Guvernul lasă Capitala fără ajutor la încălzire. „Bucureștiul este pe marginea prăpastiei”. Primarii de sectoare sar în apărarea lui Nicușor Dan

22 dec. 2021
1969 Afișari
Guvernul lasă Capitala fără ajutor la încălzire. „Bucureștiul este pe marginea prăpastiei”. Primarii de sectoare sar în apărarea lui Nicușor Dan
Guvernul lasă Capitala fără ajutor la încălzire. „Bucureștiul este pe marginea prăpastiei”. Primarii de sectoare sar în apărarea lui Nicușor Dan

Doi primari de sectoare, de la USR și PNL, îi dau dreptate primarului general al Capitalei, Nicușor Dan, că Bucureștiul este pe marginea prăpastiei fără ajutorul financiar de la Guvern pentru plata subvenției la gigacalorie, după ce în bugetul de stat pe 2022, care se află zilele acestea în dezbatere la Parlament, acești bani nu au fost prevăzuți.

Primarii de la sectoarele 2 și 6, Radu Mihaiu și Ciprian Ciucu, reacționează la apelul disperat lansat ieri de primarul general Nicușor Dan că municipalitatea va intra în incapacitate de a asigura serviciile publice pentru care este mandatată, dacă legea bugetului de stat pe 2022 nu se va modifica.

Primarul USR al Sectorului 2, Radu Mihaiu, acuză Guvernul că condamnă Bucureștiul la frig și faliment, în timp ce Cipiran Ciucu, edilul PNL de la Sectorul 6, trage un semnal de alarmă că, în acest moment, ”Capitala este pe marginea prăpastiei”. Chiar dacă fac parte din partide diferite, cei doi edili văd pericolul ca Bucureștiul să fie condamnat la subdezvoltare.

„Ceea ce a prezentat ieri primarul general este în esenta adevărat, prin aprilie, Primăria intră în incapacitate de plată, dacă nu se va face ceva, transformăm primaria în agentie de plăti și noi plecăm acasă”, a afirmat Ciprian Ciucu, într-o conferință de presă a reprezentanților PNL din București.

„Scoaterea la liman a capitalei e din start o misiune dificilă, dar adunând efortul financiar generat de DUBLAREA prețului gigacaloriei, devine o misiune imposibilă. Era nevoie de sprijin guvernamental pentru a depăși criza energiei. Sprijin pe care alte municipii l-au primit deja. Bucureștenii însă au primit 0 (zero).”, a spus și primarul de la 2, Radu Mihaiu, pe Facebook.

Apelul disperat al lui Nicușor Dan și ce spune primarul S2 USR Radu Mihaiu

Primarul general Nicușor Dan a lansat ieri un apel disperat către Guvern și Parlament să introducă ajutorul pentru subvenția gicacaloriei din București, în caz contrar Primăria Municipiului Bucureşti va ajunge în imposibilitate de a asigura serviciile publice.

Veniturile reale ale Primăriei Municipiului Bucureşti în anul 2022 vor fi la jumătate din veniturile reale ale Primăriei Municipiului Bucureşti pe 2021, așa cum arată în acest moment bugetul național, a declarat Nicușor Dan. Veniturile nu sunt tăiate, dar cum subvenția pentru termie a crescut de la 1 miliard la două, banii rămași pentru cheltuieli curente și investiții sunt mai puțini, respectiv 1 miliard față de două în 2021.

„De ani de zile Bucureștiul atârnă de un fir de ață având un buget care se termină înainte să înceapă orice. Pentru că s-au adunat în timp subvenții de tot felul și s-au acumulat cheltuieli cronice ce nu pot fi destructurate pe termen scurt.”, a spus Radu Mihaiu, care adaudă că nu e corect față de locuitorii capitalei. „Deși bucureștenii produc mare parte din veniturile țării, vor ajunge să trăiască într-o ruină tocmai când cuvântul de ordine ar trebui să fie DEZVOLTARE.”, mai adaugă acesta.

„Guvernul joacă soarta bucureștenilor la poker politic. Și pierdem toți.”, conchide acesta.

Ciucu: Este corectă poziția primarului Nicușor Dan, dar nu poți cere bani de la Guvern când te duci cu mâinile în buzunar

Ciprian Ciucu, primarul S6 și președintele PNL, afirmă că este adevărat ceea ce susține primarul general că Bucureștiul va ajunge în incapacitate de administra orașul. Pe de altă parte, el îi propune edilului general să ceară bani de la Guvern după ce va prezenta un plan de reducere a cheltuielilor la nivelul Primăriei Municipiului București (PMB).

„Ca să mergem să cerem bani de la Guvern, trebuie să venim cu un plan de reformă a primăriei și de reducere a cheltuielilor.”, a spus Ciucu, care a menționat că PNL își asumă să facă un plan de reforme.

„Ceea ce a spus Nicușor Dan despre buget este adevărat (în cazul în care PMB e nevoită să plătească subvenție dublă pentru încălzirea centralizată – n.r.). Pe vremea Gabrielei Firea, subvențiile reprezentau o treime din buget. Acum reprezintă două treimi. Vorba lui Cătălin Deaconescu (secretarul general al PNL București – n.red.): așa mai bine transformăm PMB în agenție de plăți si plecăm acasă.

Însă nu are dreptate Nicușor Dan când spune că au început reformele în PMB. Da, colegii liberali din CGMB și cei de la USR au închis câteva companii municipale. Dar nu a început reforma”, a precizat Ciprian Ciucu, într-o conferință de presă susținută miercuri la sediul PNL București.

„Bugetul (PMB – n.red.) se poate echilibra prin tăieri de cheltuieli. Aici nu am ajuns. Sunt instituții care aproape că nu-și justifică existanța, în condițiile în care Bucureștiul e în pragul falimentulul. Trebuie comasări de instituții, restructurări.”, a precizat Ciprian Ciucu, care a anunțat că PNL va propune un astfel de plan de restructurare a Primăriei Capitalei.

 

Cookies