BAZAR

Hainele purtate de Regina Maria, domnitori şi mari oameni politici, la Muzeul Naţional de Istorie

Haina de luptă a mareşalului Averescu, uniforma de soră de caritate a Reginei Maria sau tunica în care a luptat Ecaterina Teodoroiu, scrie digi24.ro.

Colecţia adună şi haine boiereşti, militare sau care au aparţinut unor domnitori români.

În câţiva metri patraţi sunt desfaşurate cinci secole de istorie îmbracate în haine şi exponate care, dacă ar prinde viaţă, ar putea spune poveşti extraordinare despre trecut.

Cel mai vechi obiect expus este o bucată de material descoperit în urma cu 500 de ani în mormântul domnitorului Alexandru cel Bun. Pe vremea aceea, haina nu era doar un accesoriu vestimentar. Era atât de valoroasa încât, dacă era vândută, posesorul ei îşi putea asigura viitorul.

„Îţi schimbă părerea despre domnitorii români, observi un oarecare rafinament. De fapt nu oarecare, ci chiar la un nivel destul de ridicat”, spune un vizitator.

În centrul atenţiei sunt însa hainele purtate de foştii membrii ai Casei Regale. Rochia şi mantia regineri Elisabeta, costumul militar al Regelui Carol, cel de luptă al Regelui Ferdinand sau o rochie brodată a Reginei Maria atrag toate privirile.

„Publicul vizitator va reţine bogăţia istorică a vestimentaţiei româneşti în perioada reflectată în expoziţie”, spune Florin Georgescu, muzeograf.

Mare interes provoacă şi rochiile şi accesoriile purtate de doamne celebre, printre care soprana Haricleea Darcle şi artista Lucia Sturdza Bulandra.

Unele ţinute, din perioada interbelică, ar putea fi şi acum la modă.

Expoziţia „Haina îl face pe om” va rămâne deschisă până la mijlocul acestei ver


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button