Hala Laminor se umple de ambarcațiuni. Va găzdui Salonul Nautic Internațional București. Expoziția va fi deschisă între 30 martie și 2 aprilie

31 ian. 2023
1549 Afișari
Hala Laminor se umple de ambarcațiuni. Va găzdui Salonul Nautic Internațional București. Expoziția va fi deschisă între 30 martie și 2 aprilie
Hala Laminor se umple de ambarcațiuni. Va găzdui Salonul Nautic Internațional București. Expoziția va fi deschisă între 30 martie și 2 aprilie. Sursa foto: salonulnauticbucuresti.ro

Cea mai mare expoziție nautică din țară se va desfășura în luna martie și va fi găzduită în Hala Laminor din București, anunță Primăria Sectorului 3. Organizarea acesteia s-a oprit odată cu restricțiile din timpul pandemiei.

Cea mai mare expoziție nautică din țară se va organiza la Hala Laminor

Primăria S3 anunță că, la scurt timp după ce Hala Laminor a fost reabilitată, a semnat un contract prin care o porțiune din spațiul deja amenajat va fi folosit pentru a găzdui o expoziție nautică a Salonului Nautic Internațional București, care va fi organizat între 30 martie și 2 aprilie. Acest eveniment ajunge, în 2023, la cea de-a 13-a ediție, după o pauză din cauza pandemiei.

În aceeași perioadă, Hala Laminor va găzdui și expoziția Caravan, Motorhome & Adventure, anunță Primăria Sectorului 3 pe pagina sa de Facebook.

Aceste două expoziții se vor desfășura concomitent.

Expozițiile vor aduce în fața publicului diferite servicii și produse ce țin de domeniul nautic:

  • ambarcațiuni de diferite tipuri,
  • servicii și accesori nautice,
  • școli de navigație,
  • rulote,
  • autorulote,
  • servicii închiriere,
  • accesorii și echipamente sportive.

Există și secțiunea „Made in Romania”, atât pentru secțiunea ambarcațiuni, cât și la cea a vehiculelor recreaționale.  

Forțele Navale Române, Muzeul Național al Marinei, Muzeul de Istorie, dar și alte instituții care activează în mediul cultural au fost prezente la expozițiile din anii trecuți, care au atras un număr mare de vizitatori.

Hala Laminor a trecut printr-un proces de restaurare

Hala Laminor a trecut în administrația Primăriei Sectorului 3 în anul 2014. Autoritățile au decis, în 2017, să demareze un proiect de restaurare a monumentului istoric, procesul fiind finalizat în anul 2022.

Asupra structurii clădirii nu s-au făcut modificări semnificative, ci s-a eficientizat sistemul energetic. De asemenea, s-au construit spații de depozitare, locuri de parcare (circa 1.500) și alei. Pentru a pune în evidență importanța monumentului, s-a amenajat un spațiu de tip esplanadă în zona de S-E a Halei. Astfel, clădirea a devenit multifuncțională în urma restaurării, consolidării, amenajării interioare, dar și exterioare a acesteia.

Scurtă istorie a Halei Laminor

Monumentul istoric a fost gândit de industriașul român de origine greacă Nicolae Malaxa. Hala face parte din ansamblul de clădiri „Malaxa”, înființat în 1921. Aici se producea, în anul 1928, prima locomotivă și numele acesteia va fi „Malaxa”, după creatorul celor mai mari fabrici din țară.

Hala Laminor, ridicată în 1938, a încheiat lanțul construcțiilor din cadrul ansamblului „Malaxa”. Arhitectura acesteia avea un design extraordinar de modern la vremea sa și impresiona prin dimensiunile sale.

A fost inspirată de celebra Fabrică de Locomotive Börsig din Berlin, ce a fost construită în 1850. Astfel, Hala Laminor și  celelalte construcții industriale din complexul „Malaxa” au devenit, prin arhitectura și design-ul lor, o emblemă industrială națională, dar mai ales a Bucureștiului.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies