ÎN BUCUREȘTI

Guvernul României asigură finanţarea parţială a competiţiei „Solar Decathlon Europe” din 2023, de la Bucureşti

Guvernul României va asigura, parţial, sprijinul financiar pentru organizarea competiţiei "Solar Decathlon Europe" din 2023, ce avea loc la Bucureşti, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.

Ministrul Mediului anunță că autoritățile vor asigura finanţarea parţială a competiţiei „Solar Decathlon Europe” din 2023, de la Bucureşti.

Mesajul ministrului Mediului

„Dacă avem asemenea iniţiative (construcţia de case verzi, n.r.), dacă avem tineri care visează frumos şi universităţi care le dau suportul necesar, dacă avem rectori care cred în aceste iniţiative şi universităţile, indiferent de domeniu, vin şi caută soluţiile noi pentru această lume nouă, cu siguranţă România va reuşi. Vom reuşi să organizăm asemenea competiţii internaţionale în România. Este ca şi cum am avea un Campionat Mondial sau European.

Cu siguranţă că suntem mult mai receptivi câteodată la Campionatul European de Fotbal, pentru că ne-am obişnuit să fim în tribune, să susţinem echipa naţională. Dar această echipă naţională formată din tineri cercetători, studenţi cu viziune şi cu voinţă de a face ceva este la fel de importată ca orice altă echipă naţională care reuşeşte până la urmă să aducă în România o asemenea competiţie.

Ministerul Mediului va susţine această echipă şi această iniţiativă, alături de colegii noştri din celelalte ministere. Ieri (miercuri, 7 aprilie 2021, n.r.), în şedinţa de Guvern, pentru prima lectură am prezentat un Memorandum prin care propunem ca Guvernul să fie de acord cu susţinerea acestui eveniment internaţional în România (Solar Decathlon Europe – 2023, la Bucureşti, n.r.). Urmează ca săptămâna viitoare să aprobăm acest Memorandum formal, după care vom elabora o Hotărâre de Guvern şi vom asigura, parţial, sprijinul financiar pentru realizarea acestei competiţii”, a declarat Tanczos.

Reducerea consumului de energie la nivel UE

Ministrul de resort a făcut referire şi la ţintele de reducere a consumului de energie, stabilite la nivelul Uniunii Europene, până în anul 2050.

„Pentru orice profesor, pentru orice rector, pentru orice universitate este o mândrie să aibă asemenea studenţi tineri care visează frumos şi fac eforturi concrete pentru a-şi realiza visul. Domeniul despre care vorbim astăzi este unul extrem de interesant. Eu astăzi am venit cu o Dacia Spring, o maşină nouă care face parte din lumea nouă în continuă schimbare şi depinde doar de noi dacă ne aliniem acestor schimbări, dacă suntem suficient de atenţi ca să observăm ce se întâmplă în jurul nostru şi dacă susţinem aceste iniţiative. Pentru a ajunge în 2050 la o reducere cu 80% a consumului de energie în clădiri la nivelul Uniunii Europene, fiecare stat-membru trebuie să facă eforturi extraordinare.

Ţintele sunt şocante. Ca să economiseşti prin tehnologie, prin inovaţie, prin cercetare 80% din consumul de energie este o ţintă extrem de ambiţioasă, dar va fi obligatorie la un moment dat şi pentru noi. Vedem zi de zi ce se întâmplă cu acele ţinte care sunt stabilite la nivelul Uniunii Europene şi sunt extrem de greu de respectat şi de realizat în România”, a subliniat demnitarul.

Capitala României va găzdui ediţia din anul 2023 a competiţiei caselor de solare „Solar Decathlon Europe”.

Până atunci, România va fi reprezentată la ediţia din 2021 a concursului internaţional, ce va avea loc în Germania, la Wuppertal, de către echipa ONG-ului EFdeN, cu un nou proiect de casă solară ce urmează să fie dezvoltat în următorii doi ani. EFdeN este una dintre cele 18 echipe participante din 11 ţări, respectiv: România, Germania, Franţa, Spania, Olanda, Thailanda, Taiwan, Danemarca, Cehia, Suedia şi Ungaria.

Grupul care reprezintă ONG-ul este singura echipă din România care se califică la trei ediţii „Solar Decathlon”: Versailles (2014), Dubai (2018) şi Wuppertal (2021).

La ediţia anterioară a „Solar Decathlon”, ce a avut loc în noiembrie 2018, în Dubai, EFdeN a participat cu proiectul de casă solară EFdeN Signature, realizată de o echipă formată în special din studenţi. Casa are o suprafaţă de 75 de metri pătraţi utili şi este compusă din dining, living, un dormitor, o baie şi o bucătărie. Imobilul este 100% electric, iar energia este produsă cu ajutorul panourilor fotovoltaice, care sunt dispuse pe acoperişul casei. Preţul casei se ridică la 300.000 de euro.

Solar Decathlon este cea mai importantă competiţie de locuinţe sustenabile din lume şi a luat naştere în 2011 în Statele Unite ale Americii. În 2012, echipa PRISPA a fost prima echipă din România calificată la Solar Decathlon (ediţia Madrid), iar în 2014 echipa EFdeN a participat la ediţia Versailles cu casa care, la ora actuală, este Centru de Cercetare a Condiţiilor de Confort.

Până în prezent, echipa EFdeN a câştigat peste 35 de premii.

EFdeN este singurul ONG din România care dezvoltă locuinţe solare cu scop educaţional şi de cercetare, alături de produse sustenabile şi module educaţionale atât pentru studenţi, specialişti, cât şi pentru publicul larg. Proiectul de voluntariat funcţionează pe bază de parteneriate strategice şi sponsorizări.

ONG-ul a fost fondat în anul 2013 de către un grup de tineri pasionaţi, alături de Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti şi Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”.

Potrivit informaţiilor de pe pagina proprie de internet, în ultimii cinci ani şi jumătate, peste 550 de studenţi, absolvenţi, masteranzi şi doctoranzi au făcut parte din echipa EFdeN.

Entitatea este organizată în 11 departamente, printre care: urbanism, arhitectură, inginerie, comunicare, parteneriate şi horticultură. În ultimii ani, au fost acumulate peste 350.000 de ore de voluntariat, timp în care s-au efectuat cercetări, au fost proiectate şi construite două case solare şi eficiente energetic.

EFdeN şi Energy Endeavour Foundation (EEF) au organizat, joi, o conferinţă de presă în care au anunţat oficial calificarea Bucureştiului ca oraş-gazdă a evenimentului Solar Decathlon Europe 2023 – competiţia internaţională a caselor solare.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button