Guvernul vrea să crească preţul la gaz pentru populaţie cu 8,8%, din aprilie, sub recomandările FMI

de:
23 feb. 2015
0 afișări
Guvernul vrea să crească preţul la gaz pentru populaţie cu 8,8%, din aprilie, sub recomandările FMI

„Propunerea Guvernului este de creştere la 58 de lei/MWh, de la 1 aprilie” a spus Havrileţ, citat de Economica.net. Momentan, preţul pentru gazul din producţia internă pentru populaţie este de 53,3 lei, după ce fostul ministru al Energiei a reuşit să amâne aplicarea calendarului de liberalizare. Dacă FMI va accepta propunerea Guvernului, preţul gazelor pentru populaţie va creşte cu 8,8%, de la 1 aprilie, mai puţin decât creşterea solicitată de experţii Fondului: 62 de lei, adică o creştere de 16,3%.

Având în vedere că preţul gazului ca marfă contează în proporţie de 46% în preţul final plătit de consumatorul casnic, majorarea facturi la gaz ar fi de 4,4% în varianta Guvernului şi de 8%, în varianta FMI, dacă celelalte componente de preţ(distribuţie, transport, marja furnizorului) rămân aceleaşi.

Guvernul Ponta s-a angajat că începând din aprilie vor reuși să prezinte un calendar de liberalizare a pieței de gaz pentru consumatorii casnici, dar nu a fost de accord cu propunerea initială a Fondului.

Calendarul de creştere a preţurilor la gazele livrate populaţiei, care presupunea liberalizarea până în anul 2018, a fost îngheţat de fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, anul trecut.

Continuarea pe Economica.net.

Cookies