Guvernul a introdus coplata. Pacienţii vor plăti din aprilie o taxă pentru spitalizare

de:
21 mart. 2013
0 Afișari
Guvernul a introdus coplata. Pacienţii vor plăti din aprilie o taxă pentru spitalizare

Guvernul a introdus COPLATA. Coplata va fi de 5 lei, 8 lei sau 10 lei, în funcţie de criteriile stabilite de spitalul respectiv, va fi introdusă de la 1 aprilie, a anunţat, joi, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. Acesta a precizat că astfel vor fi reduse arieratele din sistem, care în prezent se ridică la 3,5 miliarde de lei. Ministrul Sănătăţii vrea ca în 2014, arieratele din sistem să ajungă la 1 miliard de lei.

Taxa va fi plătită o singură dată, la momentul externării din spital. Coplata a fost introdusă în contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2013-2014, document aprobat în şedinţa de miercuri a Guvernului, anunţă Realitatea.net.

Conform proiectului prezentat public în luna ianuarie de Ministerul Sănătăţii, pacienţii vor plăti la externarea din spital între 5 şi 10 lei pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare continuă, medicii de familie vor primi 70% pentru pacienţii înscrişi pe liste şi 30% pentru servicii, iar pentru ambulatoriul de specialitate se vor acorda sume mai mari cu 50%.

COPLATA va fi încasată pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare continuă, în secţiile sau compartimentele cu paturi din unităţile sanitare aflate în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate.

Serviciile medicale spitaliceşti, acordate în regim de spitalizare continuă, pentru care se încasează coplata sunt cele prevăzute în pachetul de servicii medicale de bază şi în pachetul de servicii ce se acordă persoanelor care se asigură facultativ. Excepţie fac serviciile medicale spitaliceşti acordate în secţiile sau compartimentele de îngrijiri paliative, internările obligatorii pentru bolnavii psihic şi cele dispuse prin ordonanţa procurorului pe timpul judecării sau urmăririi penale, precum şi serviciile acordate pacienţilor care necesită asistenţă medicală spitalicească de lungă durată (ani) şi pentru serviciile acordate pacienţilor pentru care criteriul de internare este urgenţa.

Persoanele asigurate scutite de coplată trebuie să facă dovada acestei calităţi cu documente eliberate de autorităţile competente care să ateste că se încadrează în respectiva categorie, precum şi cu documente şi, după caz, declaraţie pe proprie răspundere că îndeplinesc şi condiţiile privind realizarea sau nu a unor venituri.

Cookies