ONG-urile cer în Justiție reconstruirea a 8 monumente, inclusiv Hala Matache, în mijlocul Bd. Uranus

de:
24 oct. 2013
7 afișări
ONG-urile cer în Justiție reconstruirea a 8 monumente, inclusiv Hala Matache, în mijlocul Bd. Uranus

La o conferință de presă susținută joi la sediul Active Watch, Mircea Toma, reprezentant ActiveWatch, Roxana Wring, reprezentantă  Asociaţiei pentru Protecţia şi Documentarea Patrimoniului Pro Do Mo și Nicușor Dan, reprezentant al Asociației Salvați Bucureștiul au declarat că ONG-urile vor să facă plângere penală împotriva reprezentanților Primăriei Capitalei. Ele doresc reconstruirea, pe același loc pe care se aflau, atât a Halei Matache cât și a altor  clădiri demolate: Casa Rădulescu / Cinema Feroviar, Hotel Marna, Casa Eminescu, monumentele istorice de pe Berzei 81, Berzei 89, fosta Politehnică Berzei și Știrbei 32.

Acesta hotărâre a ONG-urilor, de a cere ca mai multe clădiri să fie reconstruite în același loc, adică pe mijocul Bulevardului Uranus, a strânit o expunere de păreri contradictorii chiar la conferința de presă, jurnaliștii care erau în sală întrebându-i cum protejează patrimoniu astfel și care este logica reconstruirii clădirilor pe bulevard, „pe prima bandă”, cum au precizat reprezentanții ONG-urilor.

Nicușor Dan a fost categoric și a spus că nu va fi de acord cu reconstruirea Halei Matache pe alt loc.

„În momentul în care i s-au dat Primăriei Capitalei soluții pentru a nu demola și pentru a păstra același volum de trafic, iar ea ne-a ignorat cu totul și a spus că noi suntem cretini și va face cum știe ea, eu sunt îndreptățit acum să cer ca acele clădiri care au fost demolate doar pentru că cineva a constatat că este mai deștept decât toată lumea să fie reconstruite în locația inițială, ca o reparație pentru că acești oameni sunt incompetenți. Astfel, vom simți în sfârșit că avem un stat de drept. Dacă spunem că ne-am trezit prea târziu și mergem mai departe, lucrul acesta se va întâmpla la nesfâșit”, a declarat președintele Asociației Salvați Bucureștiul. 

Procesul împotriva proiectului “Dublarea diametralei Nord – Sud” a fost intentat și câștigat de Asociaţiei pentru Protecţia şi Documentarea Patrimoniului Pro Do Mo. Astfel, conform deciziei Justiției, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) adoptat în 2006, care trasa conturul șoselei peste clădiri și autorizația de construire a Bulevardului Uranus au fost anulate și au fost confirmate ca ilegale toate activitățile deja desfășurate în cadrul acestui proiect, printre care exproprieri, evacuarea a 1000 de persoane, demolarea a 79 de clădiri în zona Berzei-Buzești.

Decizia Curții de Apel Cluj nu a fost încă motivată. 

Reprezentanții ONG-urilor preconizează că plângerea penală prin care vor cere reconstruirea în același loc a opt clădiri demolate va fi depusă într-o lună.  

Nicușor Dan a explicat că decizia instanței va avea trei consecințe: 

– se va face o plângere penală pentru toate abuzurile făcute de Primăria Capitalei din octombrie 2010 până în acest moment: evacuări în mijlocul iernii, demolări de clădiri dintre care monumente istorice, autorizații care reiau identic autorizații suspendate sau anulate de instanță, fals în acte – de exemplu, legea spune că secretarul general trebuie să semneze orice act iese din primăriei, inclusiv autorizațiile de construcție, iar secretarul general declară, în toate procesele civile pe autorizații, că el nu le-a semnat pe cele din urmă, în demolare unei clădiri aflate pe strada Știrbei Vodă ei au declarat că acea clădire era demolată, dar ea era în picioare.

– există mulți cetățeni care au fost evacuați și care sunt în instanță și vor să obțină prețul corect pentru proprietățile lor.

– există niște procese civile prin care cerem reconstruirea a mai multor clădiri pe locația inițială.

Prin această hotărâre a instanței, nu se vor aplica sancțiuni către niciunul dintre reprezentanții Primăriei Muncipiului București. 

Fiind întrebat ce se întâmplă cu celelalte trei PUZ-uri aprobate în aprilie 2013 pentru zona Berzei – Buzești, Nicușor Dan a explicat:  „Într-adevăr, există trei PUZ-uri care înlocuiesc PUZ-ul existent. Ele au un mare viciu: PUZ-ul vechi – cel anulat – se referea la șosea, PUZ-ul nou – dat anul acesta, după anularea celui vechi -se referă la șosea, ce e la Est și Vest de șosea. Dar toate avizele pe care ei le au sunt exclusiv pe partea Vestică a șoselei, adică ce este Hala Matache. Ei nu au aviz nici pe șosea, nici pe partea estică. După ce li s-a anulat PUZ-ul, cu avizele pe care le aveau doar pe partea Vestică, au dat un PUZ și pe șosea, și pe partea Vestică și pe Est, în mod abuziv, normal. Iar instanța va constata acest lucru și este o chestiune de timp ca instanța să le anuleze”.

Mai mult, el a explicat că toate actele emise în baza PUZ-ului din 2006 sunt anulate, după ce PUZ-ul a fost declarat ilegal. „În baza PUZ-ului din 2006, s-a dat, tot în 2006, o  hotărâre de declarare a utilității publice, în 2010 s-a dat o hotărâre de Guvern prin care se declanșau exproprierile, în baza unei hotărâri de primar s-a expropriat toate aceste clădiri și s-au emis autorizații de construire pentru șosea și autorizați de demolare pentru  clădiri. Este un principiul administrativ care spune că dacă ai un act care se anulează și o serie de acte emise în baza lui, automat toate actele subsecvente sunt anulate. Doar că aceste acte nu se anulează instant, trebuie ca o instanță să se pronunțe”, a declarat Nicușor Dan, președintele Asociației Salvați Bucureștiul.

„Primăria Capitalei s-a comportat ca un infractor. Noi nu terminăm aici bătălie. Vrem să fie respectate princiipiile de bază ale civilizației europene. În acest moment suntem câștigătorii declarați, dar oricine trece prin Buzești-Berzei trage o altă concluzie. Pro Do Mo vrea reconstruirea Halei Matache, a Hotelului Marna,  Berzei 81, 89, Știrbei 34. Vrem să vedem că reapar în peisajul bucureștean”, a declarat Roxana Wring, reprezentant al asociației Pro Do Mo.

 

Cookies