Primăria Capitalei a inaugurat totuşi două tronsoane din prima etapă a Bulevardului Uranus. La sfârşitul anului trecut a fost inaugurat un tronson de 400 de metri între Piaţa Virgiliu şi Vasile Pârvan, şi un alt segment de 600 de metri între Piaţa Victoriei şi Strada Occidentului. Primarul general, Sorin Oprescu, spunea în decembrie că va termina în întregime prima etapă, cuprinsă între Piaţa Victoriei şi Vasile Pârvan în primăvara lui 2012.

Cookies