Guvernul a dat ISU puterea deplină să închidă cluburile care nu respectă normele de siguranţă

de:
03 nov. 2015
0 Afișari
Guvernul a dat ISU puterea deplină să închidă cluburile care nu respectă normele de siguranţă

UPDATE: După şedinţa de Guvern de marţi, Raed Arafat, secretar de stat în MAI a făcut următoarele declaraţii:

„Au fost adoptate 2 acte normative care ne vor permite să desfăşurăm controalele, care vor aplica măsurile normative luate în acest an în iunie, iulie 2015. Legea 307 a fost modificată. Modificările duc la înăsprirea amenzilor şi crearea condiţiilor de a putea opri pe cineva dacă nu respectă regulile. Cei care nu respectă regulile nu vor putea funcţiona fără autorizaţie de la pompieri, pentru că atunci devine infracţiune.

În hotărârea de Guvern se precizează că se fac verificări la societăţile care se ocupă cu comerţ, cultură sau turism. Prin hotărâre se stabileşte că nu se poate depăşi numărul de utilizatori prevăzut în construcţie. Nu vor avea voie să primească peste 10% faţă de capacitatea declarată. La autorizaţie se precizează o cifră maximă, la care se poate permite maxim 10% în plus. Dacă în sala respectivă se descoperă peste cifra admisă se duce la retragerea autorizaţiei pentru 60 zile. În afară se numără persoanele care intră şi ies, pentru că se calculează ieşirile în caz de urgenţă.

Dacă e prea aglomerat şi nu sunt ieşiri suficiente, oamenii se calcă în picioare. 

Concret, cei care nu deţin autorizaţii de securitate la incendiu sunt clasificaţi astfel:

– nu are autorizaţie la incendiu, dar a obţinut toate actele de autorizare necesare, are totul, dar nu şi hârtia, se dă amendă 50-100.000 lei, dar se dă perioadă de intrare în legalitate, fără închiderea punctului de lucru, se dă termen pentru obţinerea documentelor. Termenul e unul scurt, 1 – 2 luni, ca la următorul control să fie totul ok.

– nu are autorizaţia de securitate la incendiu, dar a obţinut toate actele şi avizele necesare, dar are încălcări grave, care se descoperă în timpul controlului – amendă şi închidere. Printre neregulile grave se regăseşte şi cazul în care ţi s-a zis că trebuie să ai 2 ieşiri la incendiu, dar ai doar una.

– nu are documente de autorizare de securitate la incendiu şi niciun alt document obţinut – atunci se dă amendă şi închidere.

Asta e hotărârea de Guvern

În ceea priveşte Ordonanţa de Urgenţă, s-a făcut o singură modificare la Legea 307, care prevede că închiderea propriu-zisă şi sigilarea se face direct de ISU. 

Va fi o aplicare mult mai rapidă a legii. Până acum pompierii nu puteau să închidă. Va deveni infracţiune şi cel care nu respectă condiţiile impuse de pompieri riscă proces penal, dar şi închiderea cu sigiliu, iar ruperea sigiliului e din nou caz penal.

Hotărârea de Guvern are un mers normal în societate, a fost pregătită pentru aprobare şi s-a aprobat.

Avem o lege. Îmi pare rău că actul secundar, care era în curs de clarificare, nu a putut fi aprobat înainte de această tragedie.

Declaraţia pe propria răspundere a fost anulată demult pentru incendii. În 2007, la solictarea ISU, s-a ridicat posibilitatea existenţei declaraţiei pe propria răspundere.

În cazul clubului Colectiv, proprietarii au declarat că va fi bar, restaurant cu 80 locuri pe scaune, nu club. Nu era conformă cu realitatea declaraţia lor. I s-a dat aviz pentru restaurant, bar, pentru 80 locuri pe scaune, pentru asta nu s-a dat documentaţia de la pompieri.

Procurorii lucrează, vom vedea concluzia lor.

