Guvernul va continua să schimbe prefecţii. Cioloş, chemat să dea explicaţii în Parlament

de:
25 feb. 2016
0 Afișari
Guvernul va continua să schimbe prefecţii. Cioloş, chemat să dea explicaţii în Parlament

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, a anunțat, miercuri, că procesul de disponibilizare a prefecţilor continuă, iar Guvernul caută şi evaluează persoane care au capacitatea de a deţine funcţia de prefect.

„Astăzi nu, procesul însă continuă. Suntem în evaluare, nu a prefecţilor care vor fi disponibilizaţi, ci căutăm acele persoane care pot ocupa şi care pot conduce judeţele şi Guvernul să aibă încredere în capacitatea lor de a deţine această poziţie”, a declarat Suciu.

În plin proces de schimbare a prefecţilor, premierul Dacian Cioloș a fost chemat în plenul Camerei Deputaților, la inițiativa grupului parlamentar ALDE, la „Ora prim-ministrului”, pentru a explica criteriie avute în vedere în desemnarea noilor prefecți.

”Ora prim-ministrului” a fost programată inițial să se desfășoare pe 7 martie, dar, pentru că premierul este plecat atunci la Bruxelles, dezbaterea va avea loc pe 14 martie, potrivit Agerpres. Cioloș va fi prezent pe 14 martie, în plenul Camerei Deputaților, la „Ora prim-ministrului”.

Întrebat dacă lipsa unei decizii în şedinţa de miercuri a Guvernului are legătură cu solicitarea ALDE ca premierul să vină în Parlament, pentru a da explicaţii după disponibilizările de săptămâna trecută, Dan Suciu a negat.

„Nu, n-are nicio legătură. Pur şi simplu există la nivelul Guvernului mai multe propuneri pentru diferite funcţii. Facem aceste evaluări pe baza unei competenţe profesionale dovedite”, a explicat Suciu.

Potrivit secretarului Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, grupul parlamentar ALDE este cel care a solicitat ca premierul să vină în plenul Camerei Deputaților pentru dezbaterea pe tema criteriilor în desemnarea noilor prefecți.

„ALDE solicită prezenţa lui Dacian Cioloş în Parlament pentru a ne prezenta care au fost criteriile în desemnarea noilor prefecţi. Au promis prefecţi tehnocraţi, dar au numit în funcţii oameni ai PNL. Să ne aducem aminte că nu mai departe de luna ianuarie, cei din PDL-PNL îl somau pe domnul Cioloş să schimbe toţi prefecţii, motivând că aceştia au fost numiţi de Guvernul Ponta. Evident, prin somaţiile publice repetate ale celor din PNL, aceştia urmăreau impunerea, chiar înainte de alegerile locale, a unor membri de partid sau persoane apropiate partidului prezidenţial. De asemenea, faptul că la nici 24 de ore după ce a dovedit că nu are nici cea mai mică susţinere politică în Parlament, actualul guvern pare că simte pericolul unei moţiuni de cenzură şi decide să le facă pe plac celor din PNL, prin numirea, în anumite judeţe, de prefecţi cu simpatii politice”, declara, vineri, copreşedintele ALDE, Daniel Constantin, potrivit unui comunicat de presă, citat de Mediafax.

Nouă prefecți au fost schimbați în urma hotărârilor, adoptate săptămâna trecută, joi, în ședința de Guvern, după ce premierul s-a arătat nemulţumit de activitatea oficialilor din administraţie.

Cookies