„Hai, Doamne-ajută să vină și 16-le!” Zilele în care crucea de la Piața Sfânta Vineri nu ajută să vină și tramvaiul care-ți trebuie

25 iun. 2024
4572 afișări
"Hai, Doamne-ajută să vină și 16-le!" Zilele în care crucea de la Piața Sfânta Vineri nu ajută să vină și tramvaiul care-ți trebuie. Sursa foto: Sanda/B365.ro

La capătul liniei 16, semnul crucii pare pus sugestiv pentru călătorii care așteaptă un tramvai care nu mai vine. Zi toridă de iunie nebun, cu 41 de grade resimțite la sol, stația burdușită de bătrâni care oftează a sfârșit, de parcă nu s-ar fi uitat toată ziua la televizoarele care urlă de cod roșu de caniculă.

Când tramvaiul 16 se lasă așteptat, întâmplare din zona Piața Sfânta Vineri

Aplicația Google Maps arată că tramvaiul 16 vine la și ’26, la și ’39 și la și ’54. În stația în care întorc și tramvaiele 14, 40 și 55, când următoarea garnitură se pune în mișcare bătrânii se întreabă între ei ce număr are cea care se apropie. Unul dintre ei abordează o tânără cu ochelari și o întreabă „Vine 16-le? Ăsta e 16?”. „Nu știu, că nu văd până acolo, tot 16-le îl aștept și eu de 20 de minute, dar nu mai vine”, răspunde fata rușinată.

Stația se aglomerează tot mai mult. Prin nebunia de evantaie improvizate din fostele pliante electorale și reviste de sudoku și cuvinte încrucișate, un domn citește meticulos dintr-o carte de rugăciuni. După fiecare pagină, se uită la crucea din centrul pieței Sf. Vineri, duce mâna frenetic la frunte, în mijlocul pieptului, într-un loc nedefinit din dreptul umărului drept și apoi în stânga. Îți dai seama că știe toți psalmii pe de rost la cât de repede dă paginile și la ce viteză are la făcut cruci. Dar, de fiecare dată, înainte să-și facă semnul sfânt, ridică privirea spre monumentul din fața lui. De lângă el, se aude o voce ironică, „Hai, Doamne-ajută să vină și 16-le!. „Doamne-ajută!”, răspunde omul în timp ce-și mai face o dată semnul crucii.

tramvai 16 sf vineri

Nu mai sunt locuri nici pe băncile din stație

Pe băncile din stație nu mai e loc, așa că o bătrână se așază la terasa cafenelei din spate:

Doar un pic stau și eu, maică, aici. Nu deranjează mama!. „Știu, doamnă, dar știți, nu e cârciuma mea, nu am voie, astea sunt regulile, când o să am cârciuma mea… ehe, o să las pe toată lumea!, răspunde spășit barmanul care ieșise s-o gonească pe femeie.

Se uită apoi cu milă la ea și se duce să-i aducă un pahar cu apă. Între timp, în stație sosește tramvaiul 55, iar bătrâna uită de oboseală și sare ca arsă ca să apuce să urce, sub privirile băiatului care ieșise cu un pahar mare de apă plin cu gheață. Ridică din umeri, se așază la o masă și savurează paharul cu apă pregătit pentru bătrână. Oricum afară e prea cald, iar pe terasă nici vântul nu suflă a clienți.

Așteptarea continuă, evantaiele flutură, se oftează cu patos, tramvaiul 16 nu mai apare. Oamenii întreabă vatmanii ce se întâmplă, iar unul dintre ei le dă asigurări că nu e nicio problemă și că se circulă normal. Între timp mai trece un 55, două tramvaie 40, un 14 și două numere 17 care pleacă aproape goale, iar oamenii rămân să-și ia vitamina D în stație, așteptând un tramvai care nu mai vine.

Între timp, pe aplicație apare un anunț mare: „Linia 16 funcționează doar în zilele lucrătoare. Utilizați linia 17 în weekend-uri și zile libere.

Cookies