Guvernul Cioloș a depus jurământul. Iohannis: Vă felicit pentru curaj!

de:
17 nov. 2015
0 afișări
Guvernul Cioloș a depus jurământul. Iohannis: Vă felicit pentru curaj!

Guvernul Cioloș depune jurământul de învestitură în funcţie, după ce a primit marţi votul de încredere al Parlamentului.  Dacian Cioloș va prelua mandatul de prim-ministru, marți, la ora 20,00, la Palatul Victoria, informează Biroul de presă al Guvernului.

DISCURSUL LUI KLAUS IOHANNIS:

– Societatea se schimbă, societatea românească s-a schimbat, societatea de astăzi are alte așteptări decât societatea de acum zece ani sau de cat cea de imediat după revoluție. Se schimbă așteptările față de clasa politică. Și dacă diferența dintre așteptări și realități devine prea mare intrăm în criză. Mulți au vorbit zilele acestea despre criza în care ne aflăm. Mulți au vorbit, puțini au definit-o.

– S-a spus că nu am avut o criză guvernamentală, că nu avem criză parlamentară și nici măcar o criză politică. Și atunci se pune întrebarea: dar ce fel de criză avem? Avem cea mai gravă criză: criză de incredere a cetățeanului față de politicianul pe care l-a ales să îi reprezinte interesele.

– Această criză de încredere ne-a adus în situația în care ne aflăm acum. Am vorbit mult cu oameni politici, cu oameni din stradă cu societatea civilă. Protestatarii mi-au spus că sunt nemulțumi de clasa poitică, că vor altă clasă politică. Politicienii au spus că au înțeles solicitările dar că politică fără partide politice nu se poate. Este adevărat: politică fără partide politice nu se poate, dar într-o democrație nici fără popor nu se poate.

– Dacă politicienii se îndepărtează de alegători se ajunge la o situație similară cu cea în care am ajuns astăzi. Constatăm o înstrăinare din ce în ce mai profundă înttre alegători și clasă politică. Așa se face că niciun partid nu a venit să propună un politician pentru funcția de prim ministru. Așa am ajuns eu să propun un independent pentru funcția de prim-ministru cu recomadarea de a pregăti un Guvern independent politic.

– Acest guvern este o șansă pentru România. Pentru că în timp ce acest guvern va guverna, partidele politice vor avea ocazia să se reconecteze la alegători. Ar fi excepțional dacă partidele politice ar folosi această oportunitate pentru a-și defini programe atractive în așa fel încât după alegerile parlamentare să avem partide care să își reprezinte alegătorii și care va putea să construiască România prosperă și puternică pe care ne-o dorim cu toții.

– Dle premier, onoroati membri ai Guvernului, va felicit pentru ca ati primit un vot hotarat Da in Parlament, dar va felicit pe fiecare pentru curajul de a prelua acest portofoliu. Nu e usor

– Politicienii mai devreme sau mai tarziu va vor spune ca nu ii reprezentanti. E o eroare fundamentala. Acest Guvern are absolut toata legitimitatea, a primit-o prin votul de investitura. 

– Puteti sa mergeti drepti inainte, sa va puneti in practica proiectele, in folosul Romaniei. Acest Guvern e un pas inspre clasa politica reconectata la alegator, inspre clasa politica pe care si-o doresc oamenii

– Va dura un an de zile, folositi acest an din plin. Un an este putin, foarte putin in politica, dar e suficient de lung pentru a guverna Romania bine, pentru a asigura un cadru foarte bun pentru alegerile locale si parlamentare si pentru partidele politice care doresc sa se reformeze.

Lista completă a Guvernului Cioloș:

– Costin Grigore Borc, vicepremier, ministru al Economiei
– Vasile Dâncu, vicepremier si ministru al Dezvoltării și Administrației.
– Lazăr Comănescu, ministru Afaceri Externe.
– Mihnea Motoc, ministrul Apărării Naționale.
– Petre Tobă, ministrul Afacerilor Interne.
– Anca Paliu Dragu, ministrul Finanțelor.
– Raluca Prună, ministrul Justiției
– Dan Marian Costescu, ministrul Transporturilor
– Adrian Curaj, ministrul Educației si Cercetării
– Claudia Ana Moarcaș, Ministerul Muncii.
– Patriciu Achimas-Cadariu, ministerul Sănătații
– Achim Irimescu, ministerul Agriculturii
– Victor Vlad Grigorescu, ministerul Energiei.
– Aura Răducu la ministerul Fondurilor Europene.
– Cristiana Pasca Palmer, ministerul Mediului.
– Marius Raul Bostan, Ministerul Comunicațiilor.
– Vlad Alexandrescu, ministerul Culturii.
– Elisabeta Lipă la Ministerul Tineretului.
– Ministru delegat pentru consultare publică și dialog social: Violeta Alexandru
– Șeful cancelariei premierului, Ioan Dragoș Tudorache
– Dan Stoenescu – ministru delegat pentru Românii de pretutindeni
– Ciprian Bucur, ministru delegat pentru relația cu Parlamentul.

Cookies