Guvernul Cioloș a picat. Ce urmează în criza politică

20 oct. 2021
302 Afișari
Guvernul Cioloș a picat. Ce urmează în criza politică
Guvernul Cioloș a picat. Ce urmează în criza politică. Sursă foto: Captură/ Parlamentul Romaniei Camera Deputatilor

Miercuri, 20 octombrie, Parlamentul României s-a reunit pentru votul de învestire a Cabinetului propus de premierul desemnat, Dacian Cioloș. După huiduieli în timpul discursului lui Cioloș și lungi discuții, s-a ajuns la o concluzie: A picat Guvernul Cioloș - doar 88 de voturi „pentru”.

Guvernul Cioloș a picat. Ce urmează în criza politică din România care atinge un nou nivel. Guvernul Cioloș avea nevoie de 234 de voturi, în condițiile în care USR are 80 de parlamentari.

Ora 12:42: Doar 88 de voturi a primit Guvernul Cioloș. 184 de voturi au fost împotrivă.

Votul din Parlament s-a încheiat la ora 12:36 și a început la ora 11:53, iar ședința a început la ora 10:00.

Guvernul Cioloș a picat

Parlamentul a decis: guvernul Cioloș a picat, miercuri, 20 octombrie 2021. Șansele ca Guvernul condus de Cioloș să treacă au fost aproape nule, matematic vorbind. Dacian Cioloș se baza pe votul parlamentarilor din USR, 80 la număr.

„Sper încă o dată ca mesajul nostru să îi convingă pe parlamentari, pentru să soluția este aici”, a declarat Dacian Cioloș înainte să înceapă ședința Parlamentului, potrivit hotnews.ro.

Parlamentarii PSD, PNL și AUR au declarat oficial că nu vor vota pentru guvernul Cioloș.

Recomandăm și: Pentru toți bucureștenii care trec acum pe lângă Palatul Parlamentului: acum se votează Guvernul care, probabil, o să pice la vot

Pentru investirea Guvernului erau necesare 234 de voturi, iar lucrurile au arătat așa:

  • PSD – are 157 de parlamentari
  • PNL – are 134 de parlamentari
  • USR – are 80 de parlamentari
  • AUR – are 43 de parlamentari
  • UDMR – are 29 de parlamentari
  • Minorități – au 18 parlamentari
  • Neafiliați – 5 parlamentari

„Guvernul USR este soluția imediată”, a mai spus Dacian Cioloș înainte de votul de miercuri din Parlament.

Ce urmează în criza politică

Cele 234 de voturi au lipsit cu desăvârșire, iar criza politică din România va atinge un nou nivel. Președintele Klaus Iohannis urmează să convoace noi consultări și urmează să desemneze un nou premier.

Recomandăm și: Klaus Iohannis, prima reacție după ziua neagră din România: Ședință pentru instituirea unor măsuri clare, restrictive

În continuare, Florin Cîțu, este o propunere, pe surse, din partea PNL. Cîțu a declarat că va purta negocieri cu toate partidele, mai puțin cu AUR.

USR susține, în continuare, că nu va face parte dintr-un guvern condus de Florin Cîțu. Următoarele negocieri se anunță a fi unele dificile.

Dacă două propuneri făcute de președinte pică în Parlament, președintele poate dizolva Parlamentul, iar acest lucru duce la alegeri anticipate.

Cookies