Guvernul vrea să dea ordonanţă pentru majorarea salariilor bugetarilor UPDATE

de:
06 apr. 2016
0 Afișari
Guvernul vrea să dea ordonanţă pentru majorarea salariilor bugetarilor UPDATE

UPDATE OUG privind salariile din sectorul public, care va fi discutată peste o săptămână de Guvern, va aduce majorări de până la 20%, în medie, creşterea fiind de 5% a fondului de salarii, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu. Suciu a precizat, în conferinţa de presă de la finalul şedinţei de Guvern de miercuri, că OUG privind salariile din sectorul bugetar va fi prezentată săptămâna viitoare de către ministrul Muncii, Ana Costea.

El a spus că, probabil, la începutul săptămânii viitoare, proiectul de ordonanţă va fi public. Până atunci, ministrul Muncii va avea întâlniri cu reprezentanţii confederaţiilor sindicale.

Dan Suciu a spus că, prin adoptarea acestei OUG, vor apărea modificări în principal în jumătatea inferioară a grilei de salarizare, adică vor creşte în special salariile mici.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat că majorările vor fi de până la 20%, cum va fi cazul asistenţilor sociali. În medie, creşterea este de 5% a Fondului de salarii, a menţionat Suciu, citat de news.ro

El a subliniat că, în plus, în această OUG baza de calcul este salariul minim pe economie majorat de la 1 mai, care va ajunge la 1.250 de lei. Dan Suciu a spus că impactul bugetar pentru acest an, urmare a acestor majorări, va fi de 500 milioane de lei. 

Majorările vor intra în vigoare la 1 august, astfel că primele salarii majorate vor fi încasate din septembrie.

Executivul discută un proiect de ordonanţă de urgenţă care să corecteze problemele de salarizare din sectorul bugetar, mai ales în ceea ce priveşte partea inferioară a grilei, adică a salariilor mici, a anunţat premierul Dacian Cioloş, la începutul şedinţei de Guvern.

„Vom veni cu o mobilizare bugetară pe care ne-o putem asuma pentru prima jumătate a acestui an şi în 2017. Obiectivul este corectarea părţii inferioare a grilei de salarizare, fiindcă există suprapuneri între clasele salariale de jos„, a afirmat Cioloş, citat de evz.ro.

Totodată, Guvernul intenţionează să repare şi problemele care apar din cauza faptului că funcţionari care au aceleaşi responsabilităţi au salarii diferite doar pentru că s-au angajat în altă perioadă, astfel încât aceştia merg în justiţie şi câştigă procesele.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Legii salarizării actuale va intra în dezbaterecu partenerii sindicali, ţinta fiind adoptarea ei în următoarea şedinţă de guvern, de săptămâna viitoare, pentru ca noile prevederi să se aplice din a doua jumătate a anului.

Pe de altă parte, Dacian Cioloş a anunţat că Guvernul va lansa în perioada următoare în dezbatere publică un proiect de lege privind salarizarea unitară, care să se aplice din 2018.

„Vrem o salarizare unitară corelată cu reforma administraţiei publice. Din punct de vedere politic va fi dificil să obţinem acum o abordare multianuală, dar vrem măcar să îl punem în dezbatere publică. Îl vom discuta în guvern în perioada următoare, apoi va intra în dezbatere cu sindicatele şi societatea civilă. Până în 2018 venim cu corecturile şi rezolvarea acestor inechităţi prin ceea ce ne permitem din punctual de vedere al guvernului”, a mai declarat premierul Dacian Cioloş.

Cookies