Hai în weekend la premiera filmului “Oameni de treabă”! Vedem cum a reușit un bucureștean să ne aducă o lume de care se simțea complet străin | INTERVIU

24 nov. 2022
105 Afișari
Hai în weekend la premiera filmului “Oameni de treabă”! Vedem cum a reușit un bucureștean să ne aducă o lume de care se simțea complet străin | INTERVIU
Mâine, hai la premiera filmului “Oameni de treabă” în București și în marile orașe. Paul Negoescu: “Lumea spune că nu mai sunt actori ca altădată; filmul arată însă că avem actori foarte buni” I Interviu

Mîine, 25 noiembrie 2022, se întâmplă marea premieră a filmului “Oameni de treabă/ Men of Deeds, în regia lui Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Crina Semciuc și Anghel Damian în rolurile principale. “Oameni de treabă”, o comedie neagră cu umor și suspance, este distribuit de Bold Film Studio. Din 23 noiembrie, echipa filmului va ajunge în mai multe orașe ca să-și întâlnească spectatorii, Bacău, Botoșani, Brașov, Cluj, Iași, Focșani și Piatra Neamț. Mai jos, interviu cu Paul Negoescu, regizor aflat la al patrulea lungmetraj, despre culisele realizării acestui film foarte bun și foarte special. Cu umor, duioșie, suspance și scene ca-n Tarantino.

film, oameni de treaba
Oameni de treabă. Foto credit: Ionuț Rusu.

Oameni de treabă, cel de-al patrulea lungmetraj regizat de Paul Negoescu (O lună în Thailanda, Două lozuri, Povestea unui pierde-vară) combină elemente de comedie neagră și thriller pentru a spune povestea unui șef de poliție, Ilie, aflat la mijlocul vieții, care trăiește cu presiunea de a-și face meseria altfel decât și-ar dori. Singurul său vis rămâne acela de a duce o viață liniștită, despre care crede ar putea începe dacă și-ar cumpăra o livadă.

crina, semciuc
Crina Semciuc in „Oameni de treabă”. Foto credit: Ionuț Rusu.

VIDEO | „Oameni de treabă”, trailer oficial

Bilete disponibile pe Eventbook, AICI

Iulian Postelnicu a primit două premii importante pentru rolul principal din “Oameni de treabă”

Scris de Radu Romaniuc și Oana Tudor, “Oameni de treabă” a fost filmat anul trecut în județul Botoșani și îl are protagonist pe Iulian Postelnicu în rolul lui Ilie, un polițist local care se află în fața unor decizii importante. Pentru acest rol jucat excepțional, Iulian Postelnicu a primit deja două premii importante la Festivalul Internațional al Filmului Francofon de la Namur (Belgia) și la Festivalul Internațional de Film de la Cottbus (Germania). “Oameni de treabă” a fost selectat în peste 17 festivaluri de film, iar din 25 noiembrie va putea să fie văzut în 44 de cinematografe din 23 de orașe.

paul, negoescu
„Oameni de treabă” este cel de-al patrulea lungmetraj regizat de Paul Negoescu (O lună în Thailanda, Două lozuri, Povestea unui pierde-vară). in imagine Paul Negoescu, Foto credit IMDB.

Inițial, nu am dorit să fac filmul. Acțiunea se întâmpla în nordul Moldovei, iar eu fiind bucureștean nu aveam nicio treabă cu acea zonă”

B365.ro: Filmul este foarte frumos, iar personajul principal are o anume duioșie. “Oameni de treabă” este o poveste despre România coruptă?

Paul Negoescu, regizor: “Vedem o Românie coruptă doar pentru că acțiunea se întâmplă în România, dar de fapt este o poveste destul de universală. Se întâmplă în România pentru că noi suntem români și facem filme în limba română. Scenariul a ajuns la mine propus de Radu Romaniuc, unul dintre scenariștii filmului, dar l-am refuzat inițial pentru că nu părea să fie genul de subiect care mă interesa pe mine. Mă interesa într-o oarecare măsură, însă acțiunea se întâmpla în nordul Moldovei, iar eu fiind bucureștean nu aveam treabă cu acea zonă. Radu a insistat până când am acceptat să regizez filmul și mi-am dat seama că de fapt, chiar dacă acțiunea se întâmpla la țară, în Moldova, dilemele morale ale personajului principal erau aceleași cu ale oricărui om din lume”.