Se vor face controale atât la sesizări, vor face şi controale planificate şi controale inopinate, inclusiv noaptea vor verifica, pentru că numai aşa pot vedea dacă se respectă numărul de persoane permise în club. Unii au pus afişe cu „petrecere privată”, însă inclusiv în aceste localuri vor putea intra pompierii. Se aprind luminile, se opreşte petrecerea. Aici vine responsabilitatea cluburilor să asigure acest lucru. Peste tot se controlează dacă sunt minori şi numărul celor care intră şi ies ca să nu depăşească numărul de persoane.

Dacă nu era săptămâna asta, era săptămâna viitoare.

Am făcut modificarea legislativă pentru că am modificat legea în 15 iunie 2015. Se discută aceste lucrări, sunt foarte multe acte normative”, a spus Raed Arafat. 

„Suntem într-un moment care implică măsuri speciale. E o combinaţie de iresponsabilitate şi lăcomie din partea celor care au astfel de activităţi comerciale şi birocraţie. Schimbăm guverne, miniştri, dar sunt funcţionari de 5-10-20 de ani, care rămân tot acolo şi plimbă hârtii. Adoptăm azi ordonanţa de urgenţă prin care dăm direct putere celor de la ISU să verifice aceste localuri, să le verifice din punct de vedere al condiţiilor privind protecţia incendiilor, a catastrofelor, să le închidă cu sigiliu, definitiv sau temporar, şi să ia măsuri până se conformează. Nu închidem toate cluburile, ci doar pe acelea care nu respectă legea, ca să nu se mai întâmple asemenea tragedii. Poate încercăm să rezolvăm lupta cu birocraţia. Aud în fiecare zi cereri de măriri de salarii, dar se fuge de responsabilitate. Vor fi măriri de salarii când o să fie mai multă competenţă şi mai multă responsabilitate. Nu am evoluat în ultimii 25 de ani prea mult, ci, dimpotrivă, am regresat, pentru că avem mai multă birocraţie şi mai puţină responsabilitate. Prin această ordonanţă ISU va închide cu sigiliu localurile şi cluburile care pun în pericol vieţile clienţilor, până la momentul la care se vor conforma. Nu închidem toate cluburile din ţară, ci doar acelea care tind să devină cimitire, cum s-a întâmplat vineri”, a anunţat premierul Victor Ponta, în şedinţa de Guvern de marţi.

În cadrul aceleiaşi şedinţe, şeful Executivului a precizat că se aprobă sprijin pentru familiile victimelor din tragedia din clubul Colectiv. 

În aceeaşi şedinţă de Guvern, premierul a precizat că se adoptă şi ordonanţa de urgenţă pentru punctul de migraţie. „Să nu uităm de celelalte provocări pentru România şi pentru Europa”, a mai spus Ponta.

Guvernul vrea să dea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) puterea să închidă cluburi, indiferent dacă au sau nu autorizaţie de la pompieri. Proiectul de act normativ ar putea fi aprobat în şedinţa de marţi şi vizează regimul cluburilor, a anunţat premierul Victor Ponta la reuniunea grupului de lucru de la Palatul Victoria.

Executivul intenţionează să aprobe în şedinţa de guvern o hotărâre prin care Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă poate controla, amenda şi închide toate localurile care nu corespund normelor de siguranţă.

Este vorba atât de localurile care au autorizaţie de funcţionare, cât şi de cele care nu deţin o astfel de autorizaţie.

Clarificarea acestui aspect este necesară deoarece la ora actuală paradoxul face ca autorităţile să nu poată lua măsura legală a închiderii împotriva acelor locale care funcţionează fără autorizaţie.

Se discută şi despre posibilitatea modificării legislaţiei pentru ca localurile să nu mai poată obţine aprobare de funcţionare pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere din partea patronilor privind condiţiile de siguranţă oferite clienţilor, scrie romania-actualitati.ro.

Prin modificarea normativelor se doreşte şi stabilirea unor amenzi între 50 şi 100.000 de lei pentru localurile care nu funcţionează corespunzător.

Între timp, ISU face apel la populaţie pentru găsirea barurilor şi cluburilor ce nu apar în evidenţa pompierilor.

Cookies