Guvernul pregăteşte desfiinţarea a patru institutuţii culturale din Capitală

de:
16 sept. 2013
0 Afișari
Guvernul pregăteşte desfiinţarea a patru institutuţii culturale din Capitală

Guvernul pregateste reorganizarea Operei Nationale din Bucuresti, proces ce presupune „fuziunea prin absorbtie cu Teatrul National de Opereta „Ion Dacian”, cu Centrul National al Dansului Bucuresti, cu Centrul National de Arta „Tinerimea Romana” si cu Teatrul National de Opera si Balet „Oleg Danovski” din Constanta, institutii ce ar urma sa se desfiinteze”, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern postat pe site-ul Ministerului Culturii si Patrimoniului National, informează HotNews.ro.

„Avand in vedere domeniile de activitate conexe ale acestor institutii de spectacole, necesitatea asigurarii functionarii coerente, concertat a acestor institutii, precum si necesitatea reducerii cheltuielilor bugetare, se impune infiintarea unei institutii publice care sa gestioneze in mod integrat si coerent aceste subdomenii prin reorganizarea acestora prin fuziunea prin absorbtie, cu reducere de personal”, se mai arata in documentul citat.

Ce prevede proiectul de Hotarare de Guvern ce vizeaza reorganizarea Operei Nationale:

Managerul Operei are dreptul sa depuna un nou proiect de management adaptat noii forme organizatorice a institutiei, in termen de 45 de zile de la aprobarea regulamentului de organizare si functionare pentru punerea in aplicare a reorganizarii.

Personalul institutiilor desfiintate se preia si va fi incadrat in limita numarului maxim de posturi aprobat pentru Opera, beneficiind de drepturile salariale acordate, potrivit legii, pentru categoriile de functii din cadrul institutiei publice.

Se autorizeaza Ministerul Finantelor Publice sa introduca modificarile in structura bugetului de stat si in bugetul Ministerului Culturii pe anul 2013 corespunzator prevederilor prezentei hotarari, la propunerea ordonatorului principal de credite, in baza protocoalelor de predare-preluare.

Avand in vedere domeniile de activitate conexe ale acestor institutii de spectacole, necesitatea asigurarii functionarii coerente, concertat a acestor institutii, precum si necesitatea reducerii cheltuielilor bugetare, se impune infiintarea unei institutii publice care sa gestioneze in mod integrat si coerent aceste subdomenii prin reorganizarea acestora prin fuziunea prin absorbtie, cu reducere de personal.

Realizarea acestei reorganizari prin fuziunea prin absorbtie este necesara si oportuna atat din punct de vedere artistic, din punct de vedere al managementului resurselor, cat si din punct de vedere al imaginii acestor institutii.

Managementul comun aduce o serie de oportunitati din punct de vedere economic, al resurselor, precum si din punct de vedere strategic. Principalul avantaj este dat de viziunea centralizata atat asupra activitatii artistice, cat si asupra resurselor implicate. La nivel administrativ va avea loc o diminuare in necesarul de personal (departamentele TESA de tip contabilitate, resurse umane, juridic). Totodata, functiile de conducere vor fi comune tipurilor de activitati artistice. In prezent institutiile supuse reorganizarii cumuleaza un numar de 1023,5 posturi. In urma unirii celor doua institutii, conform cu analizele de la acest moment, estimam o scadere de cca. 45 posturi, din departamentele TESA si tehnic si la nivelul functiilor de conducere. Astfel, aspectele legate de redimensionarea aparatului administrativ si de conducere vor duce pe de-o parte la eficientizarea efortului legat de resursa umana, dar si la o viziune manageriala uniforma si echilibrata.

Din punct de vedere economic, centralizarea presupune optimizarea cheltuielilor prin evitarea dublajelor legate atat de activitate, cat si de resursele implicate, iar cresterile cu privire la volumul activitatii si monopolizarea activitatii muzicale, aduc posibilitatea optimizarii si renegocierii costurilor pentru servicii externalizate si colaboratori, se mai precizează în documentul citat.

Cookies