Paul Negoescu si Crina Semciuc in timpul filmărilor. Foto credit: Ionuă Rusu.

Pentru casting am căutat actori moldoveni, inclusiv din Republica Moldova”

B365.ro: Cum ați realizat castingul, am văzut că Oameni de treabă este vorbit în cel mai pur accent modovenesc. Toți actorii sunt moldoveni?

Paul Negoescu, regizor: “Nu știu dacă este cel mai pur accent, dar cred că un spectator moldovean get beget poate să sesizeze accentele diferite sau notele false. În afară de Anghel Damian, toți ceilalți sunt fie actori moldoveni, fie care s-au născut în Moldova și s-au mutat în București. Am căutat în special actori care să poată să vorbească cu accent. Eu însă nu cunosc accentul foarte bine, eu nu fac o diferență între accentul din Bucovina, Nordul Moldovei și cel din Sudul Moldovei. Fac diferența între accentul dintre Republica Moldova și cel din Moldova noastră, dar alte note de accent moldovenesc nu prind. Pe măsură ce am lărgit aria de căutare a actorilor am ajuns să ne uităm inclusiv la actori din Republica Moldova și din București. Pe cei care erau din București am căutat ca măcar să aibă rude în Moldova sau care să fi trăit acolo”.

„Oameni de treabă” in timpul filmărilor. Foto credit: Ionuț Rusu.
Toată lumea se consideră de treabă, orice om crede că este de treabă. Și Putin se crede om de treabă”

B365.ro: Putea să se numească la fel de bine “Oameni periculoși”, însă se numește “Oameni de treabă”. De ce?

Paul Negoescu, regizor: “Titlul a fost ales de scenariști și l-am păstrat pentru că are o conotație pozitivă, dar și una negativă în același timp. Pentru că oameni de treabă înseamnă și oameni de ispravă, ca să zic așa, dar și cum o și spune personajul lui Vasile Muraru, oameni de treabă, adică oameni de-ai noștri. Până la urmă, toată lumea se consideră de treabă, orice om crede că este de treabă. Și Putin se consideră om de treabă”.

Aproape un an și jumătate a durat castingul, mai mult ca de obicei din cauza pandemiei ”

B365.ro: Până acum ați câștigat mai multe premii internaționale, iar prestația lui Iulian Postelnicu, actorul care joacă personajul principal, este cu totul excepțională. V-ați gândit direct la Iulian Postelnicu atunci când ați citit scenariul?

Paul Negoescu, regizor: “Nu, nici nu știam că este moldovean. Inițial am început un casting în zona aceea Botoșani, Suceava, Iași, pe urmă am lărgit aria de căutare pentru actori din Republica Moldova, apoi în București. Târziu am aflat că Iulian Postelnicu este născut în Moldova, a copilărit la Focșani, și atunci l-am chemat. Un an și câteva luni a durat castingul, a durat mai mult din cauza pandemiei”.

Iulian Postelnicu face un rol remarcabil in „Oameni de treabă”. Foto credit: Ionuț Rusu.
Scena de acțiune a fost complicat de realizat din cauza atentatului de la Arad în care un om de afaceri a sărit în aer cu mașina”

B365.ro: Scena de acțiune a fost complicat de realizat?

Paul Negoescu, regizor: “A fost complicat din cauza unor aspecte la care nu mă așteptam. Am avut probleme cu vremea și asta ne-a dat destul peste cap. Aveam când soare, când ploaie, când vânt și ne era greu să păstrăm un racord. Am filmat Oameni de treabă pe bucăți și destul de amestecat, adică nu într-o ordine cronologică, noi fiind destul de pregătiți cu filmarea în sine. Un alt element neprevăzut a fost că fix cu câteva zile înainte să filmăm această secvență, una care a durat 5 zile, a fost un atentat de la Arad cu omul de afaceri care a sărit în aer cu mașina, iar Poliția a pus sechestru pe toate depozitele de arme și muniții din țară. Aveau ei o pistă că bomba ar fi pornit de la un depozit și nu am putut să luăm gloanțe pentru armele pe care le foloseam în film. A trebuit să ne drămuim puținele gloanțe pe care le aveam disponibile și nu am putut să facem decât multe repetiții în rest. Aveam 17 gloanțe și a trebuit să le folosim pe acelea”.

Iulian Postelnicu face un rol remarcabil in „Oameni de treabă”. Foto credit: Ionuț Rusu.
Povestea unui pierde vară” a fost un omagiu asumat adus lui Woody Alen

B365.ro: Presa internațională a scris că în “Oameni de treabă” aveți accente de Tarantino, așa cum a spus și despre “Povestea unui pierde vară” că este un film făcut în stilul lui cu Woody Allen. V-ați propus aceasta?

Paul Negoescu, regizor: “La Povestea unui pierde vară” a fost un omagiu asumat adus lui Woody Allen, până și fontul era asemănător cu cel pe care îl folosește Woody Allen. Acum nu a fost un omagiu asumat adus lui Tarantino, a fost o întâmplare mai degrabă. “Oameni de treabă” amintește de Tarantino prin simplul fapt că folosește umorul în secvențele de acțiune, dar aceasta nu a fost o intenție. Probabil că Tarantino ne-a inspirat într-un mod subconștient”.

Crina Semciuc in „Oameni de treabă”. Foto credit: Ionuț Rusu.
Cred că Oameni de treabă este un film care o să placă, pentru că are și umor și suspance: nu este un film la care să te plictisești”

B365.ro: Cum au primit străinii filmul și felul în care a fost realizat?

Paul Negoescu, regizor: “Întotdeauna străinii când văd un film românesc îl privesc cu mai puține nuanțe decât românii, la traducere se mai pierde”.

B365.ro: La ce să se aștepte publicul? Ce vor vedea?

Paul Negoescu, regizor: “Cred că Oameni de treabă este un film care o să placă, pentru că are și umor și suspance, adică nu este un film la care să te plictisești. Chiar dacă aparent nu spune ceva foarte atractiv -o poveste despre viața unui polițist la țară- sigur nu se vor plictisi, iar la final cred că vor pleca satisfăcuți de experiență. Dar da, este un film care are ceva special. Are și partea aceasta de instrospecție, dar are și acțiune și suspance. Cred că un spectator mediu va fi satisfăcut”.

Lumea spune că nu mai sunt actori ca altădată. Să vină să vădă filmul, să vadă că există actori foarte buni”

Paul Negoescu, regizor: “Filmul are și prestația aceasta remarcabilă a lulian Postelnicu, cred că va fi apreciat jocul actoricesc. În general, oamenii sunt nemulțumiți de filmele românești și zic că nu mai sunt actori ca altădată. Să vină să vădă filmul, să vadă că există actori foarte buni. Dacă vrea cineva să se convingă că avem actori foarte buni, să vină să vadă filmul. Nu o să aibă nimic de reproșat. Poate că o să spună că Poliția nu acționează așa în realitate, dar cum spuneam, este o poveste fictivă, nu este ca în viață”.

B365.ro: Dintre toate cele patru lungmetraje pe care le-ați semnat până acum care a fost cel mai complicat de realizat?

Paul Negoescu, regizor: “Fiecare a fost complicat în etapa lui. La primul (O lună in Thailanda) a fost complicat că era debut și nu aveam experiență, următorul a fost “Două lozuri” care a fost complicat pentru că a fost un film făcut fără bani, independent, cu mulți actori neprofesioniști în rolurile secundare, într-o convenție pe care o încercasem și nu prea știam prea bine cum o să iasă. Al treilea, „Povestea unui pierde vară”, a fost un film greu de făcut din punct de vedere al producției. “Oameni de treabă” iar a fost un film greu pentru că l-am filmat departe de București și ca logistică a fost complicat de gestionat. În plus, era un univers pe care nu-l cunoașteam și a trebuit să fac  muncă de documentare. Poate că întotdeauna ultimul film mi se pare că a fost mai greu pentru că îmi este cel mai proaspăt în minte, atâta tot”.

„Două lozuri” a fost complicat pentru că a fost un film făcut fără bani, independent, cu mulți actori neprofesioniști în rolurile secundare, într-o convenție pe care o încercasem și nu prea știam prea bine cum o să iasă”.

B365.ro: În concluzie, avem pentru ce să mergem la cinema.

Paul Negoescu, regizor: “Exact. Lumea să vină să vădă filmul și să-l judece. Publicul românesc are o prejudecată legată de filmele românești și de aceea aș prefera să comenteze după ce văd Oameni de treabă”.

Cookies